UPDATE: Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul lucrărilor comisiei de revizuire a Constituţiei, că din partea Comisiei de la Veneţia va exista un punct de vedere oficial în luna octombrie, dar că până atunci partea română va putea cunoaşte conţinutul draft-ului, informează Mediafax.
Senatorul PNL a explicat, la solicitarea presei, care sunt paşii pentru consultarea Comisiei de la Veneţia, în condiţiile în care în 4-5 iulie va avea loc o discuţie cu reprezentanţii acestui for pe marginea proiectului de revizuire a Constituţiei şi când va exista un punct de vedere oficial al Comisiei de la Veneţia.
„După discuţiile pe care le vom avea, specialiştii Comisiei de la Veneţia care vor veni la Bucureşti, vor întocmi un draft de opinie, un proiect de opinie, care va fi supus aprobării întrunirii Comisiei de la Veneţia, care va avea loc în octombrie. Tocmai ca noi să mergem înainte cu acest calendar, aşa cum s-a procedat şi la revizuirea din 2003, proiectul de opinie ne va fi făcut cunoscut înainte, pentru eventuale retuşări, rearanjări, în conformitate cu acesta”, a susţinut Chiuariu.
_ _ _ _
Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că o primă discuţie cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia în legătură cu proiectul de modificare a Legii fundamentale va avea loc în 4-5 iulie, informează Mediafax.
Antonescu a precizat, de asemenea, că nu este, însă, nevoie de „calitatea de cenzor” a acestui for.
Preşedintele Senatului a fost întrebat când va avea loc consultarea Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, finalizat miercuri şi adoptat prin vot în comisia de revizuire.
Citeşte şi O nouă prevedere privind transparenţa decizională, introdusă în Constituţie
„Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt aşteptaţi undeva în 4-5 iulie, ca să avem o discuţie asupra proiectului. Noi nu avem nicio emoţie, privim această discuţie cu Comisia de la Veneţia şi cu oricare altă instituţie internaţională amatoare să discute Constituţia României, profesionist în esenţa ei, ca pe ocazia de a avea nişte sugestii care ne-au scăpat. (…)Nu avem însă niciun fel de dubiu, nu este nevoie de calitatea de cenzor nici a Comisiei de la Veneţia, nici a altcuiva, pentru că nu avem şi nu ne poate indica nimeni de bună credinţă şi raţional vreun articol discutabil sub aspectul democraţiei, statului de drept, drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului”, a afirmat Antonescu.
Citeşte şi Noua Constituţie. Mandatul membrilor CSM redus la 4 ani, doi membri în plus ai societăţii civile
El a precizat că nu poate fi făcută nicio comparaţie între modificările propuse pentru Constituţia din România şi cele din Ungaria, pentru că „nu are nici cel mai mic temei”.
Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PPDD nefiind prezenţi la şedinţă. Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abţinut de la vot.