Delegaţia Permanentă a PNL a aprobat luni o rezoluţie privind susţinerea votului uninominal în două tururi pentru primari, preşedinţi de CJ şi Parlament. Liderul liberal Crin Antonescu, a subliniat că această formulă va aduce modificări benefice şi necesare în clasa politică, informează NewsIn.
„Clasa politică a fost, în aceşti ani, în căutarea celei mai potrivite formule pentru sistemul electoral (…) Între cele două formule sănătoase şi perfect articulate: vot de listă care respectă principiul proporţionalităţii şi vot uninominal, care dă alegătorului ultimul verdict, noi optăm pentru votul uninominal şi considerăm că trebuie făcut pasul de la formula intermediară pe care am consacrat-o la alegerile parlamentare din 2008, la o formulă de uninominal curat, în două tururi”, a precizat Antonescu, la finalul Delegaţiei Permanente a PNL.
Liderul liberal a apreciat că adoptarea acestui sistem electoral va aduce nişte modificări în mecanismele politice, în interiorul clasei politice şi în raportul dintre alegători şi aleşi. „Noi considerăm că aceste modificări sunt benefice şi necesare şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca o asemenea formulă să fie adoptată”, a spus Antonescu.
El a adăugat că nu cunoaşte poziţiile celorlalte partide în legătură cu acest subiect, dar că liberalii vor vedea care sunt punctele de vedere ale acestora „şi dacă le putem armoniza în acest sens”. „Presupun că, în ce priveşte PDL, au aceeaşi opţiune pentru că au exprimat-o demult şi dânşii, şi preşedintele Băsescu, au adus argumente în favoarea unui asemenea sistem şi nu cred că argumentele nu mai sunt valabile”, a conchis preşedintele PNL.
Liga aleşilor locali ai PNL a adoptat, la începutul lunii, o Rezoluţie prin care se pronunţă pentru promovarea reducerii numărului de parlamentari la 300, pentru transformarea Senatului în camera comunităţilor locale, dar şi pentru introducerea votului uninominal majoritar în două tururi.
Aleşii locali ai PNL au adoptat rezoluţia pornind de la premisa că „procesul de reconstrucţie a statului român după principiile, valorile şi instituţiile statului liberal a devenit o necesitate stringentă a societăţii româneşti” şi că se constată „falimentul politicii actualei puteri, de utilizare demagogică a sintagmei ‘reforma statului’, ca paravan pentru acoperirea sistemului clientelar al PD, care căpuşează statul român”.
În acest context, PNL cere promovarea de urgenţă a reducerii numărului de parlamentari la 300, precum şi separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât Senatul să devină, preponderent, camera comunităţilor locale.
Rezoluţia PNL propune şi alegerea parlamentarilor prin vot uninominal majoritar în două tururi. „Partidul Naţional Liberal asumă – împreună cu întreaga clasă politică – eroarea adoptării actualului sistem de vot. Considerăm că votul uninominal majoritar reprezintă cea mai bună opţiune pentru democraţia românească, întrucât este singurul sistem electoral în care răspunderea alesului faţă de alegător o depăşeşte în importanţă pe aceea a alesului faţă de propriul partid”, susţin liberalii