Aproape cu fiecare zi ce trece, „tabăra“ aleşilor locali mai înregistrează câte o victimă în războiul incompatibilităţilor dus cu Agenţia Naţională de Integritate. Totuşi, potrivit şefului ANI, Horia Georgescu, nu ar fi nici pe departe vorba de circa 1.200 de aleşi locali incompatibili, aşa cum au avansat social-liberalii, pentru a pune presiune pe Guvern, ca să le fie rezolvate problemele prin ordonanţă de urgenţă. O doua cale de atac împotriva ANI se construieşte în Parlament.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (foto), Horia Georgescu, susţine că sunt mai multe sute de aleşi locali cu probleme de incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi nejustificate, dar numai o sută s-ar afla în situaţia reclamată cu atâta vehemenţă de reprezentanţii USL.
„ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenenţa la aceste regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situaţii“, a precizat Georgescu, subliniind că cifra avansată de primarul comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, nu ar fi reală.
De ce a simţit, atunci, edilul PSD nevoia să spună că ar fi 1.200 de aleşi locali incompatibili în loc de circa 100? Pentru a pune presiune pe premierul Victor Ponta şi pe Guvern. Reamintim că, de luni bune, atât Gâju, care este prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, cât şi unii baroni locali ai PSD au tot vorbit de sute, chiar peste o mie de primari şi şefi de consilii judeţene care s-au trezit în situaţia de a fi declaraţi incompatibili doar pentru vina de a-şi reprezenta comunităţile în conducerea societăţilor comerciale din subordinea lor, înfiinţate pentru a gestiona regional anumite probleme şi pentru a atrage mai uşor fonduri europene. Ca urmare a nenumăratelor plângeri venite la centru, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi fost forţat să demareze procedura de modificare a Legii ANI prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât aleşii locali să nu mai aibă probleme cu ANI. Carevasăzică, numărul mare de incompatibili urma să arate că legea a fost prost gândită şi că se impunea schimbarea ei cât mai rapid, înainte ca şi mai mulţi aleşi locali să-şi vadă puse în pericol mandatele.
Din păcate pentru primarii şi şefii de consilii judeţene ai USL, proiectul de ordonanţă pomenit de Dragnea nu a primit undă verde de la Ministerul Justiţiei. Ceea ce a accentuat şi mai mult furia aleşilor locali ai USL. Furie manifestată nu doar prin declaraţii colorate, precum cea a primarului Radu Mazăre (care a spus inclusiv că premierul ar fi trebuit să-l demită pe ministrul Robert Cazanciuc), ci prin ameninţări cu proteste în stradă dacă Guvernul continuă să ignore problema aleşilor locali.
Cui dă dreptate justiţia în războiul aleşi-ANI
Mizând, de asemenea, pe ideea că declaraţiile cât mai colorate şi mai dure la adresa ANI pot distrage atenţia publicului de la fondul problemei, mai toţii aleşii locali declaraţi incompatibili au catalogat deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate drept „prostii“, „aberaţii“, „abuzuri“ etc. Că nu a fost aşa rezultă din rata de succes a ANI: 96,8% din sesizările Agenţiei au fost confirmate în instanţă sau au devenit definitive prin neatacare. Aşadar, un motiv în plus de îngrijorare pentru aleşii locali intraţi în vizorul inspectorilor de integritate.
În plus, o modificare acum a Legii ANI nu i-ar scăpa pe incompatibili de probleme, deoarece noile prevederi legale nu s-ar aplica retroactiv. „Am auzit nişte opinii că, dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă. Acest lucru se întâmplă în penal. În acest caz, aceste situaţii de incompatibilitate rămân“, a subliniat preşedintele ANI, Horia Georgescu.
O modificare a Legii ANI ar crea însă serioase probleme României în relaţia cu partenerii europeni, din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care ţara noastră s-a angajat să nu modifice legislaţia anticorupţie, iar ANI a primit în repetate rânduri aprecieri pentru funcţionare.
Parlamentul, calea mai uşoară
Până acum, planul baronilor locali de modificare a Legii ANI prin ordonanţă de urgenţă a fost zădărnicit de Ministerul Justiţiei, care a avizat negativ proiectul. O ignorare a punctului de vedere al MJ ar fi aruncat o lumină deosebit de proastă asupra Guvernului şi premierului, aşa că s-a mers pe varianta conceperii unui nou proiect de ordonanţă, trimis iar spre avizare. Toată această procedură i-a costat deja timp pe aleşii locali ai USL, timp în care dinspre ANI au curs constatări de incompatibilitate. În cazul în care MJ se va încăpăţâna să se opună modificării Legii ANI, există o a doua variantă, mult mai sigură: ajustarea cadrului legal prin Parlament. Pe această cale, parlamentarii USL vor putea modifica după bunul plac legea care stabileşte incompatibilităţile deranjante, fără a fi nevoiţi să ţină cont de părerea Ministerului Justiţiei sau a Guvernului. O asemenea variantă l-ar satisface şi pe premierul Victor Ponta, care ar vedea problema rezolvată fără a-şi asuma vreo răspundere. Să ne amintim că o schemă asemănătoare a fost aplicată şi când s-a modificat legislaţia privind achiziţiile publice, premierul putând spune că toate acele amendamente prin care s-a dat liber la achiziţii direct sunt opera Parlamentului suveran.
La Senat, există de altfel un proiect de lege prin care primarii şi şefii de consilii judeţene sunt reprezentanţi de drept ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. Proiectul se află în dezbaterea comisiilor de specialitate, iar după începerea sesiunii va intra în linie dreaptă.
Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii proiectului amintit, recunoaşte că Parlamentul poate modifica legea incompatibilităţilor fără a ţine cont de opoziţia MJ. „Până la urmă, e un aviz consultativ din partea Guvernului“, a precizat Iordache pentru RFI, adăugând că „premierul nu poate să facă nimic pentru că, până la urmă, mingea este în curtea Parlamentului“.
Întors din concediul prelungit, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit şi el despre ANI şi problemele aleşilor locali. În opinia acestuia, nu s-ar fi pus „nici o secundă“ presiune asupra Agenţiei, deşi pune sub semnul întrebării modul în care Agenţia i-a găsit pe incompatibili. „Ce plăcut e pentru ANI să pigulească aşa câte unul. Iohannis, s-a nimerit Iohannis. Moloţ, s-a nimerit Moloţ. Nicuşor Constantinescu, doar n-o să-i ia pe toţi 1.000. Luăm pe sărite, cum vrem, ne împiedică cineva? Independenţa justiţiei, sigur“, a comentat ironic Antonescu. Potrivit acestuia, aleşii locali declaraţi incompatibili cer clarificări şi „merită“ să primească clarificări.