21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportGiurgiu: Judetul galben, dar cu pete rosii si portocalii

Giurgiu: Judetul galben, dar cu pete rosii si portocalii

» In Giurgiu, liberalii sunt la putere. si-au aranjat apele in BEC.

» PNL a folosit o strategie originala in controlarea procesului electoral: simpatizanti ai sai din alte partide (UDMR, PNG) au fost infiltrati in BEC si in comisiile de votare. Omul UDMR in Biroul Electoral este secretara viceprimarului liberal, Liviu Clejan.

» Jurnalistii Romaniei libere s-au gasit in situatia de a fi urmariti, pas cu pas, intr-un orasel din Giurgiu (Mihailesti), de catre viceprimarul PDL.

Giurgiu este colorat in galben, liberalii detinand si primaria resedintei de judet, dar si conducerea consiliului judetean. Cele mai multe primarii sunt tot ale PNL: 28. PSD detine 19, iar PDL 7. Liberalii sunt stapani in cinci judete, dar Giurgiu este primul dintre ele. Insa liberalii nu detin controlul asupra prefecturii, institutia care coordoneaza activitatea electorala si care are in frunte un pedelist. Drept urmare, PNL a preluat o metoda ingenioasa pentru a controla procesul electoral (metoda folosita si la europarlamentare): in buna intelegere cu liderii UDMR, "a inventat" o organizatie a Uniunii, desi in judet nu traiesc mai mult de 300 de maghiari. Filiala maghiara a fost pusa pe picioare in laboratoarele Primariei Giurgiu, condusa de presedintele PNL, Lucian Iliescu. Astfel, singura unguroaica din primarie, Truta Malisse, secretara viceprimarului liberal, Liviu Clejan, a organizat UDMR in Giurgiu.

 

Ea a devenit reprezentanta filialei Uniunii in Biroul Electoral Central, iar formatiunea sa va avea cate un reprezentant in mai toate sectiile de vot, in majoritatea localitatilor din judet. Numai in municipiul Giurgiu, UDMR va avea peste 40 de reprezentanti. Insa, devreme ce unguri nu prea exista in judetul de la malul Dunarii, Malisse, cu ajutorul PNL, a apelat la romani, care urmeaza sa fie distribuiti ca reprezentanti ai UDMR in sectiile de vot.
Uniunea a acoperit intreg teritoriul Giurgiu si la europarlamentare. Primarul din Ghimpati, Constantin Carapanceanu, ne-a declarat ca in sectiile de vot din aceasta localitate UDMR si-a trimis reprezentanti, "dar nu unguri, ci romani, care nu s-au votat nici pe ei, Uniunea neprimind nici un vot". La randul sau, edilul din Iepuresti, Gheorghe Paunescu, a precizat ca la europarlamentare cei din Giurgiu i-au trimis nu numai un reprezentant al UDMR, ci si al minoritatii italiene. "Nu am inteles de ce. La noi in sat nu sunt nici unguri, nici italieni. Doar tigani", a precizat Paunescu.

 

Surse din PDL acuza PNL ca ar controla, de fapt, si filiala PNG, si ca si-a raspandit oamenii in Partidul Noua Generatie pentru a deveni reprezentanti in BEJ si in sectiile de vot. Sursele au dat-o ca exemplu pe Daniela Borcea, reprezentant PNG in Biroul Electoral, o tanara de doar 21 de ani, "usor de manevrat". PDL acuza si ca reprezentantii Partidului Ecologist Roman "sunt, de fapt, oamenii PSD", dand-o ca exemplu pe Daniela Carjaliu, omul PER in BEJ. "Drept urmare, PDL este total izolat la nivelul sectiilor de vot. Votul este controlat de majoritatea PNL-PSD", au sustinut sursele citate.

Liberalii saboteaza referendumul lui Basescu
PNL si PDL si-au disputat intaietatea si in zona afisajelor. Liberalii au obtinut de la Biroul Electoral Judetean o decizie de indepartare a bannerelor cu referendumul lui Basescu. Un precedent deja fusese creat la Iasi, unde toate afisele privind referendumul au fost date jos. Insa PDL a atacat decizia luata de BEJ la Biroul Electoral Central, avand castig de cauza acum trei zile. In acest context, democrat-liberalii au acuzat-o pe presedinta BEJ Giurgiu ca face jocurile PNL. De altfel, trebuie precizat ca seful Biroului Electoral este judecatoarea Mariana Burtavel, fina presedintelui filialei liberale, Lucian Iliescu.

Pedelistii, acuzati ca folosesc electoral deconcentratele
La randul sau, PNL acuza PDL ca se foloseste de toate mijloacele existente pentru a castiga teren intr-un judet in care liberalii sunt la putere. "Dupa ce PDL a ramas singur la putere, i-a schimbat pe toti sefii de la deconcentrate. La Directia Agricola i-au dat pe toti afara. La APIA, PDL a pus un tanar care nu a lucrat nici o zi", a spus viceprimarul Dumitru Preda, vicepresedinte al PNL Giurgiu. "Cel mai grav este modul in care actioneaza Garda Financiara: sunt controlate la sange si amendate firmele care nu au culoare portocalie", a mai precizat Preda.
Acesta il acuza si pe prefectul Sergiu Norut Stanisteanu ca a incercat pe toate caile sa "aranjeze" lista pentru presedintii si loctiitorii sectiilor de vot. "A cerut grupurilor de consilieri, in special celui apartinand PDL, din comune sa recomande persoane. Nu a tinut cont ca propunerile vin din partea primariilor, si nu a consilierilor", a spus Preda, care a adaugat ca s-a ajuns ca lista sa contina de patru ori mai multe persoane decat cele necesare, potrivit legii. Lupta pentru sefii sectiilor de vot se duce, astfel, intre prefect (PDL), care inainteaza lista de propuneri  Autoritatii Electorale Permanente, si PNL, care controleaza cel mai mare numar de primarii  (cele care fac propuneri pentru sefii sectiilor). Toate propunerile vor fi trase la sorti de catre Tribunalul Giurgiu.

Dumitru Preda a mai spus ca liberalii se tem ca in comunele detinute de PDL, cum ar fi Comana, Ghimpati, Clejani, Roata, dar si in orasul Mihailesti, "se va inregistra prezenta la vot de peste 100%, asa cum s-a intamplat la europarlamentare". "Pe tara era o rata sub 40% prezenta la vot, dar in aceste localitati au fost adusi multi alegatori din alte parti, pentru a vota mai ales pentru Elena Basescu."
Preda nu a iertat nici PSD. El a subliniat ca oamenii lui Marian Vanghelie umbla in special in zonele sarace ale orasului, mai ales in cele populate de tigani, pentru a cumpara voturi. Surse din aceste zone vorbesc despre suma de 50 RON pentru un vot, chiar despre intocmirea unei liste si de strangerea buletinelor pentru inregistrarea persoanelor cu drept de vot.
In schimb, PSD si-a concentrat toate acuzele la adresa PDL. Adrian Popescu, seful interimar al filialei Giurgiu, sustine ca toate firmele detinute de PSD sau simpatizanti ai partidului sunt "victimele" inspectorilor de la Garda Financiara. Acesta a declarat ca democrat-liberalii si-au fixat drept obiectiv soseaua Alexandriei, o zona saraca a orasului, unde incearca sa cumpere voturi.

Legea tacerii, generalizata
Tensiunea creste o data cu apropierea alegerilor. Aceasta da insa nastere la o teama nejustificata in randul activistilor partidului, dar si pe scara ierarhica. Liderii partidelor refuza sa stea de vorba cu jurnalistii. In schimb, ziaristii sunt supusi controlului si chiar urmariti. In scurta vizita in Giurgiu am observat o stare emotionala, multa nervozitate, dar mai ales multa frica fata de scurgerea de informatii. Nici un presedinte de filiala nu a dorit sa vorbeasca cu noi. Liderul PDL, deputatul Bogdan Cantaragiu, a refuzat sa ne dea vreo declaratie pentru a nu intra in conflict cu adversarii politici. Presedintele PNL Lucian Iliescu a motivat lipsa de timp, fiind angrenat in alte activitati, iar seful interimar al PSD ne-a spus ca este de doar trei luni in fruntea filialei si nu poate face declaratii.

De altfel, trebuie precizat ca situatia politica in Giurgiu este oarecum diferita fata de alte judete. Ca si in alte judete, exista o singura organizatie puternica, cu o conducere constanta din 2000, in cazul de fata PNL. Primarul Lucian Iliescu, un traseist politic care a activat mai intai la PCR, apoi, dupa Revolutie, a trecut pe la PSM, in cele din urma la PNL, unde conduce cu mana de fier filiala liberala. Partidele "de opozitie" din judet – PDL si PSD – au trecut prin nenumarate framantari. Cele doua organizatii si-au mazilit de mai multe ori conducatorii. La PDL, ex-deputatul Valentin Iliescu a fost indepartat de la conducerea organizatiei Giurgiu dupa ce a pierdut alegerile parlamentare, anul trecut. La PSD, intreaga conducere a filialei a fost dizolvata, dupa parlamentare, puterea fiind preluata de Marian Vanghelie, care si-a pus un apropiat, Adrian Popescu, in fruntea organizatiei.  

"Ochiul si timpanul" PDL
Cu o situatie grava ne-am confruntat insa la Mihailesti, un oras imbracat, la propriu, in portocaliu. Stalpii, bancile, peretii institutiilor publice, magazinele, portile oamenilor, pietrele de pe drum, toate poarta culoare de partid.  La primarie insa, doar cateva persoane. Toti angajatii erau imprastiati pe strazi, pe drumurile orasenesti si comunale, la lipit de afise. Toti cu geci portocalii. "si eu votez cu Basescu", striga in cor tot orasul. Am incercat sa vorbim cu primarul despre acest "concert electoral" pro-Basescu. Secretara imi spune ca primarul nu este.

"Dar puteti sa-l anuntati ca presa doreste sa vorbeasca cu el?", am rugat-o pe functionara sa ne anunte prezenta. S-a ascuns dupa colt sa vorbeasca cu seful ei. "E in sedinta. La Adunatii Copaceni", a venit refuzul din partea primarului. Am insistat: "Pot vorbi cu vicele?". Imediat, se arata prompta aceeasi secretara, care se duce in biroul adjunctului. Vine repede: "Mi-a zis sa vorbiti cu secretarul primariei". Bine, mergem la secretar. O doamna tanara care ocupa vremelnic aceasta pozitie ne raspunde pe un ton rastit: "Nu pot eu vorbi de alegeri. Sunt neutra". Asa ca ne intoarcem spre biroul vicelui, in circuitul birocratic al lipsei de transparenta. Il intalnim pe drum, spre bucuria mea, care se dovedeste insa a fi prea scurta.

"Nu am eu ce sa spun. si asa…", incearca sa arunce o scuza, care i se opreste in varful limbii. Ca sa mai salveze aparentele, imi spune sa-l astept pe primar, ca trebuie sa vina, apoi il suna pe boss. Dar dupa colt, sa nu aud convorbirea. Se intoarce si… acelasi raspuns: nu vrea sa vorbeasca cu mine. Asa ca parasesc primaria, unde totul este… strict secret. Insa aventura noastra din Mihailesti nu se opreste aici. Ne deplasam prin oras pentru a afla una-alta. In spatele nostru observam niste ochi foarte preocupati. Cine era? Viceprimarul, care arunca ocheade spre locurile in care ne indreptam. Iar dupa ce vorbeam cu anumite persoane, vicele se arata foarte preocupat ce intrebari am pus. Securitatea a murit! Traiasca Securitatea!  

Cele mai citite

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...
Ultima oră
Pe aceeași temă