22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportAtributiile CNSAS au fost amputate

Atributiile CNSAS au fost amputate

Atributiile Colegiului au fost serios "amputate". Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, functionarea in continuare a CNSAS, dar la cote "de avarie".

CNSAS se va ocupa numai de administrarea arhivelor si de asigurarea accesului la propriul dosar, fara a pune verdicte de politie politica. Sintagma "politie politica" nu se regaseste, de altfel, nicaieri in textul ordonantei. Verdictele se muta in instanta.

Potrivit ordonantei
de urgenta adoptate ieri, CNSAS va putea functiona in actuala structura organizatorica – cu patrimoniul si bugetul existente – pana cand va fi adoptat un nou cadru legislativ care sa puna in acord decizia Curtii Constitutionale cu legea din 1997. Conform legislatiei aflate in vigoare inainte de hotararea CC, dreptul de acces la propriul dosar se exercita prin consultarea dosarului, eliberarea de copii ale inscrisurilor aflate in dosar si eliberarea unei adeverinte privind apartenenta sau neapartenenta, colaborarea ori necolaborarea cu politia politica comunista. Conform ordonantei adoptate ieri de Guvern, doar primele doua modalitati au ramas, disparand prevederea legata de "verdictul" de colaborator al fostei Securitati ca politie politica. Consiliul va putea furniza doar informatii de interes public despre demnitari si candidatii la diferite functii, conform Legii liberului acces la informatiile de interes public.
Potrivit ordonantei de urgenta, CNSAS poate da publicitatii numai "informatii si documente care atesta implicarea organelor de Securitate si a altor structuri politice si represive ale regimului totalitar comunist in savarsirea unor fapte grave impotriva vietii, integritatii fizice sau psihice si libertatii persoanei, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale". Definitia "faptelor grave" nu apare nicaieri in lege.
Colegiul CNSAS va coordona activitatea Consiliului in anumite domenii, precum gestionarea arhivei si a bazelor de date create de CNSAS, acreditarea cercetatorilor (carora le pune la dispozitie documente si informatii complete cu privire la structura, metodele si activitatile organelor de securitate). Presedintele Colegiului CNSAS isi pastreaza calitatea de ordonator principal de credite.
Directia de Investigatii a CNSAS va fi cea care, capatand o autonomie mai mare, in urma verificarilor, va transmite celui vizat o instiintare potrivit careia, in opinia cercetatorilor, a colaborat sau nu cu Securitatea, urmand ca aceasta comunicare sa poata fi contestata sau nu fie la Colegiu, fie la instanta, conform noii legi.
In Legea 187/1999, Colegiul era cel care se pronunta atat in prima faza, cat si in ceea ce priveste momentul imediat ulterior, cel al contestatiei. Pe masura ce arhivele sunt verificate si indiciile adunate, Directia Investigatii va comunica celor cercetati atat din oficiu, cat si la cerere, ceea ce considera ca reiese din documentele din dosare – colaborare sau necolaborare. O data cu respectiva comunicare, celor cercetati le va parveni si o copie dupa documentatia ce-i incrimineaza, daca este cazul. Comunicarea Directiei Investigatii va putea fi contestata de cel vizat, daca acesta va considera de cuviinta, fie la Colegiul institutiei, fie direct in instanta. Daca se apeleaza la Colegiu, decizia (sau, cum e botezata in ordonanta, constatarea) acestuia poate fi de asemenea contestata ulterior in instanta. Aceasta este modificarea esentiala adusa Legii CNSAS si modului de functionare a institutiei. Rolul Colegiului scade, creste cel al Directiei de Investigatii.

CUM a fost
1Accesul la propriul dosar presupunea eliberarea de copii dupa inscrisuri si a unei adeverinte privind colaborarea sau necolaborarea cu politia politica.
2Consiliul putea furniza oricarei persoane, presei, organizatiilor nonguvernamentale, autoritatilor si institutiilor informatii legate de calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice a demnitarilor.
3 CNSAS facea verificari din oficiu pentru o serie de categorii de persoane, inclusiv candidatii la functia de presedinte, urmand a da o decizie.
4In urma verificarilor din oficiu, CNSAS putea constata daca au fost date declaratii pe proprie raspundere care nu corespund realitatii si putea sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
5Consiliul avea atributia de a publica in Monitorul Oficial numele agentilor (inclusiv numele conspirative), functiile si faptele calificate drept activitate de politie politica.
6Colegiul avea posibilitatea pronuntarii din oficiu oricand apareau probe noi.

CUM ESTE
1A fost eliminata posibilitatea eliberarii adeverintei de colaborator/necolaborator, fiind considerata atributie neconstitutionala.
2In noua formulare, persoanelor, presei, organizatiilor nonguvernamentale, autoritatilor si institutiilor Consiliul le va putea furniza doar informatii de interes public, potrivit Legii 544.
3In urma verificarii acestor categorii nu se va mai da o decizie, ci doar se vor comunica rezultatele, care pot fi contestate direct la instante.
4Nu se mai constata neconcordante si nu se mai sesizeaza Parchetul, astfel ca dispare si eventualitatea unei condamnari definitive pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, ceea ce ar fi atras pierderea functiei.
5In noua forma se vorbeste doar de "implicarea organelor de Securitate si a altor structuri politice si represive ale regimului totalitar comunist" si de "savarsirea unor fapte grave".
6A fost eliminata deoarece judecatorii CC au gasit ca "se nesocoteste puterea de lucru judecat".

Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Wirtz Show! Ce record a stabilit germanul la debutul în Champions League

Florian Wirtz a făcut senzație la debutul său în Liga Campionilor, stabilind un record impresionant. Bayer Leverkusen a debutat în noul format al Ligii Campionilor...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă