1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSport25-16-6, ecuatia politica in PNL

25-16-6, ecuatia politica in PNL

» In asteptarea unei reuniuni decisive care urmeaza sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare, liberalii incep sa-si creioneze marja de negociere cu Traian Basescu si PDL. Variantele oscileaza de la ramanerea in opozitie la guvern PDL cu premier negociat.

» Democrat-liberalii vor stabili in weekend traseul cabinetului Negoita: Cotroceni, pentru depunerea mandatului, sau Parlament, pentru votul de incredere.

Liberalii se pregatesc intens pentru adunarea Biroului Permanent de luni, o reuniune largita la care vor lua parte conducerea centrala, toti parlamentarii, toti sefii de filiale, dar si primari si presedinti de consilii judetene, cu totii peste 220 de persoane. Mesajul Comitetului Executiv de miercuri s-a limitat la un vot de incredere acordat presedintelui Crin Antonescu si mandatarea acestuia de a purta negocieri. Directia acestor negocieri este insa extrem de larga, dar se contureaza totusi o marja de manevra in eventualele negocieri cu PDL. Toata lumea se fereste insa de afirmatii categorice legate de guvern inainte de hotararea Curtii Constitutionale.

Premier independent, paritatea portofoliilor
Vicepresedintele Biroului Permanent, Relu Fenechiu, spune ca celebrarea victoriei in seara de 6 decembrie a fost o greseala si, in baza acestei lectii indeamna la prudenta. "Noi trebuie sa vedem daca UDMR isi mentine angajamentul pe care l-a semnat cu noi. Au spus ca vor merge in orice formula cu PNL", indica Relu Fenechiu calea unei negocieri "pe picior de egalitate" cu PDL. Alaturi de UDMR, tabara PNL s-ar apropia in Parlament de 30%, astfel ca s-ar putea masura cu PDL sau PSD. Cat despre premier, mai putin intransigent decat liderul Antonescu, Relu Fenechiu vorbeste "un premier independent, un premier negociat". Ideea unui vicepremier PNL ca in formula Boc/Nica este exclusa pentru liberali. Cu atat mai mult acceptarea in functia de premier a unui politician foarte apropiat de Traian Basescu.

 

"Am spus foarte clar la Biroul Executiv", spune vicepresedinte Radu Rusanu, "nu vrem guvern marioneta, gen Boc, Croitoru sau Negoita, nici nu se poate discuta in aceste conditii". Fostul sef de campanie al PNL Romeo Stavarache insista ca premierul ar trebui sa fie liberal, dar spune ca toate portile de discutie sunt deschise, desigur, dupa decizia CC.
Intre cele doua variante se afla insa multi lideri locali ai PNL care vor intrarea la guvernare. Surse din PNL au declarat pentru Romania libera ca majoritatea covarsitoare de la Biroul Executiv de miercuri n-a fost chiar asa de covarsitoare  si ca din cei 41 de sefi de filiale si 6 sefi din Bucuresti, 25 de lideri s-ar fi pronuntat pentru opozitie, 16 pentru o formula de colaborare cu partidul lui Traian Basescu si 6 abtineri. Conducerea partidului Antonescu/Orban a preferat sa vorbeasca public mai degraba despre votul pentru Crin Antonescu, care a fost dat cu sase abtineri si toate celelalte voturi "pentru", asa cum a spus Ludovic Orban.

 

Formula de colaborare cu PDL poate insemna fie intrarea PNL la guvernare, eventual cu paritatea despre care vorbeste Relu Fenechiu, sau sustinerea unui guvern PDL cu componenta negociata din Parlament. Dar asa cum este evident, printre cei mai ferventi partizani ai intrarii in opozitise se numara vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Potrivit surselor citate, acesta face presiuni asupra liderilor locali sa accepte aceasta pozitie, cu atat mai mult cu cat, prezenta sa intr-un guvern cu PDL nu este agreata. Intervievat de Romania libera, Ludovic Orban a negat categoric o astfel de ipoteza: "Atunci cand iau o pozitie politica, iau acea pozitie pornind de la sperantele romanilor care au votat Crin Antonescu si de la interesul esential al PNL, si in nici un caz de la interese personale".

PDL l-ar sacrifica pe Negoita
Pedelistii ar fi dispusi sa-l trimita pe Liviu Negoita sa-si depuna mandatul daca aceasta conditie i-ar determina pe liberali sa se aseze la masa discutiilor pentru intrarea la guvernare. Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean crede ca orice post din Guvern si orice conditii pot fi negociate cu PNL, cu exceptia celui de premier. "Nu stiu exact ce garantii vor ei sa le dam in scris, pentru ca nu am discutat, dar daca vom ajunge la o intelegere, sigur ca ea se va consemna in scris", a adaugat Oltean. Chiar daca in declaratiile oficiale sunt prudenti pentru a nu compromite eventualele negocieri cu PNL, in culise, liderii PDL au facut calculele. Daca penelistii nu renunta la pretentia de a da premierul, racoleaza inca 30 de parlamentari si fac Guvern minoritar cu UDMR. "Avem deja 20 de parlamentari", se lauda un vice PDL.

 

De altfel, varianta unui executiv minoritar constituie si planul B al lui Emil Boc, presedintele PDL. "Solutiile sunt cele pe care le avem in Parlament in momentul de fata. Prima optiune, dar nu si singura, este legata de parteneriatul cu PNL pentru constituirea unei majoritati. Dupa aceea se pot avea in vedere si alte solutii. Cu UDMR sau cu un guvern minoritar sustinut din Parlament. Sunt mai multe alternative, dar eu cred ca trebuie sa pornim de la premisa de a constitui o majoritate solida in Parlament, care sa poata sustine (…) masurile guvernului din 2010", a declarat Boc.

Geoana il vrea pe Crin premier
Intr-un interviu pentru radioul public, Mircea Geoana a afirmat ca l-ar sustine pe Crin Antonescu pentru postul de premier, chiar daca ar fi propus de PDL. "Evident, Crin Antonescu este primul nume care mi se pare onorabil, care n-are nici un fel de suspiciune de coruptie in spate, spre deosebire de altii, si care reprezinta si o consecventa de parteneriat intre PSD si PNL. Nu ma apuc acum sa sprijin pe cineva de la PDL, a afirmat Geoana. Intrebat ce va face PSD daca Traian Basescu va fi validat ca presedinte, Geoana a spus ca partidul sau este pregatit de opozitie.

Dar "daca vom putea noi demonstra o majoritate, atunci vom guverna si o sa stea PDL in opozitie cu tot cu domnul Basescu, eventual la Cotroceni", a adaugat Geoana. Intrebat cum vor rezolva problema premierului in acest caz, seful PSD a replicat: "Probabil va trebui sa ne adresam Curtii Constitutionale inca o data, pentru ca atunci cand exista o problema politica care are un carcater constitutional, trebuie sa mergem la respectiva institutie".

Cele mai citite

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Liderii coaliției de guvernare se reunesc pentru discuții pe tema bugetului și impozitului progresiv

O temă centrală a reuniunii va fi posibilitatea introducerii impozitului progresiv, pe veniturile care depășesc un anumit plafon Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc astăzi,...

Motivul pentru care a murit copilul de 4 ani din Craiova

Un caz tragic a zguduit comunitatea din județul Dolj, după ce un băiat de doar patru ani din Craiova a fost găsit decedat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă