19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMeteorologii explică de ce a fost atât de puternică furtuna de duminică...

Meteorologii explică de ce a fost atât de puternică furtuna de duminică seara

Furtuna care s-a abătut duminică în vestul României provocând pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), informează Agerpres.

„Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie. Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 — 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe", explică specialiștii meteorologi.

Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. 

„La ora 15:06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipație de o oră până la șase ore (de tip nowcasting), pentru județele Timiș și Arad, cu următorul conținut: 'Fenomene meteorologice așteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină'", precizează sursa citată.

Totodată, la ora 15:28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizând județul Timiș, iar la ora 15:44, a fost emis un Cod portocaliu pentru județul Arad, în ambele avertizări fiind precizat faptul că viteza maximă a vântului la rafală va depăși 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini de sub 800 de metri.  Conform monitorizării ANM, până la miezul nopții de duminică, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 Cod portocaliu și 35 Cod galben.

În data de 17 Septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru județele: Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureș, Sibiu, Maramureș, Cluj, Sălaj și Satu Mare. Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17/18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii și pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Toate aceste avertizări/atenționări meteorologice au fost transmise în flux operațional către: Centrul operativ pentru situații de urgență de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU Județene, Prefecturile județene, AN Apele Române și mass media.

În plus, ANM subliniază faptul că, în regim operativ, atenționările și avertizările emise sunt afișate în aplicația Inovagria Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localității în care se află sau pentru pentru orice loc din România. Aplicația a devenit operațională din data de 6 septembrie 2017 și este disponibilă pentru descărcare, deocamdată, pe Google Play Store.

O furtună violentă a lovit, duminică seară zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad — 1, Bistrița Năsăud — 2, Timiș — 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba — 6, Arad — 15, Bihor — 35, Bistrița-Năsăud — 15, Cluj-Napoca — 5, Hunedoara — 1, Maramureș — 10, Sălaj — 1, Timiș — 49).

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă