Cea mai mare parte a programului de modernizare a armatei se va axa pe achizitionarea de transportoare, afirma ministrul Apararii, Teodor Melescanu.
Guvernul a hotarat ieri constituirea Comisiei interministeriale de evaluare la nivel national a programelor de inzestrare de importanta strategica ale Ministerului Apararii. Comisia va fi compusa din reprezentanti ai Ministerului Apararii si Ministerului Economiei si Finantelor, in calitate de copresedinti, reprezentanti ai Cancelariei prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe si presedintele Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala. Avand un rol consultativ, Comisia va monitoriza situatia resurselor financiare necesare realizarii programelor, propunandu-i premierului masuri corespunzatoare. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a aratat ca cea mai mare parte a programului de modernizare a dotarilor armatei se va axa pe achizitionarea unor transportoare noi si mult mai sigure decat cele pe care militarii romani le folosesc in acest moment.
"E vorba de transportoarele Piranha, care au intrat deja in dotarea batalionului din Craiova urmeaza sa execute urmatoarea misiune in Afganistan", a declarat ministrul Apararii. In centrul dezbaterii privind achizitia de echipament militar este programul avionului multirol. Romania face parte din Capabilitatea strategica de transport aerian a NATO, fiind de acord sa cumpere avioane noi pentru a indeplini cerintele organizatiei. Romania are in plan inlocuirea avioanelor MiG 21 Lancer cu 48 de avioane multirol. Cinci avioane de vanatoare sunt luate in considerare: F-16 – produs de Lockheed Martin, F-18 – produs de Boeing, Rafale de la compania franceza Dassault, JAS Gripen de la SAAB si Eurofighter de la EADS. Ministerul mai are in vedere achizitionarea de rachete de mare altitudine, patru corvete si patru nave detectoare de mine.