Liderul liberal Crin Antonescu se află într-o vizită privată în Statele Unite ale Americii şi pregăteşte terenul pentru o vizită oficială. În ultimul an, relaţia prezidenţiabilului oficial al USL cu SUA a fost extrem de încordată.
Vizita lui Crin Antonescu în SUA include participarea la o conferinţă transatlantică dar şi o serie de întâlniri cu caracter privat.
“Mă aflu într-adevăr în SUA, într-o vizită privată, dar care cuprinde şi o întâlnire oficială. Voi fi prezent, la invitaţia TPN, Transatlantic Policy Network, la o conferinţă transatlantică, care este centrată pe aşa numitul TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership, un mare acord de principiu comercial şi economic între SUA şi UE, a cărui negociere abia a început“, a explicat Crin Antonescu, într-un interviu acordat gandul.info.
Printre participanţii la conferinţă se numără oameni politici şi oameni de afaceri din Uniunea Europeană şi din SUA. De exemplu, la dezbaterea la care va participa Crin Antonescu vor fi prezenţi Michel Barnier – comisarul european pentru piaţă internă, Elmar Brok – preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Hannes Swoboda – preşedintele grupului socialist din Parlamentul European. De asemenea, vor participa preşedintele Comisiei pentru Politică externă a Camerei Reprezentanţilor, Ed Royce, iar din partea Departamentului de Stat, Wendy Sherman.
Restul întâlnirilor pe care preşedintele PNL le va avea în SUA au caracter privat.
Antonescu participă la această reuniune în calitate de preşedinte al Senatului. Cheltuielile legate de această deplasare nu sunt suportate de Senat, a explicat Antonescu.
Pe de altă parte, liderul liberal a anunţat că pregăteşte o vizită oficială care va avea loc în această toamnă sau la începutul anului viitor.
Lunga vară fierbinte
Relaţia cu reprezenanţii SUA a fost, în ultimul an de zile, un punct sensibil pentru Crin Antonescu, candidatul oficial al USL pentru alegerile prezidenţiale.
În vara anului trecut, în plin proces de suspendare a preşedintelui Băsescu, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a tras un semnal de alarmă privind acţiunea USL. “Suntem profund îngrijoraţi de starea democraţiei. Atunci când voi observa lucruri care vor ameninţa sau submina acest lucru, nu numai că voi vorbi cu Guvernul, dar mă voi pronunţa public asupra acestor chestiuni”, a afirmat ambasadorul la vremea respectivă.
Criticile lui Gitenstein au generat replici acide din partea lui Crin Antonescu, în acel moment preşedinte interimar al României. „Ambasadorul este un partizan al lui Traian Băsescu, o fi având motivele domniei-sale, să nu afirm asta. Şi nu este un atac la SUA sau la domnul Gittenstein, ţin să o spun”, a fost una din declaraţiile lui Crin Antonescu.
Un alt episod tensionat s-a produs după vizita trimisului special Philip Gordon, subsecretar de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. El a vorbit la sfârşitul vizitei la Bucureşti despre acuzaţii credibile de nereguli la referendum şi modificare a listelor de alegători.
„Aşa cum ştie toată lumea, au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal. S-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi, aparent, au existat încercări de a constrânge Curtea Constituţională să valideze referendumul. Dacă se confirma, toate aceste lucruri ar ridica semne de întrebare privind legitimitatea rezultatului, indiferent care va fi acesta”, a spus Philip Gordon.
“Domnul Gordon nu a discutat acest subiect cu noi absolut deloc. Declaraţia sa finală cuprinde pasajul care contine acuzatii credibile de fraude masive. În momentul ăla am spus: nu mai sunt de acord, nu mai e corect, nu am discutat despre asta şi nu s-a intamplat aşa ceva”, a replicat Antonescu.
Liderul liberal a mai fost pe punctul de a vizita SUA în februarie 2012, alături de Victor Ponta, dar s-a răzgândit şi nu a mai participat.