21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSportDan Voiculescu solicită sancţionarea realizatorilor emisiunii franţuzeşti de pe Canal+

Dan Voiculescu solicită sancţionarea realizatorilor emisiunii franţuzeşti de pe Canal+

Senatorul Dan Voiculescu a solicitat Consiliului Superior al Audiovizualului din Franţa, într-o scrisoare, să-i sancţioneze pe realizatorii emisiunii „Les Guignols de l’Info”, de la Canal+, care „au folosit expresii jignitoare la adresa românilor”, în contextul meciului de fotbal dintre România şi Franţa, relatează Agerpres.

„Vă scriu în calitate de cetăţean european: nu de vicepreşedinte al Senatului României, nu de politician şi nici măcar de cetăţean român ofensat. Vă scriu în calitate de european responsabil, care cunoaşte istoria încărcată şi sensibilă a acestui continent în materie de rasism, xenofobie sau agresivitate inter-etnică. Faptul că în Franţa zilelor noastre – Franţa, o ţară care a înfruntat direct agresiunea hitleristă! – sunt posibile, în cadrul unor emisiuni de largă audienţă, jigniri desprinse parcă din repertoriul mişcării naziste la adresa unui popor european mi se pare incredibil şi incalificabil”, se arată în scrisoarea adresată de senator Consiliului Superior al Audiovizualului Republicii Franceze şi trimisă astăzi Agerpres.

„Glumele şi ofensele găzduite de emisiunea ‘Les Guignols de l’Info”, din 6 septembrie, reproduc cu fidelitate clişeele proferate în anii ’30-’40 de mişcările antisemite la adresa evreilor„, potrivit lui Voiculescu.

„Marea problemă ridicată de ofensele proferate în cadrul emisiunii ‘Les Guignols de l’Info’ nu constă în jignirea sensibilităţii unui popor european, ci în posibilitatea reactivării – în inima Europei civilizate – a unui discurs de o agresivitate simbolică care frizează nazismul. Aici apare, în opinia mea, responsabilitatea dvs. în raport cu poporul francez şi cu fiecare cetăţean al Europei Unite: nu românii au ceva de pierdut, ci climatul de civilizaţie şi normalitate din Europa şi Franţa. În acest sens, vă adresez solicitarea de a analiza oportunitatea sancţionării emisiunii ‘Les Guignols de l’Info’, mergându-se până la suspendarea acesteia, până la stabilirea unui cod deontologic aflat în concordanţă cu valorile elementare ale Uniunii Europene – valori pe care realizatorii emisiunii le sfidează în mod asumat„, îşi încheie Dan Voiculescu scrisoarea.

În show-ul de televiziune „Les Guignols de l’Info”, de pe postul Canal +, difuzată în 6 septembrie, înainte de meciul de fotbal România-Franţa, două marionete au spus despre români că sunt „murdari, păduchioşi şi cerşetori”. „Nu sunt sigur că meciul va începe. Atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toţi românii ăia acolo. Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul”, a spus una dintre marionete. „Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi. Ştii cum se zice la coş de gunoi în română? … Bucureşti”, a spus cealaltă marionetă.

”A da o replică la ironiile la adresa românilor din emisiunea TV ‘Les Guignols de l’Info’ ar fi ridicol deoarece programul respectiv este o satiră, care îşi are rostul ei într-o societate liberă, fiind practicată inclusiv în România cu destulă voluptate”, a declarat ieri, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

În urmă cu un an şi jumătate, în aprilie 2010, MAE român a intervenit oficial, solicitând scuze, faţă de o emisiune difuzată de canalul France2 al postului public francez de televiziune, în care umoristul Jonathan Lambert afirma că „salutul românesc” presupune o mână întinsă, ca la cerşit. MAE a reţinut atunci că gluma umoristului francez este inacceptabilă şi derivată din xenofobie şi rasism, trimiţând o scrisoare de protest conducerii postului France2.

Cele mai citite

Cine este investitorul care a cumpărat titluri de stat de 324 milioane lei. Dobânda pe care o va primi este impresionantă

Romeo Pomponiu, un antreprenor cunoscut pentru deținerea rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, a stabilit un record în România printr-o investiție masivă de 324...

Atenție la fraudele financiare: Românii, ținte ale escrocilor care promit câștiguri rapide din investiții

Un nou val de fraude financiare vizează românii prin mesaje care încurajează investiții aparent avantajoase, dar care, în realitate, direcționează fonduri către conturile infractorilor. Potrivit...

Alertă sanitară în zonele inundate: Apa contaminată, un pericol real pentru sănătate

Ministerul Sănătății avertizează populația să consume apă din surse sigure Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de presă că, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă