1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks despre presiunile făcute asupra comunităţii turce din România (traducerea integrală)

Wikileaks despre presiunile făcute asupra comunităţii turce din România (traducerea integrală)

DECL: 14/04/2026

TAGURI: PGOV, PREL, PHUM, PTER, SOCI, TU, SA, RO
SUBIECT: Presiunile turceşti şi saudite asupra Muftiului din România
REF: 05 BUCUREŞTI 2258
Clasificat de către: Însărcinatul cu afaceri Mark Taplin pentru motivele 1.4 (a) şi (d)

1. (S) Ambasadorul Turciei în România îl îndeamnă pe Muftiul României, Iusuuf Muurat, să reziste eforturilor Ambasadei Statelor Unite de a se implica în comunitatea musulmană din România. Muftiul este liderul musulmanilor din România, care numără peste 100.000 de persoane potrivit estimărilor recente. (Ref) Muftiul le-a spus oficialilor ambasadei, pe 21 martie, că, din cauza opoziţiei ambasadorului turc Ahmet Rifat Okcum, ambasada nu ar mai trebui să continue cu ideea de a sprijini renovarea unui mausoleu distrus care se află în apropiere de Constanţa. Muftiul propusese mausoleul pentru o posibilă subvenţie prin Fondul Ambasadorului pentru Conservarea Patrimoniului Cultural.

2. (S) Potrivit Muftiului, Okcum şi-a exprimat în mod explicit dezaprobarea în legătură cu implicarea ambasadei Statelor Unite în comunitatea musulmană şi a afirmat că proiectul de renovare a mausoleului „aparţine Turciei”. Muftiul a declarat că, iniţial, a fost „foarte entuziasmat” în legătură cu proiectul mausoleului până când ambasadorul Turciei a reacţionat „atât de negativ”. El a mai adăugat că şi-ar dori să continue cooperarea cu Ambasada pe alte proiecte, dar a cerut ca Ambasada să fie „discretă” în legătură cu această cooperare. El ne-a cerut, de asemenea, să păstrăm confidenţial chiar şi faptul că a avut o întâlnire cu personalul ambasadei. Separat, ambasada Turciei a contactat departamentul de Diplomaţie Publică al Ambasadei pentru a cere ca un ofiţer sub acoperire să vină la ambasada Turciei pentru o întâlnire pentru a discuta despre mausoleu. Oficialii ambasadei au refuzat.

3. (S) Muftiul a mai spus că s-a aflat sub „o presiune imensă” din partea „fundaţiilor” saudite. În timpul unei vizite la ambasada saudită, Muftiul a povestit confruntarea pe care a avut-o cu un vice-consul saudit care a contestat faptul că Muftiul a stat „prea calm” după publicarea, în februarie, a desenelor cu Profetul Mahomed în Danemarca şi în altă parte. Potrivit Muftiului, vice-consulul l-a sfătuit că în loc să „fie reţinut” şi să îi spună comunităţii să stea calmă, Muftiul ar fi trebuit să provoace comunitatea musulmană să fie mai activă în protestul împotriva desenelor. Într-o întâlnire separată, ambasadorul saudit i-a spus de asemenea Muftiului că „fundaţiile” saudite sunt nemulţumite de activităţile Muftiului şi a întrebat dacă ambasada saudită ar putea să fie mai „aspră” cu el. Pe de altă parte, într-o întâlnire ulterioară, Muftiul ne-a spus că va merge, în curând, în Iran.

4. (S) Declaraţiile Muftiului legate de presiunile directe venite din partea Ambasadei Turciei sunt în totalitate credibile. În timpul vizitei de curtoazie cu ambasadorul turc Okcun din februarie, precum şi într-o conversaţie cu directorul adjunct al misiunii, trimisul turc a precizat că el consideră eforturile noastre de a intensifica sensibilizarea comunităţii musulmane istorice din România – ceea ce el a etichetat ca fiind tătarii şi turcii „noştri” – ca nefiind binevenite. Recunoscând că a fost prea direct, Okcun i-a spus ambasadorului că „Noi controlăm aceste grupuri”. El a precizat că Guvernul turc trimite milioane de dolari pentru moschei şi asociaţiile comunităţii care au legătură cu tătarii şi turcii, cu toate că s-a plâns, fără a da detalii, că ţări arabe, cum ar fi Arabia Saudită pompează sume şi mai mari decât guvernul său către comunitatea musulmană din România. Okcun „a încurajat” ambasada să se consulte cu el pentru a „facilita” orice interacţiune necesară. „Dacă vreţi să aveţi contact cu aceste grupuri”, a declarat el, „veniţi la noi, noi vom face toate aranjamentele”. În timpul vizitei de curtoazie, Okcun a pretins că Muftiul se află într-o încăpere alăturată, după ce a fost chemat la ambasada Turciei pentru „discuţii”. (Notă: Oficialii Guvernului de la Bucureşti îl recunosc pe Muftiu ca fiind liderul comunităţii musulmane din România, i-a recunoscut alegerea anul trecut şi de asemenea oferă suport financiar direct Muftiatului. Sfârşitul notei.)
5. (S) Comentariu. Nu avem nici o intenţie să ne limităm eforturile în a creşte contactele cu comunitatea musulmană din România care este în continuă creştere. Într-adevăr, am continuat dialogul cu Muftiul, care a acceptat să participe la Programul Internaţional pentru Vizitatori (IVP). În acelaşi timp, avantajul Turciei asupra comunităţii musulmane autohtone din România – care este în principal localizată în Constanţa şi în regiunea Mării Negre – este real. Pe măsură ce ne intensificăm eforturile pentru îmbunătăţirea facilităţilor militare în această regiune pentru a fi folosite de militarii americani, ne-am propus să contactăm câteva dintre aceste comunităţi pe care Okcun le consideră a fi „ale lui” pentru a ne asigura că avem un dialog pozitiv – şi direct. Sfârşitul comentariului.

6. (U) Telegramele de raportare ale Ambasadei de la Bucureşti sunt disponibile pe situl SIPRNet al Bucureştiului: www.state.sgov.gov/p/eur/bucharest
TAPLIN

DECL: 20/10/2016
TAGS: PREL, SCUL, RO
SUBIECT: Ambasadorul Turciei la Bucureşti despre minoritatea turcă
REF: BUCUREŞTI 618
Clasificat de: Directorul adjunct al misiunii Mark Taplin pentru motivele 1.5 (b) şi (d)
1. (C) SUMAR. Pe data de 11 octombrie, ambasadorul Turciei Ahmet Okcun s-a întâlnit cu Ambasadorul pentru a dicuta „activitatea crescută în regiunea Dobrogei direcţionată către minoritatea turcă”, pe care acesta a numit-o „poporul său”. Okcun a pretins că activităţile care au loc prin programul American Corner de la Constanţa au creat tulburări în sânul comunităţii şi au avut efecte potenţial perturbatoare pentru eforturile sale de a promova Islamul în varianta turcă şi de a combate extermismul. Repetând o solicitare mai veche (vezi telegrama de referinţă), Okcun a sugerat ca ambasada americană să se consulte cu el înainte de a se implica în comunitatea musulmană. Ambasadorul a declarat că nu simţim nevoia să cerem permisiunea pentru a ne implica în orice comunitate din România, dar s-a oferit să revizuiască programele American Corner pentru a fi adecvate. SFÂRŞITUL SUMARULUI.

2. (C) Ambasadorul Turciei a solicitat o întâlnire cu Ambasadorul pe 11 octombrie pentru a discuta „activitatea crescută a Statelor Unite în regiunea Dobrogei îndreptate spre minoritatea turcă”. Potrivit lui Okcun, comunitatea turcă şi consulatul turc de la Constanţa au observat o creştere evidentă în „abordarea poporului său” de către americani în regiunea Dobrogei, lucruru care s-a întâmplat prin programul American Corner de la Constanţa. Musulmanii din România, cu numai câteva excepţii, sunt turci, a spus el. „Comunitatea mea este tulburată de această abordare şi a venit la mine pentru sfaturi”.

3. (C) Okcun s-a întrebat dacă „lucrăm împreună pentru aceleaşi scopuri, împotriva aceloraşi duşmani”. „Extremismul islamic încearcă să se infiltreze în comunităţile mele”, a spus el. „Încerc să contraatac şi să promovez Islamul aşa cum îl înţelege Turcia. Am avut succes, dar poate fi o bătălie pierdută”.
Fundamentaliştii au foarte mulţi bani şi fac apel la tânăra generaţie. Sunt 50 de imami recunoscuţi oficial în România, dar numărul neoficial este mult mai mare şi aceasta este îngrijorător, a spus el. Extremiştii îi cumpără pe imami, unul câte unul. În timp ce Bucureştiul are o singură moschee oficială, alte 17 funcţionează neoficial. Fundamentaliştii au construit orfelinate şi şcoli şi îi „cumpără” pe copii de la părinţii lor pentru a merge la ele. Muftiul Iusuf Muurat este o persoană bună, dar tânără şi cu mulţi duşmani.

4. (C) Întrebând care sunt intenţiile noastre viitoare legate de „abordarea cetăţenilor săi” din Dobrogea, Okcun i-a propus Ambasadorului să se consulte mai întâi cu el despre activităţile noastre legate de comunitatea turcă pentru a o „asigura” de bunele intenţii ale Statelor Unite. El a recunoscut că programele noastre sunt publice şi oneste, dar a declarat că activităţile americane aduc un nou factor în relaţia pe care ambasada Turciei o are cu minorităţile sale din România. „Nu au fost răspunsuri negative până acum deoarece eu controlez comunitatea”, a spus el. Okcun a menţionat că recentul program american de la Constanţa despre traficul de persoane, despre care a pretins că tulbură comunitatea turcă deoarece îi portretizaează pe oficialii guvernului turc ca fiind implicaţi în această prblemă. Okcun a recunoscut că intenţiile noastre nu au fost acelea de a scoate în evindeţă Turcia, dar câţiva dintre „oamenii săi” consideră astfel de programe ca un atac la adresa statului turc. El a întrebat de asemenea de ce Consulul General turc de la Constanţa a fost invitat, la Bucureşti, la un program despre musulmanii din America, dar nimeni de la ambasadă nu a fost informat despre acest lucru sau invitat. Referitor la Programul pentru Vizitatorii Internaţionali, Okcun a spus că oferta de călătorie a Statelor Unite făcută minorităţii turce este tentantă pentru o comunitate care este majoritar săracă şi defavorizată. (N.B. Muftiul Muurat a fost nominalizat pentru acest program în 2006, dar a refuzat din cauza presiunilor exercitate de Ambasadorul Okcun).

5.(C) Ambasadorul a insistat că noi considerăm minorităţile turce ca fiind, în primul rând, români. Misiunea noastră din întreaga lume este să le explicăm cine suntem, să explicăm valorile şi politicile noastre popoarelor altor naţiuni. În România, am deschis câteva American Corners în ultimii ani pentru a facilita dialogul în întrega ţară. În Constanţa există un astfel de program, care ar putea explica percepţia Ambasadei Turciei că „abordarea pe care o avem asupra comunităţii turce” a crescut. Statele Unite depun un efort deosebit prin toate ambasadele noastre pentru a aborda comunitatea musulmană şi pentru a îmbunătăţi înţelegerea reciprocă. Cu toate că a declarat că nu simţim nevoia de a cere permisiunea pentru a dialoga cu vreun grup din România, Ambasadorul a fost de acord ca, personal, să reviziuască programele American Corner de la Constanţa şi să discute din nou problema în viitorul apropiat cu Ambasadiorul Okcun.

6. (C) Ambasadorul turc Okcun continuă să conteste interacţiunea noastră cu minoritatea turcă din România şi a insistat ca Ambasada să-i prezinte mai întâi lui programele sale. Ambasada a comunicat această problemă Departamentului şi Ambasadei de la Ankara în aprilie când a apărut ultima dată. Am înţeles că Ministerul Afacerilor Externe turc i-a spus Ankarei că acţiunile lui Okcun nu reprezintă politica oficială turcă. În ciuda acestui fapt, Okcun continuă să descurajeze eforturile noastre de a sensibiliza comunitatea turcă, ce reprezintă o parte importantă din totalul comunităţii musulmane din România. SFÂRŞITUL COMENTARIULUI.
Taubman

Sursa kamikazeonline.ro

Cele mai citite

Darius Olaru, accidentare gravă la FCSB! Mihai Stoica: „Nu este prima oară”

Căpitanul FCSB, Darius Olaru, va absenta cel puțin șase săptămâni din cauza unei luxații suferite la umăr, în timpul unui amical disputat împotriva echipei...

Oliviero Toscani, celebrul fotograf italian, a murit

Oliviero Toscani, celebrul fotograf italian cunoscut pentru campaniile de publicitate șocante care au contribuit la transformarea Benetton într-una dintre cele mai mari mărci de...

Interdicție la transferuri pentru Rayo Vallecano. Andrei Rațiu și echipa sa, în mijlocul unei crize administrative

Rayo Vallecano, echipa lui Andrei Rațiu, a primit o interdicție la transferuri valabilă până în vara anului 2026 din cauza datoriilor către alte cluburi....
Ultima oră
Pe aceeași temă