5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportCum planuieste Geoana sa manipuleze congresul PSD pentru a fi ales din...

Cum planuieste Geoana sa manipuleze congresul PSD pentru a fi ales din nou

» Butoiul cu pulbere pe care sta PSD zilele acestea ameninta sa sara in aer dupa ce tabara Mircea Geoana a decis si transmis deja in teritoriu numarul de delegati pe care sa-i aiba fiecare filiala.

» Hotararea a fost luata fara sa fi fost convocat un Comitet Executiv. Adversarii lui Geoana vorbesc tot mai intens de scindarea PSD.

» Fara dezbateri in cadru statutar si-a impus punctul de vedere si Marian Vanghelie: congresul va fi organizat la Romexpo.

Cati delegati va avea la congres fiecare filiala judeteana si care vor fi acestia constituie miza incrancenarii din aceste zile din PSD. Cum delegatii sunt cei care vor vota propriu-zis viitoarea conducere centrala a partidului, tabara Mircea Geoana incearca sa aranjeze in mod convenabil listele de delegati, astfel incat sa poata controla cat mai multi dintre cei peste 1.500 de participanti la congres. Fara a mai astepta aprobarea Comitetului Executiv, actuala conducere a PSD a decis dupa bunul plac cati delegati revin fiecarei filiale, micsorand la minimum numarul de delegati ai filialelor cunoscute drept adversare lui Mircea Geoana si crescand exponential numarul de reprezentanti in celelalte organizatii, sustinatoare ale presedintelui PSD. Criteriul exact dupa care s-a calculat norma de reprezentare este inca neclar, vorbindu-se ba de rezultatele din ultimele alegeri (doar turul II sau ambele tururi, in functie de varianta care avantajeaza cel mai mult), ba de numarul de membri pe care ii are filiala. Oficial, nu a fost precizat, de altfel, nici numarul total de delegati, vorbindu-se ba de 1.500, ba de putin peste 1.700.

Filiale care primesc "bonus"
Cel mai mare numar de delegati va avea la congres filiala Bucuresti, condusa de primarul Marian Vanghelie. Este vorba de circa 220 de delegati, aproape dublu decat la congresul trecut. Vanghelie a parat strategic acuzatiile aduse lui: s-a declarat nemultumit de numarul de delegati pe care-i va avea si a sugerat ca ar fi indreptatit sa ceara chiar mai multi delegati. Concret, seful PSD Bucuresti a aratat ca fiecare sector va fi asimilat, la congres, unui judet, astfel ca numarul de delegati ar trebui sa fie si mai mare (in prezent, ar fi cam 35 de delegati la un sector fata de circa 60 de delegati pentru un judet care a castigat alegerile). In toata pledoaria sa, Vanghelie a uitat insa sa precizeze ca PSD a castigat alegerile in Capitala abia in turul II, cu ajutorul voturilor venite de la PNL, PRM si PNG.

La reprezentantii PSD Bucuresti se adauga cei ai PSD Giurgiu (circa 30 de delegati) si ai PSD Ilfov (21), filiale coordonate interimar tot de Marian Vanghelie. Rezulta, dintr-un foc, 276 de delegati in favoarea lui Geoana. Langa acestia vin delegatii organizatiilor din Oltenia, sustinatoare ale lui Mircea Geoana. De pilda, PSD Dolj, care si-a afirmat public sprijinul pentru Geoana prin vocea presedintelui Ion Prioteasa, va avea 54 de delegati, pe motiv ca ar fi vorba de "o organizatie mare si performanta". Desemnarea reprezentantilor la congres va fi facuta astazi, intr-o conferinta extraordinara a organizatiei la care va participa si Mircea Geoana. si PSD Olt il sustine pe actualul lider social-democrat, astfel ca filiala ar vrea sa aiba nu mai putin de 75 de reprezentanti, chiar daca la congresul din 2006 a avut doar 56.

 

De partea lui Geoana se mai situeaza filiale precum cele din Teleorman (condusa de Liviu Dragnea – 49 de delegati), Buzau (condusa de senatorul Ion Vasile, participant la intalnirea de taina de la fundatia patronata de Mihaela Geoana – 39 de delegati), Bacau (condusa de Viorel Hrebenciuc – 45 de delegati), Galati (condusa de Dan Nica – 42 de delegati), Brasov (condusa de Constantin Nita – 29 de delegati), Iasi (condusa de Gheorghe Nichita – 52 de delegatii) si Timis (condusa de Ilie Sarbu – 25 de delegati).

Nemultumiri si amenintari cu scindarea
De partea cealalta, a filialelor carora Liviu Dragnea le-a repartizat un numar cat mai mic de delegati, nemultumirile se accentueaza de la o zi la alta. In "corul" contestatarilor se gasesc Marian Oprisan (PSD Vrancea – 49 de delegati), Ion Stan (PSD Dambovita – 51 de delegati fata de 75, cati au fost in 2005), Victor Ponta (PSD Gorj – 43 de delegati) si Valentin Ciubus (PSD Cluj – 21 delegati).
Pe de alta parte, la centru, lui Miron Mitrea si Adrian Nastase li s-a alaturat ieri si Cristian Diaconescu, la randul sau anuntat contracandidat al lui Mircea Geoana la sefia PSD. "Daca alegerile vor fi influentate intr-un sens artificial, partidul, chiar daca nu se rupe, va fi vulnerabilizat", a declarat vicepresedintele PSD, adaugand ca nici macar el nu cunoaste criteriile dupa care s-a calculat numarul delegatiilor.

 

"Daca Mircea Geoana si tandemul Geoana-Vanghelie vor incerca in continuare sa impuna un asemenea congres, un rezultat fals obtinut in congres sigur ca poate si va duce la scindarea partidului si este mare pacat", a reiterat ieri si senatorul Miron Mitrea. El a mai spus ca va incerca sa provoace o sedinta a Comitetului Executiv pentru a se discuta norma de reprezentare la congres.
In lipsa unor intalniri in cadru statutar, Mircea Geoana si-a convocat ieri, din nou, apropiatii la o intalnire informala, la biroul sau de la Senat. La reuniune au participat Marian Vanghelie, Ilie Sarbu, Dan Nica, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Rodica Nassar si Constantin Nita.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, insarcinat de Mircea Geoana sa discute cu sefii de filiale pe tema normei de reprezentare, a minimizat insa toate acuzatiile aduse. "Am discutat cu fiecare organizatie judeteana, le-am transmis norma de reprezentare si nu sunt probleme. (…) Nu stiu cine face scandal si de ce face si eu nu vreau sa intru in circul asta", a spus ieri Dragnea.

Congresul va fi la Romexpo
Tot Dragnea a anuntat ieri ca va fi organizat congresul la Romexpo. Asa cum a vrut Marian Vanghelie si contrar opiniei lui Adrian Nastase, ca ar trebui ales Palatul Parlamentului. "Riscam sa cream impresia ca vrem sa facem un Vanghelion politic, lucru care ne va costa", a apreciat Nastase decizia de a se organiza congresul la Romexpo, subliniind ca acest "detaliu" nu a fost validat de Consiliul National pe care-l conduce. Nu in ultimul rand, fostul premier s-a aratat nemultumit ca nu s-au intrunit pana acum nici comisia  care sa organizeze congresul, nici comisia de modificare a statutului PSD. Nemultumit de modul in care s-a stabilit unde se va desfasura congresul este si Miron Mitrea. "Sala a stabilit-o doar Vanghelie singur. Deci, el nu poate sa stabileasca in numele partidului, a stabilit cam multe in ultima vreme in numele partidului", a apreciat Mitrea.

» Nastase – "forta si echilibru", Diaconescu – "renasterea sperantei"
Dupa ce Miron Mitrea a prezentat colegilor, la Consiliul National, programul sau politic, a venit ieri randul lui Adrian Nastase si Cristian Diaconescu sa contureze proiectul lor de candidati la sefia PSD. Sub titlul "Forta si echilibru. Proiectul Adrian Nastase", fostul premier si-a luat zece angajamente in fata membrilor PSD, printre care acela de a forma o echipa capabila sa castige alegerile din perioada 2012-2014.

Nastase a aratat si ca PSD trebuie sa aiba o atitudine de "rezistenta" si de "opozitie radicala" fata de PDL, dar sa faca o "opozitie unita" cu PNL in toate proiectele care privesc apararea statului de drept. Cu mentiunea ca se impune diferentierea PSD de PNL pe tematica de tip economic si social. La randul sau, Cristian Diaconescu le vorbeste colegilor, intr-un program politic intitulat "Social-democratia. Renasterea sperantei", despre "pacea" la care trebuie sa ajunga social-democratii, despre "instaurarea respectului reciproc" si despre criteriile de promovare in partid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă