0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialLotul UMF Iaşi, arestat

Lotul UMF Iaşi, arestat

In urma unei deliberari de citeva ore bune, judecatorii Curtii de Apel Iasi au pus punct aseara unei asteptari incordate ce dura de citeva zile. Instanta a decis ca cei trei acuzati in dosarul fraudei din fonduri UE, doi directori din UMF si un reprezentant al unei firme private, sa fie arestati pentru 29 de zile. Audierile au durat cinci ore, iar deliberarile alte patru ore. Avocatul Danielei Drugus, al lui Adrian Ciureanu si al lui Corvin Pughin au sustinut fiecare pledoarii de peste o ora. Cei trei au fost incarcerati aseara imediat dupa ora 21. Ieri ar fi trebuit sa fie audiat la DNA si rectorul UMF, Vasile Astarastoae. Acesta nu s-a prezentat la sediul institutiei, spunind ca avocata sa era ocupata in instanta cu propunerea de arestare preventiva formulata pe numele Danielei Drugus.

Arestari in „Dosarul fraudei cu fonduri europene” de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) dupa o jumatate de zi de asteptare incordata. Magistratii de la Curtea de Apel Iasi au hotarit aseara, in jurul orei 21, arestarea preventiva a celor trei acuzati: Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii de la UMF, Daniela Drugus, directorul administrativ al universitatii, si Corvin Pughin, reprezentantul companiei Maguay Impex SRL Bucuresti. Avocatii celor trei au declarat pe loc recurs la hotarirea de incatusare a clientilor lor.

„Am formulat recurs. Sint surprins in mod neplacut de aceasta solutie”, a declarat avocatul Liviu Bran, care il reprezinta pe Adrian Ciureanu. Pe de alta parte, avocata Angelica Enache, cea care il apara pe Corvin Pughin, a sustinut ca se astepta la o „surpriza” din partea judecatorilor. „A fost o decizie asteptata din partea mea, nu a reprezentat o surpriza. Judecatorul a precizat ca a luat hotarirea considerind ca cei trei acuzati reprezinta pericol pentru ordinea publica si ca nu pot fi cercetati in stare de libertate. Daca asa a hotarit el, nu am ce sa mai comentez”, a spus zimbind ironic avocata.

„Sint si nu sint probe la dosar”

Dupa darea sentintei, aseara in jurul orei 21, cei trei acuzati au asteptat sosirea politistilor, care i-au dus imediat spre arest. Intre timp, apropiati ai acuzatilor le-au adus acestora haine de schimb si bauturi racoritoare. Spre deosebire de alti acuzati, care erau scosi prin holul institutiei, in cazul celor trei s-a facut o exceptie, acestia fiind transportati la duba Politiei printr-un „labirint” interior, pentru a fi feriti de mass-media. Audierile de ieri au durat aproximativ cinci ore, intre 12 si 17. Ciureanu, Drugus si Pughin s-au prezentat in instanta impreuna cu avocatii. Avocata lui Corvin Pughin a sustinut ca intregul dosar a pornit de la un denunt facut de catre fosta sotie a lui Adrian Ciureanu. Aceasta a adaugat ca Pughin nu este vinovat de acuzatiile care i s-au adus.

„Exista citeva e-mailuri preluate de pe calculatorul domnului Adrian Ciureanu si care au fost predate de catre denuntatoare, fosta sotie a acestuia. De asemenea, la dosar sint citeva transcrieri ale unor interceptari telefonice, insa acestea nu mi s-au parut deloc relevante pentru cauza”, a spus avocata Enache. La rindul sau, Corvin Pughin s-a limitat sa conteste modul de ancheta al procurorilor DNA. „Ati vazut si dumneavoastra cum au procedat cei de la DNA. Nu am ce altceva sa spun acum, decit ca am incredere in Justitie ca va face dreptate. Stiu ca este un cliseu, dar asa simt”, a precizat Pughin, inainte de a intra in sala de judecata. Atit Daniela Drugus, cit si Adrian Ciureanu s-au ferit cit au putut de ochii presei, preferind sa nu faca declaratii.

Totusi, avocatul lui Ciureanu a precizat ieri, la amiaza, ca nu se impune arestarea preventiva in cazul celor trei. „Sint si nu sint probe la dosar, depinde doar de modul de interpretare. A fost depus un raport al Departamentul de Lupta Antifrauda in care se mentioneaza ca proiectul nu a fost implementat, fapt care nu este conform cu faptele. Clientii nostri sint nevinovati, nu au antecedente penale, au un statut social inalt si nu cred ca se impune arestarea lor. Oricum, ei vor explica in fata judecatorilor fiecare pas al proiectului respectiv, pentru a demonstra ca a fost implementat cu succes”, a mentionat atunci avocatul Liviu Bran. Ulterior, cei trei au dat declaratii in fata magistratilor, la fel ca si avocatii lor, solicitind instantei sa fie lasati in libertate. De cealalta parte, procurorul de sedinta a precizat ca se impune arestarea preventiva.

Rectorul a scapat inca o data de audieri

Ieri-dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi ar fi trebuit sa se prezinte rectorul UMF, Vasile Astarastoae. Insa acesta nu a mai ajuns la intilnirea cu procurorii anticoruptie. Potrivit unor surse judiciare, acesta a solicitat sa se amine audierea sa si o eventuala prezentare a invinuirilor care i se aduc, pe motiv ca avocata care il reprezinta, Maria Aldea, este si cea care o apara pe Daniela Drugus. In cursul zilei de ieri, avocata Aldea a fost ocupata la instanta cu propunerea de arestare preventiva formulata de anchetatori pe numele Danielei Drugus, neputind sa se prezinte in acelasi timp si la sediul DNA. Astfel, rectorul Vasile Astarastoae nu a venit, la rindul sau, la DNA Iasi, deoarece nu putea beneficia de serviciile avocatului ales.

Totusi, procurorii au decis sa o amendeze pe avocata cu suma de 5.000 de lei. Amintim ca Vasile Astarastoae este unul dintre cei 16 invinuiti din „Dosarul fraudei cu fonduri europene” de la UMF. Acestia au fost acuzati de procurori ca s-ar fi constituit intr-un grup infractional organizat, pentru fraudarea fondurilor europene alocate proiectului e-learning. Totul a pornit de la denuntul formulat de fosta sotie a lui Adrian Ciureanu, care si-ar fi banuit sotul ca are relatii extraconjugale. In urma cu citeva luni, cei doi au divortat.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ultimele imagini cu avionul prăbușit în Kazahstan. Ce parte din acesta a fost avariată

Pe imaginile filmate de unul dintre supravieţuitori se poate observa că aripa avionului este ruptă, iar aeronava este în cădere, oamenii în jur par...

Pisa învinge Sassuolo în derby-ul românilor din Serie B. Moldovan încasează trei goluri

Pisa a învins Sassuolo cu scorul de 3-1 într-un meci spectaculos din Serie B, care i-a adus față în față pe mai mulți jucători...

Donald Trump a numit un nou ambasador în Panama. SUA intenționează să reia controlul asupra canalului cu același nume

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a ales pe comisarul comitatului Miami-Dade, Kevin Marino Cabrera, ca ambasador în Panama, după ce a ameninţat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă