1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks: Ce crede ambasada SUA despre Vanghelie şi Videanu (traducerea integrală)

Wikileaks: Ce crede ambasada SUA despre Vanghelie şi Videanu (traducerea integrală)

Într-una din telegramele ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, oficialii americani trec în revistă atmosfera bucureşteană de dinaintea alegerilor pentru primăria Capitalei de la începutul anului 2005, care au fost organizate după ce edilul şef, Traian Băsescu, devenise preşedintele României, potrivit kamikazeonline.ro. Pe lângă estimările legate de posibilul câştigător sau prezenţa la vot, diplomaţii american conturează şi două portrete inedite ale principalilor candidaţi: Adriean Videanu şi Marian Vanghelie. Vedeţi în continuare traducerea integrală a telegramei:

TAGS: PGOV, PREL, KDEM, SOCI, ECON, RO, election forecast
SUBIECT: Bucureştiul se îndreaptă către alegeri locale
1. (SBU) Sumar: Cetăţenii Bucureştiului votează pentru un nou primar, duminică, pe 3 aprilie, pentru a ocupa locul lăsat liber în decembrie de Traian Băsescu, cel care acum este preşedinte. Primii doi clasaţi în fruntea preferinţelor dintre cei 17 candidaţi sunt Adriean Videanu, vicepremier în guvernul de centru-dreapta şi vicepreşedinte al Partidului Democrat (PD) al lui Băsescu, şi fostul lider al Partidului Social Democrat (PSD), Marian Vanghelie, primarul populist şi din câte se pare corupt al unui sector bucureştean muncitoresc. Fiecare dintre candidaţii principali reprezintă o faţă diferită a clasei politice din România şi fac apel la diverse tipuri de alegători: elegantul Videanu atrage votanţii educaţi, din clasa mijlocie, în timp ce Vanghelie este o persoană de modă veche, reprezentant al unor interese care face apel la clasa mijlocie. După părerea multor analişti, Videanu se bucură de un avantaj puternic, deşi competiţia strânsă ar putea să forţeze un al doilea tur. Sfârşitul sumarului.

Atât de curând şi de ce este important

2. (SBU) Locuitorii din Bucureşti se îndreaptă din nou către urne, duminică, pe 3 aprilie, pentru a-şi alege primarul general pentru a doua oară în nouă luni. Poziţia este a doua cea mai vizibilă dintre posturile alese prin vot din întreaga ţară. În iunie 2004, popularul Traian Băsescu l-a învins în primul tur al alegerilor pe ministrul Afacerilor Externe de atunci, Mircea Geoană, obţinând aproape 55 la sută dintre voturi în ciuda numărului mare de candidaţi. Băsescu şi-a dat demisia din funcţia de primar în urma victoriei-surpriză asupra permierului PSD Adrian Năstase în decembrie 2004 la alegerile prezidenţiale. De la plecarea sa, biroul primarului a fost ocupat de discretul viceprimar şi politician al Partidului Democrat (PD) Răzvan Murgeanu.

3. (SBU) Cu aproape 1.700.000 votanţi care locuiesc în interiorul oraşului, scrutinul pentru primăria Capitalei este al doilea după cel prezidenţial din punct de vedere al voturilor strânse. În plus, conform legii electorale, există numai două tipuri de candidaţi pentru alegerile locale şi naţionale: preşedintele ţării şi primarii. Toţi ceilalţi candidaţi (consilierii judeţeni şi municipali şi parlamentarii) sunt aleşi pe baza sistemului pe liste. Prin urmare, analiştii politici consideră alegerile pentru Bucureşti un test pentru succesul unui candidat la nivel naţional.

4. (SBU) Liderii PSD ne-au spus că speră că, prin candidatura din primăvara trecută, fostul ministru de Externe Geoană va beneficia de această rampă de lansare pentru un rol de conducere la nivel naţional, atât în interiorul PSD cât şi ca premier sub Năstase. În 1996, primarul Victor Ciorbea a fost chemat să fie premier în cadrul guvernului de centru-dreapta al Coaliţiei Democrate din România (CDR). Această poziţie vine cu avantaje reale pentru că primarul Bucureştiului are sub autoritatea sa o forţă de muncă impesionantă, are puteri patronale, acces la un buget considerabil care provine din taxele locale şi de la guvern şi, ca şi Băsescu, îşi poate folosi funcţia pentru a dezbate probleme politice de interes naţional.

Şi candidaţii sunt…
5. (SBU) Dintre cei 17 candidaţi care s-au înscris în cursă, primii doi cei mai bine clasaţi sunt candidatul Alianţei PNL-PD, fostul vicepremier şi vicepreşedinte PD, Adriean Videanu, şi fostul candidat al PSD, primarul sectorul 5 al Bucureştiului, Marian Vanghelie. Un sondaj făcut de Biroul de Cercetări Sociale, comandat de Alianţa PNL-PD şi dat publicităţii pe 28 martiearată că Videanu se află în topul preferinţelor cu 49 de procente, urmat de Vanghelie cu 28 de procente. Alte sondaje merg pe aceleaşi cifre. Majoritatea analiştilor pariază pe Videanu, semnalând că Băsescu şi alte persoane din Alianţă, cum ar fi popularul ministru al Culturii, Mona Muscă, l-au sprijinit puternic. În plus, imaginea lustruită a lui Videanu şi atitudinea întreprinzătoare par atrăgătoare pentru clasa mijlocie şi printre votanţii educaţi, un procent important din populaţia oraşului. În ciuda lipsei sale de experienţă în guvernarea locală, se spune că ar avea o relaţie strânsă cu Băsescu, şi chiar, vara trecută, s-a răspândit zvonul că ar fi alegerea potrivită pentru postul de premier în cadrul guvernului PNL-PD. Parlamentar PD cu state vechi, Videanu a trecut la politica naţională în decembrie 2004 când a devenit vicepremier. Înainte de a-şi da demisia din această funcţie pe 18 martie pentru a candida în funcţia de primar, a fost un negociator de frunte al Guvernului României cu FMI.

6. (SBU) Un om de afaceri prosper, Videanu nu a fost ocolit de acuzaţii tăioase. Din cauza poziţiei sale dominante în industria marmurei din România, a fost acuzat de afaceri „privilegiate” cu politicieni influenţi care să-i promoveze interesele în afaceri. Numele său a fost de asemenea implicat în scandalul colapsului unor fonduri multuale, la începutul anilor ‘90. Videanu a negat categoric orice implicare, iar politicianul bun orator, manierat şi nonşalant se bucură în general de o imagine bună. Într-adevăr, mulţi observatori au spus că rigidul Videanu este antiteza lui Băsescu care are o imagine destul de şifonată şi care se exprima direct şi impetuos.

7. (SBU) Imaginea lui Marian Vanghelie aminteşte de persoanele care intră în politică pentru interesele lor personale din sudul oraşului Chicago, din 1925. Sincer până la punctul în care devine obraznic, îmbrăcat strident, dar conştient de axioma O’Neil conform căreia „toată politica se face local”, Vanghelie este foarte popular printre cartierele muncitoreşti care formează mare parte din sectorul 5. Într-un contrast evident cu suburbiile împădurite şi apartamentele luxoase din sectoarele 1 şi 2, sectorul 5 are un profil unic: majoritatea clădirilor sunt blocuri supraetajate aproape în paragină; majoritatea locuitorilor lucrează în fabrici sau au locuri de muncă porst plătite; şomajul este mai mare decât în alte cartiere; şi are cel mai mare număr de romi decât orice alt cartier. În iunie 2004, Vanghelie a candidat ca independent după suspendarea sa din PSD din cauza unor acuzaţii de corupţie, şi-a zdrobit adversarii, câştigând uşor cel de-al doilea mandat chiar din primul tur al alegerilor. În sectorul 5, stilul său populist şi determinat i-au adus laude din partea oamenilor care contează – votanţii: a iniţiat renovarea şcolilor şi blocurilor, a înfiinţat parcuri şi are o maşinărie locală eficientă. După cum i-a mărturisit un locuitor al sectorului 5 ofiţerului pe probleme politice, fiul lui Vanghelie merge la o şcoală de cartier în loc să urmeze o şcoală privată de elită unde majoritatea românilor bogaţi (inclusiv Videanu) îşi trimit copiii să înveţe.

8. (SBU) În afara sectroului 5, Vanghelie este văzut cu suspiciune şi dispreţ de multe persoane, în mare parte din cauza acuzaţiilor de corupţie, dar şi din cauza stilului său cam „necioplit”. Într-o conversaţie recentă cu ofiţerul pe probleme politice, un membru al unei organizaţii a societăţii civile l-a comparat cu incendiarul magnat al fotbalului şi fost candidat la prezidenţiale, Gigi Becali, menţionând că „nici măcar nu vorbeşte limba română correct”.

9. (SBU) Câţiva oficiali naţionali ai PSD au considerat că sunt „fraieri” atunci când Vanghelie a fost ales drept candidatul partidului, observând că întăreşte imaginea că PSD aprobă, chiar încurajează corupţia în rândurile partidului. Se pare că unii membri de partid au susţinut direct expulzarea din partid în locul unei suspendări temporare în 2004. Totuşi, succesul lui Vanghelie la alegerile din 2004 – aproape singura veste pozitivă din Bucureşti pentru PSD – la care se adaugă dorinţa de a cheltui din banii lui în campania electorală (pe care cei mai mulţi o văd ca având o bătaie lungă) l-au făcut favorit în cursa pentru primărie.

Categoria „mai candidează şi…”

10. (SBU) Ceilalţi 15 candidaţi sunt majoritatea nou veniţi pe scena politică. O excepţie candidatul de cursă lungă şi fostul consilier local PSD, Cristian Popescu, cel care a decis iniţial să candideze ca independent, dar apoi a primit susţinerea Blocului Naţional Sindical (BNS). Poreclit „Piedone”, după un gălăgios personaj din filmele italiene, Popescu se defineşte ca fiind un apărător al săracilor şi un luptător împotriva criminalităţii. Potrivit Biroului de Cercetări Sociale, Piedone este cotat cu 14 procente în sondaje.

11. (SBU) Candidata partidului extremist naţionalist România Mare este noul parlamentar Anca Petrescu, binecunoscută pentru faptul că este arhitectul Casei Poporului, clădirea impresionantă construită pe vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu unde acum îşi are sediul Parlamentul. Partidul Umanist (PUR), aliatul PNL-PD, l-a propus pe Radu Opaina, fondatorul şi directorul unui ONG care apără drepturile proprietarilor de apartamente. Alţi candidaţi sunt independetul Ralu Filip, dar şi ingineri, scriitori şi profesori care reprezintă partide de mici dimensiuni.

12. (SBU) Comentariu: În ciuda mizei mari, campania pentru alegerile locale din 2005 nu a fost intensă, în special dacă o comparăm cu competiţia strânsă dintre ministrul de Externe, Mircea Geoană, şi primarul în funcţie Traian Băsescu. Observatorii şi specialiştii pun apatia politicienilor dar şi a cetăţenilor pe seama „oboselii” electorale provocată de luptele electorale intense din 2004. Coşurile partidelor sunt goale, iar cetăţenii sunt sătui de broşuri electorale, sondaje şi talk-show-uri politice. Agenda publică este dominată de subiecte mai complexe cum ar fi lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului de taxare şi de sănătate. De asemenea, răpirea celor trei jurnalişti în Irak a făcut ca subiectul alegerilor locale să aibă o importanţă secundară. În cele din urmă, în ciuda eforturilor lui Vanghelie, majoritatea votanţilor consideră că Videanu va obţine victoria. Analiştii estimează o prezenţă scăzută la vot, mai puţin de 30%, fapt care ar putea face ca scorul celor doi candidaţi să fie suficient de strâns pentru organizarea unui al doilea tur de scrutin, pe 10 aprilie, care să fie mai incitant. Sfârşitul comentariului.

13. (U) Telegramele Ambasadei americane de la Bucureşti sunt disponibile pe situl SPIRNET al Bucureştiului: www.state.sgov/p/eur/bucharest .
DELARE

 

 

Cele mai citite

Horoscop 14 ianuarie 2025. Ziua este marcată de influența puternică a tranzitelor astrale

Horoscop 14 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de previziuni interesante, punând în evidență stările emoționale, provocările și oportunitățile fiecărei zodii. Ziua este marcată...

Umor fiscal la meditații

În universul fascinant al legislației fiscale românești, se pare că și profesorii care dau meditații sunt chemați să devină mici antreprenori. PFA, Întreprindere Individuală,...

Interdicție la transferuri pentru Rayo Vallecano. Andrei Rațiu și echipa sa, în mijlocul unei crize administrative

Rayo Vallecano, echipa lui Andrei Rațiu, a primit o interdicție la transferuri valabilă până în vara anului 2026 din cauza datoriilor către alte cluburi....
Ultima oră
Pe aceeași temă