5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportC.V. Tudor - chiulangiu, Gabor - fruntas

C.V. Tudor – chiulangiu, Gabor – fruntas

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si deputatul PD Anca Boagiu sunt "alesii" cu cele mai putine prezente in sesiunea parlamentara trecuta, potrivit unui studiu realizat de IPP.
Centralizarea realizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) vizeaza perioada februarie-iunie 2007 si se bazeaza pe voturile exprimate electronic de catre deputati si senatori. Potrivit studiului, "topul chiulangiilor" este condus de deputatul PD Anca Boagiu. In cazul parlamentarului democrat, se poate gasi insa si o explicatie, in conditiile in care, pentru o parte din perioada analizata, Boagiu a detinut si functia de ministru. Nu acelasi lucru se poate spune despre deputatii plasati pe urmatoarele pozitii: Crin Antonescu (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD) si Liviu Almasan (PNL).
La polul opus, cel mai ridicat grad de prezenta poate fi gasit in dreptul deputatului PNL de Brasov Gheorghe Gabor, care a participat la 97% din voturile exprimate de-a lungul sesiunii. Urmatoarele doua pozitii in "topul constiinciosilor" revin peremistului Ioan Iuliu Furo si independentului Claudius Zaharia (ambii alesi in circumscriptia Bucuresti).
Procente si mai scazute de prezenta pot fi insa gasite la senatori. Trebuie remarcat si faptul ca, asemenea deputatilor, in "topul chiulangiilor" intocmit de IPP pentru sesiunea trecuta se gasesc nume sonore, inclusiv presedinti de partide: Corneliu Vadim Tudor (PRM), Sorin Oprescu (PSD), Mircea Geoana (PSD) si Dan Voiculescu (PC). Primul a participat la doar 2,1% din voturile exprimate in Senat, iar ceilalti patru se incadreaza pana la 6%.
"Topul constiinciosilor" este condus, la Senat, de democratul David Gheorghe, urmat fiind de liberalul Mario Ovidiu Oprea si peremistul Gheorghe Funar.
Raportat la circumscriptii, cei mai activi parlamentari s-au dovedit a fi cei din Covasna, Satu-Mare si Salaj, iar cea mai slaba reprezentare au avut-o judetele Giurgiu, Mehedinti si Tulcea.
Institutul a analizat activitatea "alesilor" si din perspectiva numarului de propuneri legislative formulate, cu mentiunea ca foarte putine dintre acestea se materializeaza in legi, din diferite motive, de la lipsa de relevanta la raportul de forte politice existent la momentul respectiv. In prima parte a clasamentului, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, se situeaza reprezentantii PRM. Mai relevant se dovedeste insa a fi partea inferioara a topurilor: deputatul PSD Ovidiu Musetescu nu a initiat sau semnat nici o propunere legislativa, iar senatorul PSD Octav Cozmanca si-a pus numele pe un singur proiect.
Studiul mai arata
ca 57 de deputati nu au apelat niciodata la dreptul de a adresa intrebari membrilor Guvernului pentru a cere lamuriri despre problemele ce preocupa electoratul.

Cele mai citite

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...
Ultima oră
Pe aceeași temă