16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportFranţa transmite României că dezaprobă derapajele mediatice privitoare la români

Franţa transmite României că dezaprobă derapajele mediatice privitoare la români

Ministrul de Externe Baconschi a solicitat evitarea stigmatizării colective prin exacerbarea unor cazuri izolate, într-o întrevedere cu secretarul de stat al MAE de la Paris, după ce românii au fost ironizaţi recent în emisiuni de televiziune din Franţa, relatează NewsIn.

Teodor Baconschi a reamintit importanţa şi buna integrare socială a comunităţii române din Franţa şi a solicitat evitarea stigmatizării colective a românilor, prin exacerbarea unor cazuri izolate, informează Ministerul Afacerilor Externe.

La rândul său, David Douillet, secretar de stat însărcinat cu francezii din străinătate în Ministerul de Externe francez, a arătat că autorităţile de la Paris împărtăşesc această poziţie şi a transmis un mesaj clar de desolidarizare faţă de recentele derapaje mediatice.

Emisiunea „Les Guignols de l’Info”, din 6 septembrie, în care românii au fos prezentanţi ca un popor de hoţi, iar Bucureştiul era sinonim cu „pubelă” a provocat dezbateri în presa din România. 

Baconschi a declarat ulterior pentru NewsIn că „Les Guignols” este o emisiune TV de satiră. „A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol: e ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate”, a precizat ministrul de externe.

Ulterior, emisiunea „Les Guignols de l’Info” de la Canal + a satirizat ofensiva ministrului francez de interne, Claude Gueant, împotriva imigranţilor ilegali din Franţa, sub forma expulzării, alături de compatrioţii lor, a doi militari, unul român şi celălalt din Niger, decedaţi în Afganistan.

Ministerul român de Externe a precizat, ulterior, că articolele referitoare la satira din „Les Guignols de l’Info” pe tema militarilor din Afganistan nu redau cu acurateţe mesajul autorilor, care nu criticau militarii români, ci acţiunile constante ale ministrului francez de interne de a îndeplini cota de persoane îndepărtate din Franţa.

Pe de altă parte, la întâlnirea celor doi diplomaţi, s-au exprimat aprecieri faţă de nivelul cooperării bilaterale în domeniul combaterii actelor de delincvenţă comise de unii cetăţeni români pe teritoriul francez, convenindu-se necesitatea operaţionalizării unor noi segmente de cooperare.

Totodată, secretarul de stat francez a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat în promovarea proiectului construcţiei liceului francez din Bucureşti „Anna de Noailles”, în curs de realizare.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă