0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportIntelegeri de non-combat la parlamentare

Intelegeri de non-combat la parlamentare

» Candidatii la alegerile parlamentare cu mare influenta in partidele lor si-au aranjat deja terenul in colegii prietenoase pentru a castiga alegerile.

» Potrivit unor intelegeri locale, lideri ai formatiunilor s-au tocmit zdravan pentru ca nu cumva sa ajunga sa se concureze. S-a ajuns ca "notabilitatile" locale, dar si cele centrale sa intre in competitie cu personaje "de mana a doua".

» Blatul a avut la baza un calcul simplu: candidatul merge intr-un colegiu in care partidul sau a obtinut un rezultat foarte bun la locale, iar primarii sunt de aceeasi culoare politica. Zonele de influenta au fost respectate.

 

La Bucuresti, listele partidelor sunt departe a fi finalizate. Sigur este doar faptul ca liderii partidelor se vor evita in campania electorala pe Capitala. Tragand cu ochiul la concurenta, organizatiile din Bucuresti isi vor stabili candidatii in ultimul moment. Multi lideri de la centru s-au orientat spre alte judete pentru a avea sanse mai mari sa intre, eventual "din prima", in Parlament. De exemplu, Mircea Geoana, seful PSD, merge in Dolj, iar Adrian Nastase, presedintele Consiliului National, in Prahova. La PD-L, Emil Boc ramane primar la Cluj-Napoca, Gheorghe Flutur ramane presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Radu Berceanu candideaza la Dolj, Cezar Preda la Buzau, in timp ce la PNL majoritatea ministrilor si-au stabilit candidatura prin tara. In acelasi timp, candidatii PSD, PNL si PD-L se inscriu in cursa electorala in colegiile unde partidul lor a obtinut un rezultat cat mai bun. PSD se va concentra in special in sectorul 5, unde a castigat primaria Marian Vanghelie, PNL in sectorul 1, unde edil este liberalul Andrei Chiliman, iar PD-L, in sectorul lui Liviu Negoita.

Astfel, vor candida, cel mai probabil intr-un colegiu din sectorul 5, deputatii Aura Vasile, Madalin Voicu, posibil si senatorul Cristian Diaconescu. La PD-L, sigur este ca Elena Udrea va candida intr-un colegiu din sectorul 3 sau 6. PSD o va lansa in competitie cu Udrea, la "sacrificiu", pe Lavinia sandru, vicepresedinte PIN, care a negociat un post de candidat cu acest partid. Liberalii si-au desenat pentru ei colegii in sectorul 1, unde vor merge Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban. Tariceanu va merge in colegiul 2, in zona Primaverii, iar Olteanu, se pare, in colegiul 3, in zona Titulescu-Gara de Nord. PSD a negociat deja cu PNL sa nu trimita personalitati care sa le faca concurenta lui Tariceanu sau Olteanu, singurul "sacrificat" fiind presedintele filialei Bucuresti, Dan Tudorache, care ar putea merge in colegiul 3. In schimb, PD-L nu risca, liderii sai mergand in alte zone din Bucuresti.

NEAMT
Liberalii sunt oamenii lui Pinalti
La Neamt, intelegerea dintre partide este mai mult decat evidenta. Liderii PNL, PSD si PD-L si-au trasat zonele de influenta si au cazut de acord sa nu se concureze. In lupta electorala, fiecare va avea un adversar "de paie" din celelalte partide. Jocurile au fost facute in special de Gheorghe stefan, primarul de la Piatra Neamt, dar si presedintele PD-L Neamt, care a obtinut cele mai multe voturi in judet la locale.

Stefan controleaza situatia din judet nu numai prin intermediul partidului sau, care a obtinut cel mai bun scor, ci si prin intermediul PNL, cei mai multi liberali din Piatra Neamt fiind la mana lui "Pinalti". Acesta a incercat sa aduca personaje importante de la Bucuresti pentru a candida pe listele PD-L, dar nu a reusit. Au fost sortite esecului incercarile de nominalizare a lui Dumitru Dragomir sau a Monei Musca. Candidatii PSD sunt lasati sa castige in unele colegii unde social-democratii au obtinut un scor bun. De exemplu, deputatul PSD Razvan Bobeanu, vicepresedinte al Tineretului Social-Democrat, are parte de o competitie relativ usoara. El candideaza in colegiul 1 pentru Camera Deputatilor, unde ii are drept competitori pe liberalul Petru Frasila, patron de mass-media in Neamt si la Iasi,  dar fara experienta politica, intrat de curand in PNL, si pe Neculai Ivanov, un personaj sters, crescut "in umbra" lui Gheorghe stefan.

