PSD încurajează protestele sindicatelor şi ameninţă Guvernul cu moţiunea de cenzură, avansând chiar şi ipoteza anticipatelor. PDL merge mai departe, dar ia în calcul scutirea veteranilor de război de tăierile de pensii şi păstrarea neatinsă a pensiilor sub 1.000 de lei.
Guvernul pare de neclintit în privinţa adoptării măsurilor de austeritate, în pofida mişcărilor de stradă care se anunţă a fi de amploare. Ba mai mult, ca să fie sigur că nu va întâmpina rezistenţă din partea opoziţiei şi pentru a se încadra în termenul convenit cu FMI, Executivul cochetează tot mai intens cu ideea asumării răspunderii. Doi dintre miniştri au reluat ieri ideea avansată săptămâna trecută de preşedintele Băsescu. „Cred, aproape sunt convins că va fi asumare de răspundere”, a afirmat şeful Internelor, Vasile Blaga, susţinut şi de Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Soluţiile din pachetul anticriză nu sunt însă bătute în cuie. Echipa lui Emil Boc contabilizează în aceste zile costurile de imagine care se vor deconta inevitabil la viitoarele alegeri. Astfel, ar putea fi scutiţi de tăierile cu 15% din pensie veteranii de război, susţin surse apropiate Palatului Victoria.
Acestea au declarat pentru România Liberă că toate categoriile de pensii care nu depăşesc un anumit cuantum (probabil de 1.000 de lei) ar putea fi absolvite de măsurile de austeritate. Oricum, în cazul în care tăierile lui Boc nu se vor dovedi eficiente într-o perioadă scurtă de timp, Guvernul ar trebui să demisioneze, susţine consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.
PDL amână alegerile ca să guverneze bine
Dacă în urmă cu o săptămână partidul de guvernământ era împărţit în două tabere, ieri s-a conturat în conducerea centrală o majoritate zdrobitoare care a votat amânarea alegerilor interne până în primăvara anului 2011. „Considerentul clar este că Guvernul, în această perioadă, în primul rând trebuie să se concentreze pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, pentru rezolvarea problemelor economice şi sociale ale ţării şi alegerile în PDL să fie amânate pentru o altă dată”, a explicat vicepreşedintele Gheorghe Flutur. Propunerea i-a aparţinut preşedintelui Emil Boc, care ar fi susţinut în şedinţă că partidul nu are nevoie de frământări şi lupte interne pentru funcţii într-un moment în care Guvernul are nevoie de toată susţinerea politică.
Filialele PSD se vor implica în organizarea protestelor
Social-democraţii au cerut, în replică la măsurile anunţate de Guvern, reducerea cu 50% a bugetelor Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi ministerelor, astfel încât să scape de reducere salariile militarilor, medicilor, profesorilor şi magistraţilor, dar şi pensiile de sub 1.000 de lei. În plus, prin intermediul preşedintelui Victor Ponta, pesediştii au ameninţat cu moţiunea de cenzură în cazul în care Guvernul Boc îşi asumă răspunderea pentru pachetul de măsuri privind reducerea salariilor şi pensiilor. Despre o moţiune de cenzură a vorbit şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, în opinia căruia gestul politic trebuie însă asociat cu „o presiune puternică” din partea societăţii civile şi chiar cu „mai multe proteste în stradă”. De altfel, social-democraţii – care au refuzat să participe la discuţiile de ieri de la Consiliul Economic şi Social – au anunţat că vor discuta cu sindicatele, pentru coordonarea poziţiilor, iar organizaţiile locale ale PSD se vor implica în organizarea protestelor împotriva Guvernului. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus că se va afla în Piaţa Victoriei, la mitingul de miercuri anunţat de sindicate, şi că va pune la dispoziţie mijloace de transport pentru cei care vor să vină din Teleorman la Bucureşti. Tot Liviu Dragnea a declarat că speră să se ajungă la alegeri anticipate. Aceasta, după ce, săptămâna trecută, conducerea PSD a votat, în unanimitate, ca social-democraţii să nu intre la guvernare decât după alegeri, la termen sau anticipate.
PNL cere reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii
Şi liberalii văd în anticipate modalitatea prin care se poate ajunge la „o majoritate politică sănătoasă, autentică şi conformă cu voinţa electoratului”, în ciuda dezavantajelor evidente într-o astfel de perioadă (inclusiv costurile pentru o nouă campanie electorală şi pentru organizarea alegerilor). Respingând categoric măsurile propuse de Guvernul Boc, liberalii şi-au prezentat ieri programul de urgenţă în urma căruia s-ar reduce cheltuielile cu 3-3,5% din PIB. Concret, pentru a nu fi prejudiciată „situaţia materială a aproape 9 milioane de cetăţeni români”, PNL propune ca alternativă înjumătăţirea cheltuielilor cu „achiziţii, studii de fezabilitate şi prefezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri”, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, protocol, carburanţi, telecomunicaţii şi poştă. Potrivit lui Sebastian Vlădescu, ex-ministru în Guvernul Tăriceanu şi actual ministru de Finanţe, măsurile PNL ar fi „fără sens”.