16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Cum văd Blaga şi Hrebenciuc viitorul PDL şi PSD

Wikileaks: Cum văd Blaga şi Hrebenciuc viitorul PDL şi PSD

Într-o telegramă a Ambasadei SUA de la Bucureşti, din 2009, oficialii americani relatează destăinuirile pe care le-a făcut, pe atunci, ministrul Dezvoltării Regionale şi şeful de campanie al PDL, Vasile Blaga. El le-a povestit diplomaţilor americani despre nemulţumirile şi proiectele legate de alianţa PSD-PDL, despre şansele Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare dar şi despre modul în care este perceput primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Vedeţi în continuare traducerea integrală a telegramei, preluată în original de la kamikazeonline.ro:

DECL: 27/05/2019

TAGURI: PGOV, PREL, RO

SUBIECT: Ministrul Dezvoltării Blaga: oamenii vor stabilitate

Clasificat de: Însărcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn pentru motivele 1.5 (b) şi (d)

1.(C) Ministrul Dezvoltării Regionale (şi şeful de campanie al PDL), Vasile Blaga, a confirmat faptul că partidul său va avea o campanie “austeră” pentru alegerile europarlamentare care urmează să aibă loc. El a insistat că PDL este pe primul loc în sondaje. Blaga a spus că actuala coaliţie PDL-PSD va rămâne intactă dacă Băsescu va câştiga alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului. El s-a arătat enervat de faptul că Mircea Geoană, candidatul PSD, este simultan membru al coaliţiei şi cel mai aspru critic al său, dar a recunoscut că Băsescu a contraatacat sacrificând totodată susţinerea populară de care se bucură PDL.

Lecţia, a spus Blaga, este că “oamenii vor stabilitate”. Blaga a confirmat de asemenea că Guvernul va aproba noile Coduri Civil şi Penal săptămâna viitoare în procedură de urgenţă; dar a fost mai puţin optimist în ceea ce priveşte finalizarea Codurilor Procedurale, însă a spus că speră ca UE să fie mulţumită că România munceşte “serios” la problema reformei justiţiei. Blaga a criticat de asemenea ascensiunea lui Marian Vanghelie ca un jucător important al PSD, susţinând că este “instrumentul” unei clici obscure formată din foşti oficiali ai ministerului de Interne. Blaga a spus că succesorii săi i-au dejucat încercare de a reduce serviciul de informaţii al Ministerului de Interne: Blaga a concediat 1100 de agenţi ai seviciului de informaţii subordonat Ministerului de Intrene, dar ministrul de Interne Cristian David a triplat ulterior numărul angajaţilor acestui serviciu.

2. (C) Consilierul pe probleme politice i-a făcut o vizită la terminarea mandatului ministrului Dezvoltării Regionale (şi secretar general al PDL), Vasile Blaga, pe 27 mai. Blaga, care conduce campania electorală a PDL-ului pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 7 iunie, a confirmat faptul că criza economică şi preocupările bugetare au determinat PDL-ul să organizeze o campanie “austeră” în acest an, concentrată pe mobilizarea “nucleului dur” al partidului şi aducerea lui la vot în ziua alegerilor. El a pretins că partidul rival, PSD, nu se confruntă cu atatea restricţii financiare şi că are informaţii potrivit cărora PSD Sectorul 5 Bucureşti, aflat sub conducerea lui Marian Vanghelie, a comandat şapte containere de telefoane mobile pe care intenţionează să le dea drept cadou electoral în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Blaga a recunoscut că PSD are avantajul mobilizării suporterilor: “Sunt foşti comunişti. Toţi fac după cum li s-a spus, dar noi trebuie să convingem pe toată lumea faţă în faţă să vină la vot”. Blaga a mai spus că participarea la vot va fi mică deoarece alegerile au loc în mijlocul unui weekend prelungit, de trei zile.

3. (C) Blaga a spus că sondajele recente sugerează că, în timp ce, în ultimele luni, PDL şi PSD au fost foarte apropiate în sondaje, acum PDL a luat avans. Aceasta se datorează recentei vizite electorale în teritoriu a lui Băsescu şi creşterii încrederii votanţilor în economia care este în curs de revenire. El a precizat că PDL şi PSD sunt singurele partide care au o organizaţie la nivel naţional; PNL ar fi dezavantajat de aceată slăbiciune organizaţională, dar ar putea beneficia de statutul de partid de “opoziţie” câştigând 18-20 de procente în rândul votanţilor. El şi-a exprimat temerea că un PSD “disperat” ar putea recurge la trucuri electorale, în afară de mituirea alegătorilor cu telefoane mobile, cum ar fi să recurgă la votul multiplu în mai multe circumscripţii electorale. Blaga a mai recunoscut şi că prezenţa fiicei preşedintelui Elena Băsescu la alegerile pentru Parlamentul European drept candidat independent este un “wild card” şi va fi greu de controlat câte voturi va primi, dar şi câte voturi va lua de la PDL. Mai bine, a spus el, să câştige mai multe voturi decât mai puţine pentru că toate voturile pe care le-ar primi dacă nu ar reuşi să intre în Parlamentul European, ar fi “irosite”. În concluzie, a adăugat, ea va reveni în PDL şi voturile obţinute de ea, se vor contoriza tot în dreptul partidului.

4. (C) Blaga nu a răspuns direct unei întrebări legate de zvonurile potrivit cărora el şi alţi seniori ai PDL i-ar fi abordat pe omologii de la PSD pentru a extinde înţelegerea privind actuala coaliţie la opt ani, indiferent de rezultele alegerilor prezidenţiale care urmează să aibă loc în acest an. (Notă: Negociatorul PSD Viorel Hrebeciuc ne-a spus deja acest lucru în urmă cu o săptămână). Blaga a replicat, în schimb, că acest “mic efect” ar putea avea loc dacă Băsescu câştigă alegerile, însă nu este la fel de optimist în legătură cu ceea ce ar putea să se întâmple dacă Geoană câştigă. Blaga s-a plâns de tactica lui Geoană care încearcă, simultan, să fie şi în Guvern şi în opoziţie. El a recizat că Băsescu nu a stat “cu mâinile în sân” şi a contraatacat, iar PSD “s-a dat înapoi”. (“Sunt laşi”, a adăugat el.) El a precizat totuşi că contraatacul îşi are costurile sale: în timp ce Geoană a fost puţin afectat, PDL a scăzut două porcente în sondaje. Potrivit lui Blaga, lecţia care trebuie reţinută este că “oamenii vor stabilitate”.

5. (C) Blaga a confirmat, de asemnea, că preşedintele Băsescu a scăzut în sondaje în primele trei luni ale acestui an, dar a argumentat că această scădere a fost oprită datorită “discursului conciliant” al Cotroceniului; înţelegerii cu succes realizată cu FMi în privinţa împrumutului; apariţiilor electorale recente ale lui Băsescu; şi recentrării atenţiei pe subiecte mai importante cum ar fi domeniul reformei justiţiei. Blaga a confirmat că proiectele Codurilor Civil şi Penal nu vor fi aprobate de Guvern mai devreme de luna iulie a acestui an, iar procedura ar putea să se prelungească până în toamnă. Pentru Blaga, important pentru îndeplinirea criteriilor impuse de UE este ca România să fie văzută de Comisie că munceşte serios pe aceste subiecte.

6. (C) Blaga a recunoscut totuşi că România ar putea avea probleme cu UE în cazul în care Comisia Comisia ar insista să existe condamnări în cazurile de mare corupţie, inclusiv în cele care îi privesc pe Năstase ;i Mihăileanu. “Suntem singurii în Parlament care au această poziţie, deoarece PSD, PNL şi UDMr s-au înţeles să nu-i condamne pe cei doi”.

Blaga a prezis că reforma justiţiei ar putea deveni un subiect de importanţă secundară până în toamnă. “Cea mai mare întrebare pentru alegerile prezidenţiale va fi ce se va întâmpla cu criza economică”, a spus el. Blaga s-a mai plans şi de faptul că PDL este singurul partid care s-a implicat serios în respectarea condiţiilor impuse de FMI; atât PSD cât şi PNL intenţionau să joace rolul lui Moş Crăciun cu votanţii în acest an.

7. (C) Întrebat de remarca recentă a preşedintelui Băsescu din care reiese regetetul că PSD a fost ales ca partener de coaliţie, Blaga a tresărit şi a spus că “uneori alegerile sale (ale lui Băsescu) ar putea fi mai bune; nu există nici  masă gratuită în politică”. Blaga a intuit că o alianţă cu PNL ar fi fost o alegere mai bună, menţionând că PDL a fost generos – oferindu-i PNL-ului jumătate din locurile din Guvern – dar a refuzat solicitarea PNL ca Tăriceanu să rămână premier.

8. (C) Întrebat de recentele remarci făcute de consilierul prezidenţial Senastian Lăzăroiu (ambele în discuţii avute cu consilierul pe probleme politice dar şi în interviuri) că atât PSD cât şi PNL ar face bine să nu iasă pe locul doi în cursa prezidenţială, Blaga a replicat că “un argument e prea intelectual”.  El a dat din cap afirmativ atunci când consilierul pe probleme politice a remarcat faptul că – spre deosebire de PSD şi PNL unde rivalii sunt nerăbdători să vadă dacă Mircea Geoană sau Crin Antonescu ar putea să se clatine – PDL este singurul partid care şi-a susţinut puternic candidatul la prezidenţiale. Blaga a răspuns că prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, este “evident” nerăbdător să-l înlocuiască pe Antonescu. El a adăugat: “Sunt amândoi îngrozitori. Orban ar trebui arestat pntru depăşirea bugetului ministerial cu 600 de milioane de euro; Antonescu este un bun orator dar este foarte leneş şi lucrează numai două ore pe zi, şi acest lucru numai dacă are chef”.

9. (C) Despre PSD, Blaga a spus că socialiştii sunt divizaţi în cel putin trei grupări, inclusiv o creştere unei facţiuni “latente”, condusă de Miron Mitrea; eternii Năstase şi Iliescu (ambii din ce în ce mai nemulţumiţi de Geoană); şi gruparea Geoană, aflată sub conducerea primarului Marian Vanghelie. Blaga a lăsat să se înţeleagă că Vanghelie este “instrumentul” unei clici obscure formată din foşti oficiali ai ministerului de Interne, inclusiv generalul Iliescu, Toma Zaharia şi generalul Voicu (pe care Vanghelie a încercat să îl promoveze la şefia ministerului de Interne). “Ei sunt adevăraţii şefi, Vanghelie este cel care se ocupă să plătească facturile pentru ei”.

10. (C) Întrebat despre scurtul său mandat ca ministrul de Interne în primul cabinet Tăriceanu, Blaga s-a plâns de faptul că Tăriceanu i-a stopat efortul de a depolitiza serviciul civil român. “Ştiam că sunt mulţi susţinători ai PNL, PSD şi UDMR în birocraţie dar i-am lăsat în pace”, a spus el. În schimb, Tăriceanu şi ministrul de Interne liberal Cristian David au început o “epurare” a membrilor PDL din Guvern şi – din păcate – această practică a fost continuată şi în momentul în care a fost formată coaliţia PDL-PSD. Blaga a precizat că a încercat să reducă numărul angajaţilor din serviciile de informaţii din cadrul ministerului şi a concediat 1100 de ofiţeri de informaţii. Succesorul său, David, a angajat 2000 de agenţi de informaţii şi a triplat dimensiunea serviciilor de inteligenţă în timpul mandatului său.

11. (C) Comentariu: Blaga este printre singurele persoane din interiorul PDL care spune ceea ce gândeşte atât în public cât şi nouă, mai ales în condiţiile în care colegii săi sunt mai secretoşi. acesta este probabil unul dintre motivele pentru care Băsescu l-a ales pe mult mai maleabilul Emil Boc în funcţia de premier. Totuşi, Blaga rămâne creierul organizaţional indispensabil din spatele PDL şi nu este nici o surpriză că el va coordona din nou campania electorală a partidului. În timp ce am auzit zvonuri recente privind o posibilă răcire a relaţiilor între Băsescu şi “băieţii vechi” (inclusiv Blaga şi ministrul transporturilor Videanu), nu este nici o dovadă evidentă a unei rupturi cu excepţia unor scurte manifestări ale supărării cu privire la alegerile politice recente ale lui Băsescu, inclusiv decizia de a forma un guvern cu tabăra PSD şi înţelepciunea de a-l confrunta pe şeful PSD, Mircea Geoană, direct. Sfârşitul comentariului.

GUTHRIE-CORN

 

 

Cele mai citite

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...
Ultima oră
Pe aceeași temă