Hughes de Chavagnac este singurul consilier strain ramas la Palatul Cotroceni.
Echipa de patru consilieri personali ai sefului statului, formata in anul 2005, doi britanici, un german si un francez, a avut misiunea de a acorda asistenta Romaniei in perioada de preaderare. Mandatul in care acestia si-au oferit expertiza s-a incheiat dupa intrarea Romaniei in familia europeana.
Sfatuitor al presedintelui Basescu din iulie 2005, Hughes de Chavagnac are o experienta profesionala cu greutate in spatiul comunitar, fiind in perioada 2004-2005 consilier la Directia pentru Strategie, Coordonare si Analiza in cadrul Comisiei Europene, iar intre 2001 si 2004 – la reprezentanta permanenta a Frantei la Uniunea Europeana la Bruxelles. Specializari in afaceri guvernamentale, organizatii internationale si activitati universitare alcatuiesc cartea de vizita a lui Klaus W. Grewlich. El a fost numit in luna mai 2005 in functia de consilier personal pentru afaceri guvernamentale al presedintelui Basescu, dupa ce a detinut functia de ambasador plenipotentiar al Republicii Federale Germania in Azerbaidjan in perioada 2001-2004. Din octombrie 2004 a facut parte din grupul de consilieri pentru comunicatii, activitati publice si presa al Ministerului de Externe german. Un an mai tarziu, a fost consilier pentru tehnologia informatiilor si comunicatii al secretarului general al ONU.
Conform intelegerii dintre presedintele Basescu si fostul premier Tony Blair de la sfarsitul lunii ianuarie 2005, cand seful statului roman a facut o vizita de lucru la Londra, doi consilieri britanici si-au oferit expertiza pentru Administratia Prezidentiala. Fost ambasador al Marii Britanii la Praga in perioada-cheie a pregatirilor Republicii Cehe pentru aderarea la UE, David Broucher a fost numit in mai 2005 in functia de consilier personal pentru afaceri europene al presedintelui Basescu. Broucher a fost sef al delegatiei britanice la Conferinta pentru Dezarmare de la Geneva in perioada 2001-2004. El a condus delegatia britanica la Comitetul de pregatire a Tratatului de neproliferare a armelor la Conferinta de revizuire a Conventiei armelor biologice si la primul Comitet al Adunarii Generale a ONU. Procuror in Serviciul de Procuratura al Coroanei timp de 14 ani, Rupert Vining s-a alaturat echipei de la Cotroceni in functia de consilier personal pentru strategii anticoruptie. In perioada septembrie 2004-aprilie 2005 a fost expert rezident pentru Consiliul Europei pe probleme de coruptie si crima organizata la Tbilisi, Georgia. Rupert Vining a incheiat experienta romaneasca in luna aprilie a acestui an.
Remunerare
Echipa de consilieri a fost remunerata de guvernele care i-au trimis pe acestia la post in Romania. De exemplu, partea britanica s-a angajat sa asigure cheltuielile de cazare pe durata sederii la Bucuresti, in timp ce oficialii romani au pus la dispozitie logistica.