De la anunţul lui Sorin Frunzăverde, PDL lasă impresia unui partid în degringoladă. Reacţia slabă şi întârziată, întrebările fără răspuns şi declaraţiile contradictorii creionează această imagine. Iar democrat-liberalii au suficiente motive pentru a se teme că ar putea obţine la alegeri un scor aproape dezastruos.
Un sondaj lansat ieri pe piaţă acreditează ideea că PDL s-ar situa de-abia pe locul trei în intenţia de vot a românilor la parlamentare. Mai exact, PDL ar lua 13%, după USL (cu 56%) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu (cu 14%). În acelaşi sondaj, PRM+PNG sunt cotate cu 5%, iar UNPR cu 2%. Trecând peste faptul că cercetarea a fost efectuată de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic, parte a fundaţiei conduse de Bogdan Teodorescu, strateg al USL, cifrele ar trebui să ridice unele semne de întrebare democrat-liberalilor. Mai ales că primul rând de alegeri se apropie, iar pedeliştii, indiferent de „tabăra” nouă sau veche în care se plasează în partid, nu dau semne că ar reuşi să găsească strategia potrivită pentru a-şi maximiza şansele. Ba dimpotrivă.
Motivul 1: Precedentul Frunzăverde şi avertismentul lui Falcă
Exact în ziua în care DNA a ridicat acte de la Primăria Arad şi de la CJ Arad, într-un dosar aflat în faza actelor premergătoare, primarul Gheorghe Falcă a declarat că ar fi fost şi el contactat de liberali pentru a participa la „o dreaptă puternică”. Edilul a refuzat să spună cine i-a făcut propunerea din partea PNL, dar a spus că aceia care au vorbit cu el „nu au încredere în PSD”.
Reamintim că primarul Aradului este deja acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice şi a fost trimis în judecată în octombrie 2007. Dosarul este şi acum pe rol, după un şir interminabil de amânări.
Întâmplător sau nu, cu doar o zi înainte de declaraţia lui Gheorghe Falcă, Sorin Frunzăverde încerca să-şi justifice plecarea din PDL vorbind despre „statul poliţienesc” care „sufocă economic România” şi despre frica de vorbi la telefon. „Putem construi prin dialog o Românie normală, care să iasă din sărăcie şi care să renunţe la starea de stat poliţienesc care blochează antreprenorial orice iniţiativă”, a subliniat Frunzăverde.
Or, şi fără a lua prea mult în seamă aprecierile ex-consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu (care spunea că Frunzăverde s-a „refugiat” în opoziţie deoarece ar fi „pe cale să fie înhăţat de justiţie), se pune întrebarea: cum va suporta PDL noi pierderi dacă şi alţi „grei” vor decide să abandoneze partidul care nu-i mai apără în faţa justiţiei, partidul care nu le mai garanteză bani de la buget şi ale cărui şanse de a trece în opoziţie după alegeri par tot mai mari?
Iar pe lângă „grei” mai sunt şi primarii, de toate mărimile, dispuşi tot mai mult să se reorienteze. De pildă, doar ieri, liderii USL Vaslui au anunţat că trei dintre actualii primari PDL vor candida pe lista Uniunii.
Motivul 2: Lupta pe candidaturi cu UNPR
Doar jumătate din filialele judeţene ale PDL au optat pentru încheierea de alianţe pentru alegerile locale, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, deputatul Sever Voinescu. Ce înseamnă acest lucru? Că în jumătate din judeţe candidaţii PDL la consiliile judeţene şi la primăriile municipiilor se vor lupta nu doar cu reprezentanţii USL, ci şi cu cei ai altor partide, inclusiv UNPR. Iar fragmentarea voturilor nu are cum să ajute, mai ales că, începând de anul acesta, mandatele vor fi câştigate într-un singur tur de scrutin (adică, învinge candidatul care ia cele mai multe voturi).
În unele judeţe, procentele UNPR sunt prea mici pentru a „conta” în aritmetica voturilor, dar există şi excepţii sau situaţii mai speciale. Două dintre ele sunt judeţele Iaşi şi Buzău. La Iaşi, după ce nu au reuşit să se înţeleagă cu privire la împărţirea celor două candidaturi-cheie, UNPR a anunţat că va merge separat de PDL, cu Tudor Ciuhodaru la Primăria Iaşi şi Constantin Simirad la Consiliul Judeţean. Prin urmare, scad şansele ca Gheorghe Nichita (PSD) şi Cristian Adomniţei (PNL) să fie învinşi.
La Buzău, situaţia este un pic diferită. În loc să profite de autosuspendarea lui Victor Mocanu din PSD şi de discuţiile existente în judeţ între social-democraţi şi liberali, pedeliştii şi progresiştii se ceartă şi ei pe candidaturi. După schimbul de replici dure avut cu Ion Vasile (UNPR), deputatul Cezar Preda, liderul PDL Buzău, a anunţat ieri „garnitura” completă de candidaţi susţinută de PDL: el la Consiliul Judeţean, iar la Primăria Buzău, un preot, actual consilier local.
Motivul 3: Candidaţi cu probleme
Presaţi de lipsa de cadre, democrat-liberalii merg în alegeri, în suficiente cazuri, cu oameni care au probleme cu justiţia, ceea ce-i vulnerabilizează în faţa contracandidaţilor de la USL şi a alegătorilor.
Două exemple sunt relevante: Cristian Poteraş şi Ioan Nelu Botiş. Pe primul, democrat-liberalii îl menţin candidat la Primăria Sectorului 6, chiar dacă nu stă prea grozav în sondaje, iar în martie 2011 a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.
Al doilea, fost ministru al Muncii, va candida la Primăria Bistriţa, deşi numele său s-a aflat în centrul unui imens scandal, iar ANI l-a acuzat de conflict de interese. Consecinţa? Acelaşi sondaj CSCI menţionat anterior îl cotează pe Ioan Nelu Botiş cu numai 8%, în timp ce contracandidatul său de la USL ar avea 66%.