In schimb, la colegiul 3, "Pinalti" a aruncat in cursa doi oameni ai sai: de la PD-L, Liviu Cicioc, om de afaceri, dar care candideaza pentru prima data, si liberala Daniela Soroceanu, presedintele Casei Nationale de Sanatate, care, desi obedienta lui stefan, a ramas la PNL pentru a-si pastra functia si pozitia in partid. Cei doi se vor infrunta cu celebrul Culita Tarata (PSD). In colegiul 8 pentru Camera Deputatilor, Gheorge stefan va avea din nou doi candidati aruncati in cursa de la PNL si PD-L: Emil Bostan (PNL), fost director la Apele Romane, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean, si Alexandru Dragan, fost primar al comunei Tasca. In competitie cu cei doi va intra Iulian Costel Tocu, un cunoscut baron local de la PSD.

IASI
Ministrii PNL si liderii PD-L se evita reciproc
La Iasi este deja notabila intelegerea dintre PNL si PSD pentru noncombat. Dumitru Oprea, prim-vicepresedinte al PD-L, acuza, cu putin timp in urma, aranjamentul dintre cele doua partide, sustinand ca aproape toate colegiile au fost impartite in functie de interesele celor doua partide. Insa si PD-L a urmarit sa aiba o viata mai usoara in alegeri. Dan Carlan, liderul filialei locale a PD-L, a evitat sa intre in competitie cu ministrii si parlamentarii liberali, unii veniti de la Bucuresti. El candideaza in colegiul 1 urban si intra in  competitie cu un candidat facil, Camelia Gavrila, actual viceprimar, fosta sefa a Inspectoratului scolar Judetean. Nici Dumitru Oprea, prim-vicepresedinte al filialei PD-L, nu sta mai rau: el il are drept contracandidat pe Marin Burlea de la PNL, un personaj necunoscut.

Liberalii si-au facut colegii sigure pentru a castiga. Astfel, in colegiul 2 rural, unde PNL a obtinut peste 30% la locale,  deputatul PNL Relu Fenechiu se va confrunta lejer cu "carciumarul" Daniel Oajda din partea PD-L, consilier municipal. Ministrul Varujan Vosganian va candida in colegiul 1 Senat si se va infrunta cu Mihaela Popa (PD-L), o necunoscuta. si ministrul Cristian Adomnitei se pare ca sta bine, el candidand in colegiul 7 rural, unde a investit foarte mult in scoli si unde mai multi primari sunt de la PNL. PSD si PD-L nu s-au decis pe cine sa puna in acest colegiu, fiind in dezavantaj fata de ministrul liberal care are "cont deschis" la banul public.
Deputatul Traian Dobre are ca si asigurat un nou mandat. Cunoscut ca fiind un traseist politic, trecand pe la PSD, el va fi concurat de Nicusor Paduraru de la PD-L.

SUCEAVA
Baronii PSD fug de colegiile din Suceava
La Suceava, PNL si PSD, pe baza unei intelegeri politice, au evitat sa candideze in resedinta de judet deoarece primarul este de la PD-L. Au evitat si zonele dominate de oamenii lui Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean. seful organizatiei PSD, Gavril Marza, a fugit de Suceava, desi a fost timp de opt ani presedinte al Consiliului Judetean, si s-a dus sa candideze la Falticeni, unde social-democratii si liberalii conduc consiliul local. Fostul primar al orasului Vatra Dornei Constantin Hutanu va intra in cursa in colegiul rural ce cuprinde Vatra Dornei-Campulung Moldovenesc-Gura Humorului. De asemenea, fostul primar PSD al Radautiului Mihai Frunza va candida in regiunea Radauti. PNL se va inghesui tot in acele colegii unde functioneaza intelegerea intre liberali si social-democrati. Presedintele PNL, deputatul Mihai Sandu Capra, s-a inscris in colegiul Gura Humorului-Vatra Dornei, senatorul Tiberiu Prodan va candida in regiunea Radauti, iar Adrian Artene, in zona Falticeni. PD-L nu si-a definitivat lista cu candidati, dar se va concentra in special in resedinta de judet, Suceava, unde detine primaria si consiliul judetean.

VRANCEA
Mitrea are candidati lejeri
In Vrancea, Marian Oprisan i-a aranjat lui Miron Mitrea un colegiu usurel. Mitrea va candida in colegiul 1 Senat, in zona de sud a judetului, unde PSD are majoritatea primariilor. El ii va avea competitori, din partea PNL, pe afaceristul Nicu Mazare, un personaj dubios, care a fost exclus din PD-L, apoi reciclat de Nini Sapunaru, presedintele liberal al organizatiei Vrancea. De asemenea, Mitrea se va confrunta si cu Elena Parcalabescu (PD-L), un om de afaceri recent intrat in politica. In colegiul 3 pentru Camera Deputatilor va candida Nini Sapunaru, contracandidatii sai fiind deputatul PSD George Baesu, iar din partea PD-L, Larentiu Dumitrache, fost director Romsilva.

GALATI
Liderii partidelor s-au orientat spre colegii prietenoase
si la Galati, liderii PSD, PNL si PD-L au tinut sa se evite in competia electorala, ei aranjand "apele" pentru a avea sanse cat mai mari. Liderul filialei PSD, Dan Nica, s-a dus intr-un colegiu de la Targu Bujor unde primarul este social-democrat si are contracandidat pe pedelistul Dumitru Buturca, fost sef la Directia Agricola, iar PNL nu s-a hotarat pe cine va alege. Presedintele PD-L, Mircea Toader, s-a inscris pentru Camera Deputatilor in colegiul 2, zona Tecuci, unde cinci localitati, inclusiv orasul Tecuci, au primar pedelist. El ii va avea drept contracandidati pe Iorgu Dascalu (PSD) si pe Viorel Cristovici (PNL), oameni putin cunoscuti. Liderul PNL Galati, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, va candida pentru Senat, in colegiul 1, unde va fi concurat de Laurentiu Chirvasuta, presedintele PSD Tecuci, si de deputatul PD-L Constantin Petrea, un personaj controversat, acuzat ca ar fi incheiat nu mai putin de 43 de contracte cu bani publici.

CONSTANTA
Puiu Hasotti s-a inteles deja cu PSD
La Constanta, "cheia succesului" este aceeasi: contracandidatii, niste necunoscuti. Presedintele PNL, Puiu Hasotti, se va confrunta in colegiul 1 pentru Senat cu democrat-liberalul Ioan Toanchina, iar seful PD-L, Mircea Banias, il va avea ca adversar de la PNL pe Constantin Matei. Dorel Onaca s-a inscris in colegiul 2 pentru Senat, in competitie cu liberalul Ovidiu Cupsa.

CLUJ
Migratorii au tras la PD-L
In Ardeal, la Cluj, PNL si PSD asteapta ca PD-L (cu cele mai bune rezultate la locale in judet) sa-si nominalizeze mai intai candidatii. Filiala PSD Cluj este in degringolada dupa demiterea lui Vasile Dancu. Potrivit unor surse locale, actualul presedinte PSD, Vasile Soporan, s-ar fi inteles deja cu liderul PNL, Marius Nicoara, ca ambele partide sa faca noncombat in campania electorala, dusmanul comun fiind PD-L. Pana acum, Nicoara nu s-a hotarat daca sa fie senator sau deputat, dar s-ar putea inscrie in colegiul ce cuprinde orasul Gherla, cu primar liberal.

De la PSD, sigur intr-un colegiu din Cluj-Napoca va candida Vasile Dancu, iar Soporan se va duce intr-un colegiu rural, care cuprinde Campia Turzii, pesedistii obtinand acolo un scor bun. PD-L va merge in forta la parlamentare in special in colegiile din resedinta de judet, acolo unde Emil Boc a castigat alegerile cu 70%. Pe listele PD-L s-au inscris in special traseisti politici. Astfel, din partea PD-L vor candida la Cluj-Napoca serban Radulescu, fost presedinte al PNTCD, deputatul Petru Calian, fost PRM si PC, Vasile Suciu, fost deputat PSD. Ioan Miclaus, fost deputat PUNR, va candida la Huedin. De asemenea, este asteptat sa candideze ori din partea PD-L, ori din partea PSD, in functie de rezultatul negocierilor, si Cozmin Gusa, presedinte al PIN.

ALBA
Atanasiu candideaza la el acasa
La Alba, liberalii si-au gasit colegii "prietenoase": Teodor Athanasiu, care si-a ales orasul natal, Cugir, candideaza intr-un colegiu pentru Camera Deputatilor unde PSD si PD-L vor merge cu persoane necunoscute. La fel, Nicolae Furdui Iancu, candidat al PNL intr-un colegiu rural pentru deputati in zona Muntilor Apuseni, inca nu are concurenta pentru ca PSD si PD-L ezita in a-si numi membri de partid cu notorietate. Candidatii PD-L – printre care Calin Potor, directorul spitalului judetean, deputatul stefan Bardan, senatorul Alexandru Peres – isi vor alege colegii din Alba Iulia deoarece primarul este portocaliu.

ARAD
PD-L monopolizeaza orasele
Situatii asemanatoare sunt intalnite si la Arad, unde pedelistii isi concentreaza candidatii, printre care si pe presedintele filialei, Gheorghe Pogea, deoarece primarul are aceeasi culoare. PNL si PSD inca asteapta sa se aseze lista PD-L, pentru a putea apoi sa se orienteze in zonele mai prietenoase.

MARAMURES
Colegiu pentru Radu Stroe
In Maramures, presedintele PD-L Mircea Man a acuzat blatul pus la cale de PSD-PNL, sustinand ca, "la noi in judet, colegiile au fost impartite astfel incat sa prinda loc liberalul Radu Stroe si social-democratul Dan Mihalache".

Grupaj realizat cu ajutorul Departamentului Corespondenti

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă