Documentul semnat ieri de liderii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale conţine obiective generale, precum modificarea legislaţiei electorale. În plus, lipsesc cu desăvârşire termenele.
Protocolul semnat ieri de liderii formaţiunilor la putere a fost conceput astfel încât, la prima vedere, să mulţumească pe toată lumea. Adică, s-au cumulat priorităţile PDL, UDMR, UNPR şi ale minorităţilor într-un singur document, evitându-se însă definirea unor termene clare pentru atingerea acestor obiective. În plus, multe dintre priorităţi sunt suficient de general formulate pentru a nu arunca în aer protocolul încă dinainte de semnare. De pildă, printre doleanţele UDMR şi ale grupului condus de Varujan Pambuccian figurează adoptarea Statutului minorităţilor naţionale.
Obiectivul a fost inclus la capitolul „Reforma constituţională şi administrativă a statului”, dar fără vreun termen. Verbal, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Statutul, aflat în dezbaterea Parlamentului de prin 2005, ar urma să fie adoptat în acest an. Aceasta după ce, la începutul anului, liderii coaliţiei vorbeau de adoptarea legii în actuala sesiune, adică până la sfârşitul lunii iunie. Tot în termeni generali sunt trecute alte trei priorităţi ale UDMR: reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării, implementarea Legii Educaţiei asumată de Guvern în 2010 şi modificarea legislaţiei electorale. Acest ultim obiectiv este împărtăşit şi de Uniunea Naţională pentru Progresul României, condusă de ministrul Gabriel Oprea, pentru că actualul prag electoral, de 5%, este prohibitiv pentru amândouă formaţiunile.
În plus, UNPR a mai primit angajamentul că va fi adoptat proiectul privind introducerea taxei de solidaritate, proiect împotriva căruia s-au ridicat multe voci, inclusiv de la vârful PDL. Şi pretenţiile grupului minorităţilor naţionale au fost incluse în protocol, în sensul că, în anumite condiţii, cei 18 deputaţi, cu Varujan Pambuccian în frunte, au puterea să răstoarne „căruţa” guvernamentală. Printre solicitările minorităţilor se numără: adoptarea unei legi a holdingului şi dezvoltarea activităţilor de cercetare tehnologică şi întărirea măsurilor de protecţie intelectuală.
Pensii mărite în anul electoral 2012
Potrivit protocolului, pensiile vor creşte anul viitor cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut din 2011. Nici un cuvânt însă despre o creştere a pensiilor în 2011.
În schimb, aflăm că actuala coaliţie „îşi propune ca, prin măsurile promovate, economia românească să aibă o creştere de 1,5%-2% la sfârşitul anului 2011 şi de 4%-4,5% la finele anului 2012″.
În schimbul promisiunilor făcute UDMR, UNPR şi minorităţilor naţionale, PDL va primi sprijin în Parlament când se va tranşa soarta Cabinetului Boc la următoarea moţiune de cenzură sau atunci când se va pune problema învestirii unui nou guvern.
Secretul coaliţiei
Absenţa termenelor clare din protocolul semnat ieri i-a nemulţumit pe reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale, care ar fi preferat ceva mai multă transparenţă. „N-am înţeles de ce protocolul nu s-a prezentat în acelaşi timp cu agenda. Ulterior mi s-a spus că ar fi fost o disfuncţionalitate tehnică, o problemă de organizare”, a declarat pentru România Liberă Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor din Camera Deputaţilor.
Totuşi, el a dezminţit zvonurile potrivit cărora documentul ar avea anexe secrete în care ar fi prevăzute lucruri mai concrete, precum angajamente politice pe termen lung sau stabilirea pragului electoral la 3%. La rândul său, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a negat că ar exista documente conexe la ceea ce s-a prezentat. De partea cealaltă, şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader, a întreţinut suspiciunile pe această temă: „Nu e decizia mea să fac publică anexa. Când o să decidă coaliţia, o s-o prezint în totalitate, până atunci vorbim punctual de nişte termene pe proiecte legislative”.