16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportColegiile minuscule, centuri de siguranta pentru liderii politici

Colegiile minuscule, centuri de siguranta pentru liderii politici

Modul in care au fost trasate colegiile uninominale naste controverse intre reprezentantii partidelor.

S-a remarcat, cu prilejul trasarii colegiilor uninominale, ca reprezentanti ai PNL si PSD si-au conturat colegii mici – cu cat mai mici, cu atat mai bine pentru ei. Dat fiind insa ca norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat si 160.000 pentru un senator, am incercat sa aflam cum de este posibil ca unii sa candideze in colegii supradimensionate, altii in colegii subdimensionate. Cum Guvernul a adoptat ieri o hotarare conform careia Bucurestiul va avea 28 de colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si 12 pentru Senat, am aflat si cum va arata, de pilda, colegiul in care a decis sa candideze Calin Popescu Tariceanu. Premierul si-a pregatit din timp candidatura pentru colegiul uninominal din Bucuresti, acuza o serie de lideri politici de la PD-L si PSD. Mai intai, Guvernul a modificat Legea uninominalului prin ordonanta de urgenta. Apoi s-a cautat colegiul cu cele mai mari sanse, s-a comandat un sondaj de opinie si s-a tinut cont de votul politic de la 1 iunie. In cele din urma, s-a ajuns la "o posibila intelegere cu PSD, care sa lase cale libera pentru presedintele PNL", spun unele surse.

Tariceanu a decis sa candideze pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu mic, din sectorul 1, de numai 39.000 de persoane,  un fief al primarului liberal Andrei Chiliman, situat in zona Primaverii- Dorobanti. Bogdan Olteanu la fel: colegiul sau are 40.582 de bucuresteni cu drept de vot. Deputatul Anghel Stanciu, reprezentantul PSD in Comisia de cod electoral, sustine ca, "nu stiu din ce motive", Executivul a modificat intre cele doua tururi de scrutin ale localelor Legea votului uninominal, care tocmai fusese votata in cele doua Camere, in urma unei intelegeri politice intre toate partidele parlamentare. In legea initiala, la articolul 5, alineatul 2,  se spune ca "norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori si un senator la 160.000 de locuitori". In schimb, ordonanta de guvern a modificat acest articol. Astfel, potrivit unei prevederi din OU,  colegiul cu cea mai mare reprezentare poate fi "de regula" cu 30% mai mare decat cel mai mic colegiu. Adica, un colegiu poate avea mai mult sau mai putin decat 70.000 de locuitori, norma de reprezentare in legea initiala.

 

Aceasta formulare a dat libertate Comisiei de cod electoral si Guvernului ca, in urma unor negocieri politice, sa deseneze conform propriilor interese unele colegii prietenoase, mai mici sau mai mari cu 30% fata de norma de reprezentare. Dar care este avantajul, in conditiile in care nimic nu-i prea sigur? "Au spus ca, de regula, colegiile trebuie sa aiba un anumit numar de oameni. Dar de fapt, acel «de regula» se transforma in «niciodata». Nu se poate ca intr-o parte sa ai 30.000 de voturi si in alta parte doar 10.000. Este absolut incorect", declara europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu. Pe de alta parte, Anghel Stanciu ne-a declarat ca un colegiu mic, de 40.000 de persoane,  reprezinta un avantaj pentru cei care candideaza in aceasta circumscriptie electorala. "Candidatul poate sa castige alegerile obtinand doar 15.000 de voturi si nu mai trebuie sa intre in etapa a doua a alegerilor", ne-a precizat Stanciu. Insa Marinescu il contrazice, insistand ca, daca nu castiga din prima 50% plus 1 si iau doar 49,99%, in urma redistribuirii in Parlament s-ar putea sa intre altii. Chiar cineva de pe locul trei. Deputatul Valentin Iliescu, reprezentantul PD-L in Comisia de cod electoral, merge mai departe cu acuzatiile: "PNL si PSD au negociat de mult timp obtinerea unor colegii apropiate lor.

 

Guvernul a amanat special desemnarea colegiilor uninominale, a facut tot felul de smecherii pentru a-si crea colegii avantajoase", a declarat Iliescu. El sustine ca premierul si-a trasat singur colegiu, intr-un fief al liberalilor. "si-a cautat zona cea mai favorabila, cu cel mare potential de vot acordat liberalilor, din Bucuresti. Asa s-a ajuns sa fie trasat colegiu special pentru Tariceanu", a mai spus Iliescu. Liderul PD-L a precizat ca, tinand cont de un sondaj intern al partidului, dar si in urma votului politic obtinut de liberali la locale, in colegiul ales "Tariceanu este aproape sigur ca va iesi pe locul intai sau cel mult locul doi, ceea ce ii asigura intrarea in Parlament". "Este, de altfel, singurul colegiu din toata tara in care PNL iese pe locul intai sau doi. In rest, in mai toate colegiile liberalii ies pe locurile doi sau trei", a tinut sa adauge Iliescu. Unele surse spun ca premierul a negociat cu PSD pentru ca social-democratii sa arunce in cursa colegiul sau, "un figurant". In schimb, analistul Cristian Parvulescu  afirma ca peste tot in lume exista astfel de inegalitati. "In Franta, SUA, colegiile sunt inegale. De pilda, in Franta diferentele sunt mari intre colegiile urbane si cele rurale.

Evident, populatia rurala e mai putin numeroasa. Tocmai de aceea ordonanta Guvernului a prevazut marja de 30%. Ideea ca sunt inegale colegiile este scoasa din context", sustine Parvulescu, atragand atentia ca un deputat de Calarasi si unul din Bucuresti nu sunt egali in privinta numarului de voturi si a normei de reprezentare. "Inegalitatile au existat intotdeauna in Romania cata vreme au existat circumscriptiile judetene", afirma Parvulescu.

Basescu: Legea uninominalului e "proasta"
Presedintele Basescu a dat dreptate romanilor din Italia nemultumiti de legea votului uninominal. "Sa va spun ca se mai poate face ceva pentru alegerile astea, v-as minti", le-a spus seful statului romanilor care s-au plans de faptul ca nu pot vota decat cei care au domiciliul in Italia. "Pentru ca nimeni nu va dori ca aceasta lege sa mai intre inca o data in discutia Parlamentului, ca, daca mai intra, mai mult ca sigur nu mai iese de acolo votul uninominal", a spus presedintele, calificand legea uninominalului drept "proasta". El a precizat ca a fost constient de problemele actualei legi "de a doua zi dupa ce a fost votata in Parlament", insa singurul avantaj al sistemului introdus este ca se face "o jumatate de pas" mai departe de votul pe liste. Parerea sa este ca, oricum, actuala lege electorala va genera "probleme in acuratetea rezultatului votului". Presedintele Basescu a afirmat ca exista posibilitatea propunerii unui nou act normativ, daca se strang 500.000 de semnaturi. El si-a exprimat speranta ca pana la scrutinul din toamna numarul acestora sa fie mai mare, amintind insa faptul ca la ultimele alegeri din Italia si Spania s-au instalat sectii de votare in primarii, iar din totalul de peste doua milioane de persoane aflate in strainatate nu au votat decat 70.000.

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă