1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks: Lui Băsescu îi pare indiferent cazul RAFO (traducerea integrală)

Wikileaks: Lui Băsescu îi pare indiferent cazul RAFO (traducerea integrală)

Într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, publicată de Wikileaks, oficialii americani se arată îngrijoraţi de corupţia din jurul privatizării RAFO, pe care o consideră „unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria privatizărilor care au avut loc în România post-decembristă” şi sunt surprinşi de aparenta „lipsă de interes a lui Băsescu” legată de acest caz. Vă prezentăm traducerea integrală a telegramei:

TAGURI: ENRG, ECON, PREL, RO

SUBIECT: Rafinăria RAFO – Un cal troian pentru mafia rusă

1. (C) SUMAR: Rafinăria de petrol RAFO este prinsă într-o încrengătură de corupţie, spălare de bani, fraudă şi fapte penale în care sunt implicate entităţi dubioase din România, Rusia, Ucraina şi Bulgaria. Se presupune că două persoane care aparţin crimei organizate ruso-israeliene, Mikhail Cernoy şi Iakov Goldovskiy, se află în spatele încercărilor de achiziţionare de către compania olandeză Calder-A. În încercarea de a împiedica tranzacţia, statul român s-a implicat în problemă prin vechea poveste a arieratelor rafinăriei. Guvernul României este subiectul unor presiuni puternice, care vin inclusiv din partea Guvernului austriac, pentru a aproba preluarea RAFO de către compania rusă. Sfârşitul comentariului.

 

PRIVATIZAREA RAFO, PROBLEMATICĂ ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT

 

2. (C) Rafinăria RAFO, una dintre primele cinci rafinării de petrol din România, se află în Nordul României, în oraşul Oneşti. Privatizarea sa din anul 2001 este văzută ca fiind unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria privatizărilor care au avut loc în România post-decembristă. În prezent, RAFO a anunţat pierderi nete de 448 de milioane de dolari şi datorii de 550 de milioane către stat şi companii private. (N.B. OMV/Petrom şi a primit 44 de miliaone de dolari pentru creanţele de la RAFO de la Calder-A, dându-i în acest fel un loc la masa creditorilor). În octombrie 2001, guvernul PSD a privatizat RAFO într-o afacere de anvergură către un consoţiu care îl includea şi pe constroversatul om de afaceri Corneliu Iacubov şi către o companie cu sediul în Portugalia, Canyon Sericos. Iacubov, care este în prezent anchetat pentru crimă organizată, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, a fost implicat în scheme frauduloase care includeau vânzări de obligaţiuni şi fonduri de investiţii. Faptul că a preluat RAFO  a fost facilitat de relaţia sa cu lideri importanţi ai PSD, inclusiv cu fostul preşedinte Ion Iliescu.

 

3. (SBU) În 2004, Iacubov şi-a transferat o parte din proprietatea RAFO la VGB Oil, Faber Invest şi Tender SA, cel din urmă condus de omul de afaceri Ovidiu Tender care este în prezent în detenţie în aşteptarea procesului, fiind acuzat de spălare de bani la nivel internaţional. Mai târziu, Iacubov a cesionat capitalul suplimentar al rafinăriei după separarea activelor şi după ce a lăsat-o cu mari datorii, transferând jumătate din acţiunile RAFO către Balkan Petroleum Ltd., o companie fantomă din Londra. Deşi era înregistrată în Marea Britanie, adevăratul proprietar al Balkan Petroleum şi locaţia sa actuală rămân necunoscute. Pe hârtie, Valkan Petroleum include şi VGB Invest (din câte se pare controlat pe omul de afaceri corupt, Marian Iancu), Central Europe Petroleum şi Aconline şi o companie offshore în Insulele Channel.

4. (SBU) În aprilie 2004, rafinăria în insolvenţă a fost pusă sub reorganizare judiciară printr-o decizie a judecătorească. Atunci, Ministerul de Finanţe a solicitat falimentul, dar o instanţă locală a decis în favoarea cererii Balkan Petroleum, fapt ce le-a permis proprietarilor RAFO să câştige timp şi să continue să facă lobby pentru ajutor de la stat şi ştergerea datoriei.

5. (SBU) Pe 6 noiembrie 2004, Parlamentul român a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care AVAS devenea principalul organ însărcinat cu aplicarea contractelor de privatizare pentru preschimbarea datoriilor în capital. Legea a crescut protecţia statului asupra datoriilor accumulate până la 31 octombrie 2004, anulând penalităţile şi dobânzile. După ce s-a făcut schimbul , statul a devenit pricipalul acţionar al RAFO. Schimbarea partidului de guvernământ, după alegerile din 2004, a dus la renunţarea la pachetul de salvare.

RUŞII INTRĂ ÎN PEISAJ

6. (C) În 2005, Calder-A a încheiat o înţelegere cu Balkan Petroleum pentru preluarea RAFO şi a tuturor activelor şi pasivelor. Totuşi, ca parte a contractului original de privatizare, un transfer de proprietate a trebuit să fie aprobat de AVAS. AVAS şi Ministerul Finanţelor au obiectat în privinţa transferului din cauza eşecului Calder-A de a furniza documentele cerute legate de structura acţionariatului şi a solvabilităţii. În timp ce AVAS a specificat că, în lipsa aprobării sale, Balkan Petroleum rămâne principalul acţionar la RAFO, managerii companiei spun că firma Calder-A este deja proprietarul de facto.

CAPITAL MAFIOT CU CHIP AUSTRIAC

7. (C) Calder-A este 100% deţinut de coompania Capital Partners, cu sediul la Viena, care este în schimb deţinută, în mod direct sau indirect, de fundaţii şi ONG-uri dintre care unele pretind că sunt non-profit. Calder-A este gestionată de un om de afaceri bulgar Todor Batkov ale cărui conexiuni cu crima organizată sunt binecunoscute în Sofia. Managerul actual al RAFO, Marin Anton, a declarat că doi oameni de afaceri şi persoane care aparţin crimei organizate, Mikhail Cernoy şi Iakov Goldovskiy, se află în spatele companiei austriece Petrochemical Holding care controlează Calder-A. Cernoy şi Goldovskiy ar fi făcut presiuni asupra furnizorilor lui RAFO pentru a-i limita accesul la petrol pe durata disputei şi pentru a face presiuni asupra pieţei de petrol autohtone.

NOUL ŞEF AL AVAS ARE O AGENDĂ CONFUZĂ

8. (C) După demiterea lui Răzvan Orăşanu de la şefia AVAS, noul şef şi recent demisul ministr, Teodor Atanasiu, a anunţat că principalele priorităţi până la sfârşitul anului 2006 includ rezolvarea proprietăţii RAFO. El nu şi-a mai dezvoltat intenţiile.

PREMIERUL: AJUTAŢI-MĂ SĂ FAC CEEA CE TREBUIE

9. (S) Într-o întâlnire din data de 2 noiembrie cu Ambasadorul, premierul Tăriceanu a spus că este foarte conştient de elementele necurate care gravitează în jurul RAFO. Operaţiunea seamănă cu “o maşină de spălat (bani)”, a spus el. Totuşi, Guvernul României este sub presiunea mai multor părţi pentru a asigura continuarea operaţiunilor şi protejarea locurilor de muncă pentru cei 3000 de angajaţi ai RAFO. Potrivit principalului consilier economic al lui Tăriceanu, Atanasiu “ştie ceea ce trebuie să facă” pentru a opri interesele penale. Totuşi, premierul i-a cerut ambassadorului ajutorul american în zădărnicirea vânzării, în special orice întrebare pe care o avem despre activităţile infracţionale ale lui Cernoy şi Goldovskiy.

  FACI SAU SĂ RUPI UN TERMEN-LIMITĂ?

10. (C) Guvernul României are termen până la sfârşitul anului pentru a-şi da acordul pentru planul de reorganizare pentru creditorii RAFO, inclusiv AVAS şi Ministerul Finaţelor. O opţiune ar fi, desigur, procedura de faliment. Până atunci, sindicatele din RAFO, reprezentanţii companiei şi politicienii fac lobby în favoarea ruşilor. Teodor Stolojan, cel care recent şi-a dat demisia din funcţia de consilier prezidenţial, şi care este un rival al lui Tăriceanu, a înclinat balanţa în favoarea Calder-A, lucru pe care oamenii din jurul lui Tăriceanu  l-au indicat cu siguranţă.

COMENTARIU

11. (S) Povestea complicată de corupţie, fraudă şi afaceri netransparente din jurul RAFO continuă. Instanţa şi creditorii trebuie să ia o decizie  despre soarta rafinăriei. În acest timp, sindicatul face presiuni, iar campaniile media şi chiar lobby-ul care vin de la vice-cancelarul austriac Hubert Gorbach par să împingă Guvernul României către ruşi. Fostul şef al AVAS Oreşeanu a avut o atitudine agresivă în ceea ce priveşte încercarea de preluare a Calder-A. Atanasiu şi premierul ar putea să utilizeze RAFO ca instrument pentru conflictul fierbinte pe care îl au cu preşedintele Băsescu. Chiar mandatul de ministru al Apărării pe care îl deţinea Atanasiu a fost victima acestui conflict atunci când preşedintele Băsescu l-a suspendat din funcţie pe fondul acuzaţiilor de abuz în serviciu şi corupţie (a se vedea telegrama de referinţă).

 

12.(S) Făcând publice neliniştea în legătură cu potenţialii proprietari ai RAFO, Guvernul Statelor Unite îi va oferi lui Tăriceanu protecţia pentru a face ceea ce trebuie. Totuşi, aparenta lipsă de interes a preşedintelui Băsescu în ceea ce priveşte cazul RAFO este îngrijorătoare, având în vedere că vine de la o persoană care s-a poziţionat ca fiind un campion al anti-corupţiei. Un motiv pentru care Ambasada nu ar trebui să se implice este posibilitatea utilizării RAFO ca un cal de bătaie în rivalitatea politică între preşedinte şi premier. Faptul că domnul Stolojan a fost arătat cu degetul de către consilierii primului-ministru este un indicator că este o probabilitate foarte mare ca acest lucru să se întâmple.

Taubman

Sursa: kamikazeonline.ro

Cele mai citite

Oana Radu, incident neașteptat de care a avut parte la o nuntă

Oana Radu, cunoscută artistă de muzică de petrecere, a povestit recent despre un incident neplăcut avut la o nuntă, într-un live pe TikTok. Povestea...

OFICIAL. Dan Șucu, noul președinte al clubului al clubului Genoa: „Este o onoare”

Dan Șucu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști români, a fost numit oficial președinte al clubului italian Genoa. Dan Șucu, noul președinte al clubului Genoa În...

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă