16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSport"Banu jos si apoi intri in cursa!"

„Banu jos si apoi intri in cursa!”

» Presedintele Organizatiei Bistrita-Nasaud a PD-L, deputatul Ioan Oltean, i-a luat ieri pe toti prin surprindere tratand ca fiind un subiect de la "centura" politicii romanesti acela legat de aspectele financiare ale candidatilor pe sistem uninominal.

Deputatul Ioan Oltean de la PD-L a anuntat ca toti cei care vor candida din partea formatiunii pentru un mandat de deputat sau senator vor trebui sa contribuie financiar in campania electorala, iar banii vor fi dati inainte. "Asigur ca fiecare candidat va avea o cota parte si o va da inainte, nu dupa ce a pierdut sau a castigat. Am invatat mai multe lucruri de la alegerile acestea (locale – n.r). Banii jos si apoi intri in cursa. Eu cred ca o campanie pentru un colegiu se poate face, in Bistrita-Nasaud, cu 20.000-30.000 euro", a declarat Ioan Oltean, in opinia caruia sumele vehiculate in presa, de 100.000 euro, ar fi "exagerate".
Liderul PD-L Bistrita s-a justificat: in opinia sa, nu este normal ca partidul sa suporte toate cheltuielile de campanie ale candidatilor. "Pe un vot uninominal, fiecare candidat va avea un aport financiar, nu va suporta partidul toate cheltuielile. Nu numai pentru ca nu are de unde, ci pentru ca nu e nici normal. Fiecare candidat va trebui sa aiba un aport financiar, mai mare sau mai mic, in functie de posibilitatile fiecaruia, insa partidul va fi alaturi de ei si il va sprijini, incontestabil. In ceea ce priveste dimensiunea cheltuielilor, aceasta depinde de mai multe elemente. Un candidat cu notorietate mai mare va avea cheltuieli mai mici", a declarat Ioan Oltean.

Potrivit acestuia, si partidul este interesat sa castige cat mai multe locuri in Parlament, motiv pentru care "nu va sta cu ochii pe contul candidatului, ci pe castigarea a cat mai multe voturi".
"Va fi o mare batalie si vom prefera sa cheltuim de la partid mai multi bani cu un candidat care are un cont mai putin umflat decat sa sustinem un candidat foarte bogat, dar care nu are nici o sansa", a explicat Ioan Oltean. PD-L Bistrita-Nasaud a stabilit doar doi candidati pentru cele patru colegii uninominale pentru Camera Deputatilor din judet: Ioan Botis si Ioan Oltean. Se negociaza la sange pentru celelalte doua colegii, dar si pentru cele doua de la Senat. Daca PD-L le cere candidatilor banii inainte, PSD este preocupat de modificarea legislatiei din domeniul finantarii campaniilor electorale. Social-democratii insista pentru limitarea cheltuielilor de campanie si combat marile panouri publicitare. Avand cei mai multi baroni locali, ei fiind deja cunoscuti, PSD nu mai este atat de interesat ca figura candidatului sa se vada din capatul bulevardului.

Liderii PSD considera "arhisuficiente" afisele de campanie de marimea 70 centimetri pe un metru. Culmea este ca, desi in campania pentru locale pesedistii au fost campioni la oferirea de pungi incarcate cu diverse (cazul Marian Vanghelie, care a oferit pana si telefoane mobile, fiind de notorietate), liderii PSD sustin ca doresc interzicerea pungilor inscriptionate cu sigla partidelor, in care "se imping" zahar si ulei. Liberalii au prevazut un fond la nivel central si un altul la nivel local. sefii judeteni au liber sa-si gestioneze cum doresc sumele necesare.

Cele mai citite

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...

Deces tragic pentru un bărbat din Alba înțepat de o viespe mare în cap

Un bărbat de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare),...
Ultima oră
Pe aceeași temă