15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSportNăstase: Prin cazul Borbely, Băsescu transmite UDMR-ului "să-şi bage minţile în cap"

Năstase: Prin cazul Borbely, Băsescu transmite UDMR-ului „să-şi bage minţile în cap”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, susţine, pe blog, că, prin ceea ce i se întâmplă lui Laszlo Borbely, Traian Băsescu vrea să dea o lecţie UDMR-ului pentru „a-şi băga minţile în cap”, relatează NewsIn.

Năstase punctează şi că Uniunea pare surprinsă să afle că este tratată nu ca un partener, ci ca un simplu instrument ori paj. Totodată, remarcă şi că UDMR se opune celor trei subiecte propuse de PDL, ca teme pe care să le folosească în campania electorală: regionalizare, vot prin corespondenţă, modificarea Constituţiei.

„Care este efectul? Laszlo Borbely intră, întâmplător nu-i aşa, în atenţia DNA, după o reţetă patentată cu succes în ultimii şapte ani. Cine este domnul Borbely? Poate cel mai important liant între guvern şi organizaţiile UDMR, un om aflat într-o poziţie cheie pentru viitoarele alegeri locale. Vicepreşedintele politic al UDMR şi cheia finanţării, prin proiectele de la mediu, pentru UDMR, în condiţiile în care Fidesz şi Orban au tăiat toate sursele de finanţare pentru UDMR şi le-au mutat la partidul lui Tokes”, spune liderul PSD.

„Observ că în media se discută extins despre implicaţiile politice a ceea ce se întâmplă acum, ca şi cum ar fi devenit o chestiune de normalitate. Când faţă de aşa ceva îndoielile sunt excepţia şi nu regula, atunci chiar nu putem vorbi de vreo urmă de normalitate. România nu mai e stat de drept dacă acceptăm ca instituţiile justiţiei să fie folosite, pe faţă, ca mecanism de presiune politică”, susţine Adrian Năstase.

Liderul PSD punctează că, de fapt, nu se ştie ce acuzaţii se aduc ministrului Mediului. „Sunt curios dacă „marea specialistă” Monica Macovei are o părere despre modul în care se comportă procurorii procurorului ceauşist în acest caz, semn clar de poliţie politică. Nu este o premieră. Nu că ar conta. Nu asta este miza. Miza este lecţia pe care UDMR, în 21 de ani de prezenţă pe scena politică, şi în ani buni de relaţii cu Băsescu- preşedinte se pare că nu au învăţat-o. Nu au învăţat că acest om nu se ţine de cuvânt, că nu se poate dialoga cu el şi în alte momente decât cele în care el are un interes precis. Băsescu nu are parteneri, are slugi şi instrumente. Când UDMR a ales să stea alături de PDL, să gireze politicile falimentare ale acestui Guvern şi-a dovedit utilitatea ca instrument, nu ca partener”, este părerea politicianului social-democrat.

„În valul doi, au venit însă acele propuneri care le-au lovit direct obiectivele politice, iar acum le ameninţă cât se poate de serios supravieţuirea parlamentară. Intuiţi ce înseamnă votul prin corespondenţă pentru UDMR, în forma dubioasă pe care o propune Baconschi?”, mai spune Năstase.

Politicianul consideră că, în acest moment, „UDMR-ului nu i se mai cere să fie nici măcar instrument, ci pur şi simplu un paj care să nu se preocupe de soarta sa, ci doar de bunăstarea stăpânului. Şi i se spune clar: „Ai înţeles ce rol ai? Ţi-ai băgat minţile în cap? Sau mai vrei?” UDMR pare acum surprinsă de rolul care i s-a atribuit. Nu asta a vrut, nu la asta s-a aşteptat. Pe bune? După atâta timp de „urmărit Băsescu în exerciţiul funcţiunii”… Băsescu este suprins şi el că UDMR nu a înţeles în ce rol a fost distribuit şi ţine o lecţie pe înţelesul tuturor. Este doar opţiunea UDMR dacă „îşi va băga minţile în cap” şi va accepta teza „profesorului” – că triunghiul are patru laturi – sau se va revolta. Aşteptăm cu toţii răspunsul UDMR…Va fi unul demn sau, din nou, unul servil?”, încheie liderul PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă