15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportMoldova ramane fieful PSD

Moldova ramane fieful PSD

Moldova pastreaza inca simpatii pentru stanga politica si ezita sa se indeparteze de baronii locali. Totusi, dupa ani de domnie a PSD, o parte dintre liderii social-democrati au fost inlaturati, cedand locul unor reprezentanti ai partidelor decentru-stanga. Potrivit datelor birourilor electorale judetene, multe dintre primariile din judetele Moldovei au fost adjudecate chiar din primul tur de candidati ai partidelor de centru-dreapta.

Democrat-liberalii nemteni sunt pe cale sa castige presedintia Consiliului Judetean, prin deputatul Vasile Pruteanu, dar si 23 de primarii din primul tur, potrivit datelor partiale ale Biroului Electoral Judetean. In alte 25 de primarii, democrat-liberalii au candidati in cel de-al doilea tur. PD-L a reusit sa castige din primul tur trei primarii de orase, respectiv Piatra Neamt, prin Gheorghe stefan, cu aproape 80% din voturile exprimate, Targu Neamt, prin Decebal Arnautu, si Roznov, prin Ionel Ciubotaru. In judetul Neamt s-au prezentat la urne 53% dintre cei 473.000 alegatori.
Senatorul Gheorghe Flutur (PD-L) a castigat alegerile pentru presedintia Consiliului Judetean (CJ) Suceava, cu 44,7% din voturi in defavoarea principalului sau contracandidat, presedintele in exercitiu, pesedistul Gavril Mirza.

Municipiul Suceava a fost si el castigat din primul tur de primarul PD-L Ion Lungu, care a fost reales, potrivit numaratorii paralele, cu circa 70-75%. si la Botosani, candidatul Partidului Democrat-Liberal la functia de primar al municipiului, Catalin Flutur, a castigat alegerile de duminica, obtinand 60,14% din voturile electoratului, potrivit datelor partiale. La presedintia Consiliului Judetean Botosani, candidatul Partidului Democrat-Liberal, senatorul Mihai Tabuleac, il devansa pe reprezentantul Partidului Social Democrat, Constantin Contac.
Candidatul PSD la Primaria Municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a obtinut 44,57% din voturile iesenilor si va intra in turul doi de scrutin alaturi de candidatul PD-L, Dumitru Oprea, care a obtinut 38,14% din voturi, potrivit informatiilor furnizate de Biroul Electoral Municipal (BEM) Iasi. Partidul Social Democrat a obtinut, in schimb, presedintia Consiliului Judetean prin Constantin Simirad.

Si la Vaslui turul doi al alegerilor locale se disputa intre un reprezentant PSD, Vasile Paval, care a obtinut 48,8% din sufragii, si unul PD-L, Corneliu Mihalache, cu 35,2% din voturi, potrivit datelor finale furnizate de Biroul Electoral Municipal. La nivelul Consiliului Judetean insa, presedintia a fost adjudecata de reprezentantul PSD, Vasile Mihalachi, cel care detine si functia de vicepresedinte al acestei institutii. Marele perdant al cursei pentru presedintia Consiliului Judetean este reprezentantul PRM, Corneliu Bichinet, care a ocupat aceasta functie din 2004 pana in 2008. La Bacau presedintia Consiliului Judetean a fost adjudecata de Dragos Banea (PSD), iar primaria i-a revenit liberalului Romeo Stavarache, cu peste 50% din optiunile de vot.

Marian Oprisan a castigat sefia Consiliului Judetean Vrancea cu 60% din voturile electoratului, dupa numararea a circa 45% din voturile exprimate. In municipiul resedinta de judet – Focsani –, reprezentantul PSD, actualul primar Decebal Bacinschi, il va infrunta in turul doi pe reprezentantul PD-L, Alin Trasculescu. Bacinschi a fost votat de peste 47% din cei cu drept de vot, iar Trasculescu de circa 22% din electorat.

Cele mai citite

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă