5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportNu exista alianta perfecta

Nu exista alianta perfecta

» Presedintele Basescu incepe astazi consultari cu partidele politice pentru alcatuirea noului guvern. Alegerile au pus in fata politicienilor o ecuatie complicata. Presedintele Basescu admite ca PSD este "castigatorul moral" pentru ca a obtinut cu 90.000 mai multe voturi, dar spune ca PD-L este "castigatorul de facto" avand mai multe mandate. Pe de alta parte, declaratiile politicienilor sugereaza  stari de  spirit dificil de asamblat intr-o formula de compromis: PD-L declara ca trebuie sa guverneze, PSD are nevoie sa guverneze, iar PNL insista sa dea premierul, chiar daca este pe locul trei.

Ce ar castiga PD-L?
LA PUTERE
» Ar fi indreptatit sa dea primul ministru fiind partidul clasat pe locul intai la alegerile parlamentare.
» Controlul resurselor bugetare.
» Un guvern PD-L/UDMR minoritar, greu de sustinut in Parlament (lipsesc 21 de voturi), ar insemna o revenire in forta la guvernare.
» Un guvern cu PNL ar avea coerenta doctrinara; ar consolida PD-L ca partid popular cu PNL ca satelit. Refacerea Aliantei D.A. ar fi mai simplu de explicat decat mezalianta cu PSD.
» Un cabinet PD-L cu ministri PSD ar alcatui majoritatea de peste 60% despre care Traian Basescu spunea ca ar fi necesara in vreme de criza.
» Apropierea de PSD l-ar proteja pe Traian Basescu de un adversar foarte contondent in campania la prezidentiale.
» Un mesaj puternic contestatar din
opozitie nu garanteaza un ajutor suficient pentru un al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu.
» Opozitia ar crea dificultati interne partidului. Perspectiva alegerilor anticipate este riscanta din cauza crizei, a sistemului de vot inca nedigerat, a europarlamentarelor din iunie 2009.

IN OPOZITIE
» Criza economica risca sa erodeze drastic imaginea viitorului guvern. Expresia "guvern de sacrificiu" va fi curand confirmata de realitate.
» Guvernul minoritar PD-L risca sa piarda sustinerea in Parlament a unor masuri foarte importante. Negocierile intre partide ar fi necesare la fiecare vot semnificativ.
» Alianta cu un PNL recalcitrant
va duce la noi tensiuni de natura
sa indeparteze si mai mult electoratul de urne.
Prezenta la vot a fost de 39% la 30 noiembrie.
» Un cabinet cu PSD ar duce la refacerea simbolica a FSN, cu tot cortegiul de conotatii negative ale tranzitiei din anii ´90.
» Cabinetul cu PSD ar anula discursul pronuntat anticoruptie al PD-L din ultimii patru-sase ani. Presedintele Basescu si PD-L (PD) au castigat alegerile din 2004
printr-un puternic mesaj anti-coruptie.
» Guvernul cu PSD ar decredibiliza cea mai importanta locomotiva a partidului: presedintele Traian Basescu.
» PD-L si-ar putea permite un puternic mesaj contestatar la alegerile prezidentiale din 2009. Lasa PNL in bratele PSD.

Ce ar castiga PSD?
LA PUTERE
» Partidul isi va recapata suflul prin forta banilor publici in judete. Mesaje de tipul "negociati intrarea la guvernare cu orice partid" sunt transmise sistematic la Bucuresti de liderii locali ai PSD.
» Conducerea lui Mircea Geoana
se poate consolida prin prezenta PSD la Palatul Victoria, chiar
si fara obtinerea postului de premier. Daca PSD nu intra la guvernare, aripa reformatoare risca sa piarda controlul inca foarte fragil asupra partidului.
» Scade vulnerabilitatea partidului in raport cu problemele de la DNA.
» Asocierea cu PD-L s-ar articula mai greu, fiind vorba de doua partide mari si antagonice pana acum, dar ar aduce majoritatea beneficiilor guvernarii.
» Un cabinet cu PNL i-ar aduce partidului posturi importante, fara riscul unor controverse practice. Colaborarea dintre PSD si PNL in legislatura trecuta a rodat relatia dintre cele doua partide.
» Deosebirile doctrinare majore dintre PSD si PNL pot fi aplanate de necesitatea unor masuri anti-criza punctuale.
» Un guvern cu PNL i-ar provoca dificultati semnificative lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

IN OPOZITIE
» Masurile anticriza vor afecta masiv imaginea viitorului guvern. Austeritatea bugetara si somajul vor anula inevitabil promisiunile generoase avansate de liderii PSD in campania electorala.
» PSD are oricum sanse putine
sa-si impuna premierul si nici o sansa sa alcatuiasca un guvern minoritar.
» In cazul in care PD-L alcatuieste un guvern minoritar, PSD poate negocia obtinerea unor functii publice in judete, asa cum a obtinut  si de la PNL.
» Asocierea cu PD-L risca sa se termine prost, repede si in pierdere pentru ambele parti, data fiind forta conflictuala a presedintelui Basescu.
» Un cabinet cu PNL apare oricum ca improbabil, dat fiind ca presedintele Traian Basescu este cel care arbitreaza negocierile de formare a guvernului.
» In opozitie, PSD si-ar conserva intregul potential combativ pentru alegerile prezidentiale.
» Tentatia alternativei la guvernare in randul alegatori ar putea conferi PSD o majoritate categorica in legislatura urmatoare.

Ce ar castiga PNL?
LA PUTERE
» Controlul resurselor bugetare
ar consolida forta in ascensiune a partidului.
» Crearea unei imagini de partid  pragmatic, care aplicand strategii inteligente a pastrat puterea si functia de prim-ministru in ciuda unei aritmetici parlamentare potrivnice.
» Asocierea cu PD-L ar reface ideea unui pol de dreapta puternic; un cabinet PNL/PD-L ar avea unitate doctrinara.
» Un cabinet cu PSD ii poate
oferi o pozitie comoda de control asupra resurselor. PSD se arata mai flexibil in privinta pastrarii functiei de premier de catre PNL. Diferentele doctrinare majore reduc riscul diluarii identitatii PNL.
» In opozitie, atractivitatea PNL se va diminua drastic; este posibila o hemoragie destul de grava in privinta numarului de membri.
» In afara Palatului Victoria, presedintele Calin Popescu Tariceanu va fi fortat sa deconteze pierderea guvernarii, iar rezultatul sau mediocru i-ar putea pune in pericol statutul de presedinte al partidului.

IN OPOZITIE
» Mai putin de 19% din voturi nu ofera suficienta legitimitate pretentiei de a ramane la guvernare cu orice pret. Conditionarea participarii la guvernare de obtinerea postului de premier poate fi luata drept obraznicie, inclusiv de catre alegatori.
» Un guvern de coalitie cu PD-L va transforma PNL in vioara a doua a  dreaptei si risca sa duca la noi scandaluri si dileme politice.
» Asocierea cu PSD in structura aceluiasi cabinet isi va compromite identitatea de dreapta, anti-comunist si de unic partid istoric.
» O perioada de opozitie ar putea feri partidul de costurile de imagine ale perioadei de criza.
» Posibilitatea recastigarii acelui segment de electorat dezamagit de folosirea sprijinului PSD pentru Cabinetul Tariceanu.
» PNL va fi curtat tot timpul de un eventual guvern minoritar al PD-L.
» Isi va putea folosi pozitia de partid contestatar la alegerile prezidentiale in cazul in care va propune un candidat pentru Cotroceni.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă