Deputaţii puterii încearcă astăzi să preia frâiele Camerei, prin instalarea lui Marian Sârbu (UNPR) în locul lui Ludovic Orban (PNL).
Mişcările de trupe de la vârful Camerei se bazează pe decizia Curţii Constituţionale, de la mijlocul lunii noiembrie, prin care a fost consfinţită constituirea independenţilor lui Gabriel Oprea în grup parlamentar. Prin instalarea lui Marian Sârbu în Biroul Permanent, puterea răstoarnă, practic, balanţa în favoarea sa şi rezolvă paradoxul de a deţine majoritatea în plen, dar să fie în inferioritate în conducerea Camerei. Lucru vital, în condiţiile în care sesiunea parlamentară ce începe astăzi se anunţă deosebit de încărcată şi delicată pentru Guvernul Boc.
Pe lângă consolidarea poziţiei puterii, constituirea independenţilor în grup parlamentar se traduce şi printr-o serie de avantaje materiale pentru aceştia. Pe de o parte, grupul va beneficia de personal (secretare, consilieri, etc.), birouri şi autoturisme. Pe de alta, noile funcţii de vicepreşedinte al Senatului, lider şi vicelider de grup vor aduce mai mulţi bani celor care le ocupă.
În plus, noul grup parlamentar va avea dreptul să solicite şi preşedinţia unei comisii, proporţional cu numărul de deputaţi membri. „Cu 4%, cât avem noi, merităm o singură comisie. Nu ştim care, va fi o negociere între liderii de grup”, a declarat pentru România Liberă, Eugen Nicolicea, şeful deputaţilor UNPR.
Răzbunarea lui Crin?
Instalarea liderului UNPR, Marian Sârbu, în funcţia de vice al Camerei costă opoziţia un post, cel mai probabil al PNL, deţinut în sesiunea trecută de Ludovic Orban.
Oficial, schimbarea lui Orban este explicată de liberali cu argumente care ţin de algoritmul împărţirii posturilor. „Puterea va avea doi vicepreşedinţi, doi chestori şi doi secretari pe care le vor împărţi între ei. Celelalte două posturi de vice merg la PSD pentru că au mai multe mandate, iar restul de funcţii le vom negocia împreună mâine (azi – n.r.)”, a afirmat pentru RL, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu.Neoficial, Orban plăteşte acum pentru că s-a opus alianţei cu PC. Crin Antonescu neagă însă că s‑ar răzbuna pe colegul său: „Mandatul pe care îl au cei care conduc grupul în toate aceste negocieri este să obţină sau să păstreze toate funcţiile. Nu s-a discutat nicicum despre o persoană în vreo funcţie sau alta”.
La Senat, PNL îşi plăteşte datoria către Voiculescu
Tot astăzi, liberalul Teodor Meleşcanu îi va ceda locul de vicepreşedinte în Biroul Permanent al Senatului conservatorului Dan Voiculescu, ca urmare a alianţei politice dintre PNL şi PC. Dacă PNL îşi sacrifică un om pentru a-şi onora poliţele, PSD câştigă practic o funcţie, având de astăzi un vicepreşedinte (Ioan Chelaru), un secretar (Adrian Ţuţuianu) şi un chestor (Gheorghe Marcu). Funcţia de vice al Senatului a fost vizată şi de Miron Mitrea, dar acesta a pierdut ieri bătălia cu Chelaru.
La Senat, puterea are de depăşit mai multe obstacole. În primul rând, decizia Curţii Constituţionale trebuie transpusă într-o modificare a Regulamentului Senatului şi într-o hotărâre a plenului, for în care majoritatea puterii atârnă de doar un vot. Asta nu-i împiedică însă pe membrii UNPR să fie optimişti. „Noi îl vom propune pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de vice la Senat”, a afirmat Eugen Nicolicea. Întrebat cum vor riposta eventualelor obiecţii ale opoziţiei, Nicolicea a spus că pur şi simplu le vor ignora.
Majoritatea în plen şi în conducerile Camerelor este vitală pentru putere, în condiţiile în care în actuala sesiune se vor discuta:
Propunerile de modificare a Legii electorale
Codul Muncii, aflat încă în negociere cu sindicatele şi patronatele
Revizuirea Constituţiei
Cererea procurorilor de arestare preventivă a deputatului PDL Dan Păsat
Legea Educaţiei, în varianta modificată de opoziţie
Situaţia de la CSM, în contextul ultimei decizii a CCR
Statutul minorităţilor naţionale, aflat în Parlament din 2005.