23 din cei 36 de candidaţi respinşi de Comisia Macovei se regăsesc pe listele finale ale Alianţei România Dreaptă. Mult promisa reformare a noii alianţe a rămas mai mult o vorbă în vânt.
Certaţi cu Agenţia Naţională de Integritate, aflaţi în conflicte de interese, acuzaţi de abuz în serviciu sau cu procese pe rol, 36 de doritori de mandate de parlamentari sub umbrela Alianţei România Dreaptă (ARD) au primit un vot de blam din partea Comisiei de Etică a noii structuri politice. „Cerberul” comisiei, Monica Macovei, a promis epurarea celor pătaţi din partidele componente: PDL, Forţa Civică (lider Mihai Răzvan Ungureanu), PNŢCD şi Noua Republică (doar membru de facto, pentru că afilierea sa a fost contestată). Marea curăţare a eşuat: conducerea ARD a decis ca nu mai puţin de 23 de persoane din cele 36 respinse să fie repuse pe lista de candidaţi.
Vasile Blaga: „Anumite greşeli au trebuit corectate”
Întrebat care a mai fost rolul comisiei de etică dacă două treimi din cei şterşi de pe liste de Monica Macovei au fost reabilitaţi, preşedintele PDL Vasile Blaga a spus că liderii ARD au găsit nereguli în verificările membrilor comisiei.
„Una dintre motivaţiile în cazul unora dintre respinşi a fost o imagine proastă. Verificările noastre au arătat că unii nu meritau puşi pe liste. Comisia a muncit mult, le mulţumesc, dar au fost anumite greşeli care au trebuit corectate”, a declarat Blaga pentru „România liberă”.
Cristian Rădulescu: „Nu aveam ce să caut pe listă”
Rezonanţa numelui său i-a adus necazul să fie pus pe lista respinşilor, crede deputatul PDL Cristian Rădulescu.
„Nu a reuşit să reţină alte nume mai importante şi din cauza asta m-a pus pe mine. Eu nu aveam ce să caut acolo, sesizarea ANI în cazul meu nu s-a transformat într-o sentinţă definitivă a unei instanţe”, a spus Rădulescu. Deputatul de Bucureşti reproşează comisiei lipsa audierilor şi folosirea articolelor din presă ca singure probe împotriva candidaţilor.
Muntean: „Nu m-a audiat nimeni”
Mircia Muntean, fost primar la Deva, susţine că a îndeplinit 11 din cele 12 criterii impuse de către Macovei, dar că acum întregul partid este convins că acuzaţia de traseism politic care i-a fost adusă este nefondată. „Eu am fost 22 de ani în Partidul Naţional Liberal, sunt printre cei mai vechi. (…) Eu am fost exclus din partid, deci nu a fost nici o problemă să mă înscriu în PDL”. Admite că după ce a fost data afară din PNL a cochetat timp de 10 zile cu UNPR şi spune că ăsta a fost motivul pentru care a apărut pe lista lui Macovei: „Nu m-a audiat nimeni deoarece toţi de la Stolojan şi până la Macovei şi-au dat sema că nu am ce căuta pe listă.”
Fiica angajată la cabinetul tatălui
Deputatul PDL Neculai Rebenciuc şi-a numit fiica pe postul de consilieră la cabinetul său de deputat din Botoşani, ceea ce i-a atras votul negativ din partea comisiei. Chiar dacă îşi recunoaşte greşeala şi o regretă, nu crede că merita să fie respins. „A fost un contract pe termen limitat, de doar trei luni. ANI practic n-a mai avut ce face, pentru că expirase de mult contractul când s-au sesizat ei. D-asta m-am şi mirat că sunt pe listă”, spune Rebenciuc.
Surprins de prezenţa sa pe lista neagră a fost şi fostul prefect de Bihor, Gavrilă Ghilea: „Habar nu am de ce am ajuns pe listă. Am aflat din presă. Da, am fost verificat de ANI, dar am primit undă verde”, spune Ghilea, care s-a arătat nemulţumit că nici măcar nu a fost audiat.
Membru al Comisiei: „Păcat. Am vrut să punem o stăvilă corupţiei”
Unul dintre cei cinci membri ai Comisiei de Etică, Ioan Greceanu, reprezentant al Noii Republici, s-a arătat dezamăgit de rezultatul muncii sale. „ Am vrut să punem o stăvilă corupţiei. E păcat, dar ăsta e doar începutul”, a spus Greceanu.
Acesta a negat acuzaţiile potrivit cărora comisia s-ar fi bazat pe articole din presă: „Nu e adevărat. Am lucrat două săptămâni, de dimineaţa până seara. Dar noi nu suntem tribunal să facem audieri.”
Monica Macovei şi Theodor Stolojan, doi membri marcanţi ai PDL şi ai Comisiei de Etică, nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.