3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Ponta: La sfâşitul lui 2013, fiecare român va fi...

LIVE TEXT. Ponta: La sfâşitul lui 2013, fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro

Premierul Victor Ponta a realizat, joi, o prezentare pe tema bugetului de stat pe 2013.

România Liberă vă prezintă în format live text principalele declaraţii ale prim-ministrului.

– Aş vrea să fac două precizări de introducere (…). Nu am pretins că voi transmite una adevărat mesaj despre starea naţiunii, ca în Statele Unite. Ceea ce este responsabilitatea absolută a Guvernului este să prezentăm cetăţenilor cum stăm cu banii.

– Mai vreau să precizez că este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor (…) şi am preferat să folosesc valorile marim în euro, monedă la care Romînia trebuie să îşi propună să adere.

– Mă voi referi la perioada 2000 şi încheiată în 2008 cu creştere ecomonică. (…) Din 2008 acest drum ascendent s-a oprit. Obligaţia noastră este să aducem România în perioadă de creştere.

Descarcă proiectul de buget pe 2013 AICI

– În 2013, PIB-ul României va fi 140 de miliarde de euro, echivalează cu şapte miliarde de euro anual, rezultatul muncii tuturor românilor.

– În 2013 vom cheltui cu trei miliarde de euro mai mult decât bugetul de stat.

– Scopul este să ne întoarcem la nivelul din 2008.

– Cheltuielile vor fi mai mari decât veniturile, vom cheltui din nou mai mult decît producem, asta înseamnă că la sfârşiul anului fiecare român va fi dator cu 150 de euro decât la începutul anului.

– În ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria pe care fiecare dintre noi o avem.

– Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde de euro din împrumutul primit în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

– România are 34,7% din PIB datorie. În Uniunea Europeană, doar trei ţări, Letonia, Bulgaria şi Luxemburg au datorii mai mici.

–  În privinţa investiţilor, avem peste 5000 de proiecte începute şi nefinalizate. Fostul ministru al Economiei, domnul  Gerogescu spunea despre aceste proiecte începute că le putem termina şi în 125 de ani dacă nu le prioritizăm.

– Contribuţia României la Uniunea Europeană este de 1,4 miliarde de euro.

– Aş vrea sa precizez că în 2012 în perioadă de alegeri, (…) de criză politică, am îndeplinit totuşi principalele criterii, în special cele legate de deficitul bugetar, convenite cu partenerii noştri, Banca Mondiala, Comisia Europeană. (…) Vreau să ştie toţi cetăţenii că România este pe primul loc, din toate ţările de UE, în privinţa ajutării bugetare.

– Vreau ca cetăţenii României să ştie că nu am mai accesat niciun euro şi niciun dolar de la FMI/Comisia Europeană. Nu a  trebui să mai tragem din banii care erau la dispoziţia României, prevăzuţi în acordul preventiv.

– În ceea ce priveşte prima de risc (cât de riscant consideră pieţele să acorde împrumuturi României), astăzi (…) există de două ori mai multă încredere.

–  Decizia adoptată ieri, de a reduce numărul consilierilor, are un mesaj. Mesajul pe care vrem să îl dăm este că nu se începe de la bază, se începe de la vârf. Propun ca în 2013, bugetul pentru parlamentari să rămână acelaşi ca în 2012, ceea ce înseamnă că suma alocată pentru fiecare parlamentar o să fie mai mică.

– O altă decizie luată cu domnul Dragnea (vicepremierul Liviu Dragnea, n.red.) şi domnul Teodorovici (ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, n.red.) este aceea de nu mai aproba nici o investiţie pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene.

– Despre datoriile istorice, 770 de milioane de euro datorie  din hotărârile judecătoreşti legate de salariile profesorilor (…), în sistemul sanitar avem o datorie de un miliard de euro, pentru taxa auto încasată în baza legilor anterioare, avem de restituit un miliar de euro celor care au platit-o în anii anteriori, în total, 14 miliarde de euro.

– Vom continua măsrurile de reparare a inechităţilor sociale (salarii, pensii-ca obiectiv referitor la banii publici în perioada 2013-2016). Vreau să spuna, însă, adevărul,  anul 2013 nu permite noi creşteri de pensii şi salarii.

– Dorim o reorganizare şi o restructurare în ceea ce înseamnă Garda Financiară, Controlul Vamal, ca să nu mai fie simpli încasatori de biruri, ci să fie un braţ al statului de descoperire şi sancţionare a celor care trăiesc din fraudarea statului.

– Vom lansa Ghidul Cetăţeanului pentru Buget.

– Vrem o continuare a reformei judicare prin implementare noilor conduri şi prin recuperare prejudiciilor celor care le-au produs.

– Prin această predicţie financiară, am păstrat un sistem fiscal de 16%.

Cele mai citite

Piața imobiliară din Capitală rămâne cea mai activă: Cumpărătorii sunt identificați în medie în 49 de zile

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro. Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Cele mai Bune Credite Ipotecare din România, Conform Analizei Mr. Finance

Pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință, creditul ipotecar rămâne una dintre cele mai căutate opțiuni de finanțare. Platforma Mr. Finance a...
Ultima oră
Pe aceeași temă