Trei partide şi două fundaţii, patru copreşedinţi şi listă comună de candidaţi, triaţi de o comi-sie condusă de Monica Macovei, astfel încât să fie respectate mult discutatele criterii de inte-gri-tate. Acestea sunt planurile viitoarei alianţe de centru-dreapta, gândită ca o alternativă la USL.
Decizia formală a înfiinţării unei alianţe electorale de centru-dreapta a fost luată de reprezentanţii PDL, PNŢCD, Partidului Noua Republică, Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta şi Fundaţiei Creştin-Democrate, iar scopul declarat este de a oferi electoratului o alternativă la USL. De altfel, pe modelul Uniunii şi în vederea optimizării şanselor în alegeri, viitoarea construcţie de dreapta va avea candidaţi comuni în colegiile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Pentru alegerea candidaţilor va exista însă un filtru, exercitat de o comisie de etică. Comisia urmează să fie înfiinţată şi va fi condusă de europarlamentarul Monica Macovei. Până la trierea şi anunţarea candidaţilor, noua construcţie are de îndeplinit însă mai multe proceduri, inclusiv aceea a înregistrării la tribunal.
Candidaţii şi criteriile de integritate
Aşa cum mulţi democrat-liberali, în special din garda veche, s-au opus introducerii criteriilor de integritate în partid, este de aşteptat ca şi în viitoarea construcţie să apară discuţii pe această temă. Nu de alta, dar, pe de o parte, actualii parlamentari ai PDL vor încerca să-şi conserve poziţia, iar pe de alta baronii locali democrat-liberali vor încerca să-şi împingă oamenii în faţă. Cu alte cuvinte, criteriile de integritate au toate şansele să fie luate mai puţin în seamă în faţa dorinţei de conservare a privilegiilor şi imunităţii parlamentare. Totuşi, criteriile, formulate pentru prima dată de aşa-numitul grup al reformiştilor, sunt cerute cu insistenţă şi de Mihail Neamţu şi Mihai Răzvan Ungureanu. Iar fără un suflu proaspăt, adus de formaţiunile reprezentate de aceştia, PDL nu pare să aibă prea multe şanse în alegeri în faţa USL. Lucru pe care par să-l conştientizeze tot mai bine şi democrat-liberalii.
Până acum se ştie doar că Mihail Neamţu ar urma să candideze într-un colegiu din Arad, Mihai Răzvan Ungureanu îşi va testa notorietatea la Iaşi, iar Adrian Papahagi (vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate fondate de ex-ministrul Teodor Baconschi), la Cluj.
Conducere colegială
Viitoarea alianţă electorală va fi condusă de patru copreşedinţi, iar în curând va fi lansat şi un manifest şi vor fi anunţate denumirea formaţiunii şi sigla. În privinţa siglei, cel mai probabil construcţia politică va împrumuta simboluri de la partenerii europeni (Partidul Popular European): o inimă albă pe fond albastru.
Noua alianţă vizează şi o colaborare cu UDMR, după cum spune ex-premierul Ungureanu, profitând de faptul că la mijlocul lunii octombrie va avea loc la Bucureşti al XXI-lea Congres al PPE, eveniment ce ar putea înlesni negocierile dintre cele două forţe politice.
Candidaţii USL, până pe 15 septembrie
După cum a anunţat premierul Victor Ponta, USL îşi va stabili candidaţii la parlamentare până pe 15 septembrie. Este de aşteptat însă ca şi în cadrul Uniunii să apară discuţii pe candidaturi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul candidaturilor pentru locale. Ca reguli generale, actualii parlamentari îşi păstrează colegiile şi va fi menţinut, pe cât posibil, principiul parităţii. Şi PNL, şi PSD trebuie să ofere însă locuri eligibile de parlamentar (deloc puţine la număr, circa 30) partidelor-satelit, PC şi, respectiv, UNPR.