După 15 luni de guvernare USL şi tot atâtea înaintea prezidenţialelor, tabloul politic arată aşa: premierul îl acuză pe şeful statului de „ticăloşie, tupeu, nesimţire“, iar preşedintele critică Executivul ca şi cum ar fi în turneu electoral. În lunile ce urmează, sunt toate şansele ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult.
Că nu mai există coabitare între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu este un fapt evident. Totuşi, ultimele săptămâni şi zile au consemnat mult mai mult decât sfârşitul coabitării. Au consemnat începutul unui război făţiş, ce abundă în cuvinte grele şi atitudini de neconceput în ţări europene cu democraţii mai vechi şi consolidate. Orice subiect, de la privatizarea CFR Marfă la moartea „autointitulatului“ rege Cioabă, a devenit prilej de încleştare. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, pe de o parte, premierul Ponta vrea să distragă atenţia de la eşecurile guvernării sale, iar pe de alta, preşedintele are tot interesul să taxeze fiecare mişcare greşită a liderilor USL şi să puncteze electoral, atrăgându-i de partea sa pe românii dezamăgiţi de modul în care social-liberalii au înţeles să-şi exercite puterea dobândită. Cine va câştiga din acest război? Greu de spus. Mai uşor este de anticipat cine va pierde: românul de rând.
Etapa telefonului
De la Fundulea, unde a rostit un discurs în care a punctat rolul Guvernului Ponta în „sabotarea agricultorului român“, preşedintele Traian Băsescu a arătat că premierul nu îi răspunde la telefon, astfel că nu are posibilitatea să discute cu şeful Executivului această problemă, dar şi altele. Replica premierului a venit în deschiderea şedinţei de Guvern, ştiut fiind faptul că la această parte are acces presa: „Am relaţii instituţionale foarte bune cu Parlamentul, cu Preşedinţia, în sensul în care oficial mi se trimit documente, răspund oficial la documente. La telefon nu vorbesc cu oameni neserioşi, vorbesc doar cu oameni serioşi, care, dacă vorbesc ceva la telefon, se şi întâmplă. Nu m-am aşteptat ca preşedintele să se plângă printr-o expresie celebră «Primul-ministru nu vrea să vorbeşte cu noi»“, a declarat premierul, făcând aluzie evident la una din gafele comise în trecut de mezina preşedintelui, Elena Băsescu. „Eu vorbesc cu instituţiile statului, cu toate colaborez, în rest, frustrările diverselor persoane sunt mai puţin importante“, a mai spus premierul. Iar ca să fie clar de ce nu reuşeşte Guvernul să facă ceea ce trebuie, Ponta a subliniat vinovatul: preşedintele Traian Băsescu. „Noi vrem să muncim, preşedintele se ocupă să ne saboteze, nu ne lasă nici la Transporturi, nici la Agricultură“, a declarat premierul.
La scurt timp, de la Palatul Cotroceni, a fost emisă o declaraţie de presă, în care se arată că „domnul prim-ministru Victor Ponta spune, din nou, o minciună“ când invocă, drept justificare pentru a nu mai vorbi cu preşedintele, declaraţiile şefului statului de după accidentul din Muntenegru.
Criticile prezidenţiale
Înainte de a vorbi despre „proasta guvernare“ a actualului Cabinet din cauza neasigurării de certificate de depozit pentru agricultori, preşedintele Traian Băsescu a avut în vizor şi alte domenii. De pildă, vizita la lucrările oprite de la autostrada Nădlac-Arad i-a oferit ocazia să spună că tot ceea ce se întâmplă acolo este „o expresie şi o emblemă a neputinţei“. Intenţia Guvernului de a taxa suplimentar veniturile din chirii a fost şi ea criticată de şeful statului, care a arătat că avem de-a face cu „nişte politici necorelate, negândite“.
De atenţie specială din partea preşedintelui s-au bucurat şi privatizarea CFR Marfă şi întreaga poveste de după licitaţia cu un singur participant, inclusiv şedinţa CSAT pe care a solicitat-o Guvernul pentru ca premierul să plece, apoi, în concediu. Şeful statului a arătat atunci că premierul „nu are curajul asumării responsabilităţii funcţiei“ şi chiar s-a lansat în ironii pe marginea concediului lui Ponta: „Nu putem să lăsăm statul după cum pleacă premierul cu bona în vacanţă la Miami“. Nu în ultimul rând, preşedintele a sancţionat modul în care Guvernul USL a pregătit absorbţia fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, spunând că Executivul „nu a probat că ar fi competent“.
Ce face Victor Ponta
În calitatea sa de premier, Victor Ponta vorbeşte, în mod evident, mai puţin despre problemele României şi despre cum pot fi ele rezolvate şi mai mult despre Traian Băsescu şi Elena Udrea, lansând şi rostogolind continuu ideea că şeful statului i-ar face acesteia campanie pentru a o lansa în cursa prezidenţială. Din studiourile Antenelor sau chiar de la Palatul Victoria, premierul a folosit termeni extrem de duri şi coloraţi. De pildă, la întoarcerea din vacanţă, premierul a apreciat comunicatele din ultima vreme ale Administraţiei Prezidenţiale ca fiind de „o asemenea mitocănie şi prostie“ încât „circul de la Cotroceni ajunge în zona mai joasă decât a manelelor“. Apoi, referitor la episodul Gabor Vona, Ponta a considerat necesar să spună că Traian Băsescu ar fi la fel de „jos şi de josnic“ ca extremistul maghiar. În fine, la doar câteva zile distanţă, şeful Executivului s-a pronunţat şi în legătură cu deplasarea doctorului Şerban Brădişteanu în Turcia: „Apropos de ticăloşie şi de tupeu, după ce-i faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici din România, mai ai şi nesimţirea să-l suni la telefon şi să-l rogi să ajute pe cineva“. Greu de imaginat că o declaraţie în termenii aceştia ar fi fost posibilă într-o altă ţară europeană.
Nu este însă greu de imaginat ce valuri ar fi stârnit în alte state o declaraţie a prim-ministrului cum că se interesează lunar la Parchet dacă li s-au făcut dosare penale unor adversari politici (vezi declaraţia de acum trei zile a lui Victor Ponta cum că de un an şi ceva, o dată pe lună, cere Parchetului să comunice „stadiul cercetărilor cu Blejnar, cu Duţă, cu Videanu, cu Tomac“).