Liderul libian Muammar Kadhafi este membrul cel mai important al unei familii puternice, bogate, dar „disfuncţionale” şi marcate de conflicte interne, potrivit unor note diplomatice americane publicate de WikiLeaks şi citate de The Guardian în ediţia online.
Potrivit Mediafax, documentele dezvăluie felul în care îşi duc viaţa cei opt copii ai lui Kadhafi – între care rivalităţile s-au intensificat în ultimii ani -, soţia sa şi liderul libian.
Kadhafi, în prezent în vârstă de 68 de ani, era descris în 2009 de ambasadorul american la Tripoli, Gene Cretz, drept „o figură schimbătoare şi excentrică, ce suferă de fobii severe, pasionat de dansul flamenco şi cursele de cai, se comportă în funcţie de capricii şi îi enervează atât pe prieteni, cât şi pe duşmani”. Kadhafi se teme foarte tare să locuiască la etaj şi preferă ca avionul cu care călătoreşte să nu zboare peste zone cu apă, se arată în notele diplomatice.
Safiya, cea de-a doua soţie a lui Kadhafi, se deplasează în Libia cu avioane închiriate, un convoi de Mercedes-uri aşteptând-o la aeroport pentru a o duce la destinaţie. Totuşi, mişcările ei sunt limitate şi discrete, potrivit notelor.
Fiul cel mare al cuplului şi, în ultimii ani, presupusul succesor al lui Kadhafi, Saif al-Islam, a obţinut doctoratul la London School of Economics, dar „mulţi libieni îl consideră prea lăudăros şi dispus să îi mulţumească pe străini„, potrivit ambasadei Statelor Unite. El s-a adresat naţiunii libiene duminică seară, avertizând în legătură cu riscul izbucnirii unui război civil. Potrivit notelor, el nu s-ar înţelege cu fraţii săi Muatassim, Aisha, Hannibal şi Sa’adi.
Cel de-al doilea fiu, ca vârstă, al cuplului, Sa’adi, este cunoscut pentru trecutul său agitat, inclusiv conflicte cu poliţia în Europa (în special Italia), abuzul de droguri şi alcool sau călătoriile în străinătate împotriva voinţei tatălui său. El a folosit trupele pe care le-a avut sub control în scopul susţinerii activităţilor sale de afaceri. Deţine o companie de producţie cinematografică. El ar fi fost implicat în reprimarea protestelor din oraşul Benghazi.
Muatassim, consilier pe probleme de securitate naţională al tatălui său, a pierdut controlul asupra mai multor afaceri personale în perioada 2001-2005, când fraţii săi au profitat de absenţa sa pentru a-şi crea propriile parteneriate. „Nu foarte inteligent”, potrivit ambasadorului sârb în Libia, el are o relaţie tensionată cu Saif al-Islam.
Hannibal, un alt fiu al lui Kadhafi, s-a remarcat prin comportamentul său antisocial şi conflictele publice cu autorităţile din Europa şi alte regiuni. El este cel care a creat un adevărat conflict diplomatic cu Elveţia, când a fost arestat la Geneva pentru că şi-ar fi bătut servitorii.
Khamis, al şaselea fiu al lui Kadhafi, este comandantul „respectat” al unei unităţi de forţe speciale, care ar fi fost implicate în reprimarea protestelor de la Benghazi. El s-a antrenat în Rusia.
Kadhafi are şi o fiică, Aisha, mediator în disputele familale. Ea conduce o organizaţie neguvernamentală şi ar avea interese financiare în cadrul unei clinici private din Tripoli.
Cel mai mare fiu al lui Kadhafi, dar cu prima sa soţie, este Muhammad. El conduce Comitetul Olimpic din Libia şi deţine în prezent 40 la sută din Libyan Beverage Company (Compania de băuturi libiană), conducând şi comitetul pentru poştă şi telecomunicaţii.
Cel mai puţin cunoscut dintre copiii lui Kadhafi este Saif al-Arab, care ar locui în prezent la Munchen, unde ar conduce afaceri neclare şi ar lua parte la numeroase petreceri.
Ca toţi copiii şi apropiaţii lui Kadhafi, el ar realiza venituri de pe urma companiei petroliere de stat şi a filialelor sale de servicii petroliere. Un al şaptelea fiu, Milad Abuztaia, este un nepot adoptat.