Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, consideră ANAF-ul nu este o instituţie eficientă şi că trebuie eliminată „suprapunerea în control”, în condiţiile în care la un agent economic pot veni, în aceeaşi zi, o persoană de la Garda Financiară şi una de la Autoritatea Naţională a Vămilor, scrie NewsIn.
„ANAF-ul nu este o instituţie eficientă. Avem Vamă, avem Gardă, avem control. Avem o suprapunere în control. La un agent economic poate merge, în aceeaşi zi, o persoană de la inspecţie fiscală şi una de la Vamă. Trebuie să eliminăm acest lucru, iar în judeţ avem mai multe structuri care nu sunt coordonate. Trebuie să mergem pe o structură la nivel local – şi Vama şi Garda şi controlul să fie sub aceeaşi coordonare, care înseamnă mai puţine funcţii de conducere”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu la postul public de televiziune.
În cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se organizează şi funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice (DGFP) judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).
El a adăugat că sunt unităţi care nu pot funcţiona deoarece nu au personal, fiind numai cinci angajaţi inclusiv cu şeful, iar „agenţii economici care săvârşec fapte de evaziune nu sunt controlaţi”.
De asemenea, Gheorghe Ialomiţianu susţine că anumite activităţi pot fi externalizate, cum ar fi executarea silită. „Nu avem o activitate eficientă, putem să o externalizăm şi, prin licitaţie, să o preia unele firme private, executori”, a spus ministrul Finanţelor.
De asemenea, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat joi că sistemul de colectare a impozitelor şi taxelor trebuie regândit şi că, pe exemplul Bulgariei, o parte din activitatea de încasare a debitelor ar putea fi externalizată.
„Va trebui să ne regândim puţin sistemul de colectare a impozitelor şi taxelor. Poate, de ce nu, am văzut exemplul Bulgariei, că tot a fost invocat în ultimul timp, vom putea externaliza o parte din încasarea unor debite la care noi, ca Fisc, nu avem capacitatea încă de a reuşi să recuperăm sume consistente”, a spus Blejnar.