6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSportHrebenciuc: "Eu rămân eminenţa cenuşie a PSD. N-am murit!".

Hrebenciuc: „Eu rămân eminenţa cenuşie a PSD. N-am murit!”.

Adunată în şedinţa Comitetului Executiv, conducerea PSD pregăteşte un atac decisiv asupra Guvernului. Strângerea de semnături pentru demiterea Guvernului Boc, reorganizarea filialelor şi eliminarea punctelor vulnerabile mediatic sunt principalele linii de acţiune.

Viorel Hrebenciuc a figurat pe afişele electorale ale PDL şi Traian Băsescu, alături de mogulii Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu şi de „primarul care este” Marian Vanghelie. Intrat în Parlament din 1992 şi cunoscut drept unul dintre cei mai eficienţi negociatori din politica românească, Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre artizanii alianţei 2007-2008 dintre PSD şi PNL şi a ceea ce s-a numit în 2009 „coaliţia de la Grivco”; a fost de asemenea şeful campaniei electorale perdante pentru fostul lider PSD  Mircea Geoană. Aflat acum în plină ofensivă împotriva Guvernului Boc şi pentru declanşarea de anticipate, PSD încearcă să elimine unul câte unul obstacolele care l-au îndepărtat de la putere.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat astfel că Viorel Hrebenciuc ar fi cerut să nu mai fie liderul grupului deputaţilor social-democraţi. Grupurile parlamentare îşi aleg liderul la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, iar Viorel Hrebenciuc a deţinut funcţia neîntrerupt în ultimii 10 ani. Contactat de România liberă, Viorel Hrebenciuc a insistat că el nu a vrut să i se mai încredinţeze funcţia pentru că este foarte interesat de Comisia pentru Afaceri Europene, comisie comună, „foarte importantă” după cum subliniază Viorel Hrebenciuc, dar foarte puţin vizibilă în fapt. „Şi oricum o să fiu vice-liderul grupului parlamentar”, a adăugat el, comentând rezultatul unui vot pe care deputaţii PSD îl vor da abia la toamnă. Viorel Hrebenciuc a evitat să răspundă dacă plecarea sa de la conducerea grupului parlamentar este parte a unei strategii de imagine a PSD care încearcă să scape de o fostă „eminenţă cenuşie”: „Eu rămân eminenţa cenuşie a PSD. N-am murit! Rămân vice-lider al grupului parlamentar. Iar funcţia de lider eu am inventat-o. Aţi remarcat cu adevărat un alt lider de grup?”. Viorel Hrebenciuc spune că ar fi vrut să nu mai fie lider de grup nici sesiunea trecută, dar că a candidat numai ca să asigure concurenţa pentru deputatul Muntean, pe care l-a şi înfrânt.

Restructurarea filialelor: „50%+1 este un scor posibil” 

Ideea de concurenţă nu l-a împiedicat însă pe Viorel Hrebenciuc să fie reales şef al filialei Bacău, chiar din postura de unic unic candidat. Un semn că de abilităţile sale de negociator a luat act şi Victor Ponta. Este însă una dintre puţinele filiale fără schimbări în ultimele lui. Liderul grupului parlamentar de la Senat, veteranul Ion Toma, a pierdut alegerile din filiala Olt în favoarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Paul Stănescu.

La Suceava, unde PDL este foarte puternic prin influenţa lui Gheorghe Flutur, vechiul „baron local” Gavriil Mârza nu a mai candidat deloc, iar Eugen Bejinariu, secretar general al Guvernului în vremea lui Adrian Năstase, a pierdut în faţa deputatului de 36 de ani, Cătălin Nechifor. El declară că „nu există altă variantă decât să câştigăm cu 50%+1 pentru că altceva ( o nouă coaliţie n.r.) ar fi un eşec total”. Cătălin Nechifor a vorbit de un calendar foarte precis cu paşii de urmat până în toamnă astfel încât „indiferent când vor avea loc alegerile, în 2011 sau în 2012 să fim pregătiţi”.

Alegerile din filialele PSD, finalizate până acum în aproape 30 de judeţe, trebuie să se încheie în septembrie. Printre ultimele se numără şi foarte problematica filială Buzău. În mai, Victor Ponta l-a revocat din funcţie pe Ion Vasile, aflat în conflict perpetuu cu primarul Boşcodeală, Decizia a readus în partid doi deputaţi, deveniţi în martie independenţi. Carmen Moldovan s-a reîntors în partid imediat, iar Adrian Mocanu în iunie. Suporter al lui Mircea Geoană şi plecat din grupul PSD de la Senat, Ion Vasile se consideră în continuare şeful filialei. Până la alegeri, filiala este condusă însă de adversarul său, agreat de actuala echipă de lideri. „E departe de adevăr conducerea actuală a PSD, eu am câştigat alegerile la Buzău; dacă pierde PDL, nu înseamnă că avem noi virtuţi”, spune Ion Vasile.

Alegerile anticipate – „cât mai repede”

Spre deosebire de PNL,  PSD nu se declară interesat de suspendarea preşedintelui Băsescu. Vicepreşedintele Titus Corlăţean crede că totul trebuie gândit foarte atent şi în paşi mărunţi: „Mulţi vorbesc despre septembrie pentru moţiunea de cenzură, dar numai noi o putem iniţia ( au numărul suficient de voturi – 112, n.r.), iar noi credem că trebuie să aşteptăm momentul oportun, când şi presiunea socială va fi mai mare şi deci, şi asupra parlamentarilor PDL”. „Moţiunea de cenzură trebuie atente calculată ca să fie moţiunea victorioasă”, accentuează el.

Liderii PSD par să respingă categoric, ca şi Victor Ponta, ideea vreunei alianţe. „Noi am încercat variante”, declară deputatul Constantin Niţă, şeful filialei Braşov, „dar în România nu există educaţia necesară pentru lucru în parteneriat; nu există între societăţi comerciale, nu există între asociaţii, nu există nici în politică; noi vrem guvern ca în 2000-2004″. Inexistenţa unei formule de guvernare alternative la momentul depunerii moţiunii de cenzură împotriva guvernului Boc nu ar fi motiv de îngrijorare. „Situaţia economică şi presiunea publică va fi atât de mare încât riscul repetării scenariului cu al 15 lea guvern Boc din toamna lui 2009 este minim”, spune Titus Corlăţean.

Cât despre preconizata viitoare coabitare dintre preşedintele Băsescu şi un PSD învingător la anticipate, Viorel Hrebenciuc dă asigurări: „Traian Băsescu se va înţelege mai bine cu noi decât cu PDL. Noi suntem oameni serioşi”.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă