Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că aşteaptă ca Parlamentul României să respecte promisiunile făcute la Alba Iulia în 1918 şi că, în ultimii 22 de ani, „spiritul lui Ceauşescu a guvernat de multe ori relaţiile unor politicieni români cu comunitatea maghiară”, scrie Mediafax.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, referitor la faptul că Senatul a respins proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, că dacă o sută de senatori ar fi apăsat pe un buton, Parlamentul ar fi respectat promisiunile făcute comunităţii maghiare la Alba Iulia, în 1918, printre care şi autonomia, transmite corespondentul Mediafax.
„Aştept acel moment în care Parlamentul României va respecta ceea ce s-a promis în 1918. Dacă o sută de senatori ar apăsa un buton, practic, s-ar respecta ceea ce s-a promis în 1918”, a spus Antal.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe consideră că acest lucru ar fi o dovadă a maturităţii politice şi a integrării României în Uniunea Europeană, nu numai pe hârtie, ci şi în fapte.
„Din păcate, în cei 22 de ani care au trecut de la Revoluţie, spiritul lui Ceauşescu a guvernat de multe ori relaţiile unor politicieni români cu comunitatea maghiară şi asta este o greşeală şi cred că ar trebui schimbat. Aştept acest moment şi am convingerea că îl voi trăi”, a conchis Antal Arpad.
Plenul Senatului a respins, marţi, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă încă din 2005 de Camera Deputaţilor, iar la Senat proiectul a trenat mai mulţi ani, primind în iunie 2009 un raport negativ de la comisiile juridică şi pentru administraţie publică. Din decembrie 2009, proiectul a mai fost introdus de alte zece ori pe ordinea de zi a şedinţelor de plen ale Senatului, însă nu s-a reuşit niciodată votarea lui.
Cei doi iniţiatori susţineau în expunerea de motive că „secuimea, populaţia autohtonă cu identitate naţională maghiară, majoritară în Ţinutul Secuiesc, revendică autonomia teritorială a acestei regiuni în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale şi cu practica în acest domeniu din statele Uniunii Europene”.
Ei argumentau propunerea lor legislativă şi prin faptul că raportul Parlamentului European cu privire la cererea de aderare a României la Uniunea Europeană, din 1 aprilie 2005, menţiona că „protecţia monorităţii maghiare necesită măsuri suplimentare, în conformitate cu principiile subsidiarităţii şi ale autoguvernării”.
Cei doi iniţiatori nu mai sunt parlamentari. Sogor Csaba este, în prezent, deputat european al UDMR.