15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportBani pentru baronii PSD-PRM-PC contra voturi in Parlament

Bani pentru baronii PSD-PRM-PC contra voturi in Parlament

»  2,4 miliarde de lei (700 milioane de euro), acesta ar fi "pretul" platit de Guvern pentru a fi adoptate in Parlament proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale, acuza PD-L.

 »  Este vorba de banii oferiti consiliilor judetene conduse de PSD, la care se adauga cateva "pastorite" de PC si PRM.

»  Acuzatiile PD-L au venit in aceeasi zi in care parlamentarii au trecut rapid peste dezbaterile generale si au parcurs o mare parte din amendamentele "alesilor".

Acuzatiile la adresa guvernului au fost facute ieri de senatorul PD Radu Berceanu si deputatul PD Gheorghe Albu. Potrivit lui Berceanu, anii trecuti la stabilirea bugetelor locale s-au aplicat formule stricte de calcul, bazate pe mai multe criterii, astfel incat sa existe un echilibru intre necesitatile judetului si banii repartizati. Reprezentantul PD-L sustine ca acest lucru nu s-a mai intamplat in acest an, PNL oferind judetelor conduse de PSD 2,4 miliarde de lei (echivalentul a aproape 700 milioane de euro) pentru a sustine proiectele de buget. De suplimentarea sumelor acordate judetelor vor beneficia si PC si PRM, dar intr-o masura mai mica. Reprezentantii PD-L au atras totodata atentia ca situatia este cu atat mai grava cu cat banii vor fi repartizati nu prin intermediul Directiilor Finantelor Publice, ci prin intermediul consiliilor judetene.
Parlamentarii PD-L au intocmit si un clasament al "celor mai norocosi sau abili presedinti de consilii judetene", adica al judetelor favorizate de Executiv. Pe primele trei locuri in top se afla judetele Olt, Teleorman si Vaslui, primele doua fiind conduse de reprezentanti ai PSD, iar ultimul, de un peremist. CJ Olt, condus de Jenel Copilau, fost peremist, actualmente pesedist de frunte, urmeaza sa primeasca suplimentar 30 de milioane de lei, insemnand cu 55,4% mai mult decat suma acordata initial. 29 de milioane, in plus, vor ajunge si in Teleorman, judet condus chiar de vicepresedintele PSD Liviu Dragnea. Aceeasi suma a fost acordata suplimentar si judetului Vaslui, "pastorit" de peremistul Corneliu Bichinet. O suma frumoasa (cate 27 milioane de lei) a gasit Executivul prin "sacul" bugetar si pentru Arges, Dambovita si Vrancea, judete de care sunt legate nume precum cele ale presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, vicepresedintelui PSD Ion Stan sau al baronului local Marian Oprisan. Cate 20 de milioane de lei vor poposi in alte patru judete social-democrate si intr-unul conservator: Bacau (presedinte al filialei Viorel Hrebenciuc, presedinte al CJ Dragos Benea), Botosani (presedinte al filialei si al CJ Constantin Contac), Braila (presedinte al filialei si al CJ Gheorghe Bunea Stancu), Dolj (presedinte al filialei Ion Calin, presedinte al CJ Ion Preoteasa) si Galati (presedinte al CJ, conservatorul Eugen Durbaca). In opinia senatorului democrat, acordarea acestor sume catre judetele conduse de PSD are si "o bataie mai lunga". "Primesc sume foarte mari judete cu conducere PSD care le vor da la primariile PSD cu mai putin de sase luni inainte de alegerile locale, unde se vor folosi intensiv rezultatele acestor sume, acestor spagi", a mai spus Berceanu, subliniind ca parlamentarii PD-L nu vor vota un buget "bazat pe cumparare si vanzare de voturi". Acuzatiile reprezentantilor PD-L nu au primit replica din partea politicienilor vizati.

BUGET NORMAL

Premierul Tariceanu le-a cerut parlamentarilor sa renunte la luptele politice si la actiunile electorale pentru a vota bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2008. "Este un buget normal pentru o Romanie proaspat intrata in clubul european si care vrea sa isi valorifice sansele", le-a spus "alesilor" seful Executivului. El a dat asigurari ca nu se va renunta la cota unica de impozitare, in conditiile in care introducerea acesteia, desi criticata inclusiv de Fondul Monetar International, a determinat cresterea veniturilor bugetare.

CONSENS
Reprezentantii grupurilor parlamentare au declarat in plen ca vor vota proiectele de buget, cu exceptia PD-L, care au aratat ca vor sustine doar bugetul asigurarilor sociale. In ciuda criticilor aduse unor prevederi din buget, cand s-a trecut la vot lucrurile au mers "struna", mergandu-se pe forma stabilita in comisii. Singura modificare a fost facuta in ceea ce-i priveste pe membrii comisiilor de organizare a concursurilor si de solutionare a contestatiilor, in sensul ca in 2008 vor avea dreptul la indemnizatie, doar ca aceasta nu va putea depasi, cumulat, nivelul salariului de baza. Parlamentarii au mai acceptat extinderea programului "Cornul si laptele" si la gimnaziu, marirea de la 1 martie 2008 a cuantumului alocatiei pentru copii (la 40 de lei), majorarea (de la 180 la 200 de lei) a burselor din cadrul programului "Bani de liceu" si stabilirea la 500 de lei a indemnizatiei de insotitor pentru persoanele cu handicap.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă