5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialVinerea neagra pentru finantele UE

Vinerea neagra pentru finantele UE

Prima zi a summitului european de la Bruxelles s-a incheiat cu un acord cvasigeneral, dar care nu a adus o rezolvare, ci o amanare, si nu doar a solutionarii unei probleme, ci chiar a abordarii ei. La dineul de lucru de joi seara, liderii celor 25 au convenit sa puna la „congelat” Constitutia europeana pentru cel putin un an. Tema dezbaterilor de ieri – bugetul Uniunii Europene pentru 2007-2013 – se anunta inca si mai spinoasa, esecul plutind in aer.

Constitutia Hibernatus

„Constitutia este Hibernatus”, comenta ieri un europarlamentar citat de AFP, facand aluzie la un film francez din 1969, in care un om congelat in gheturile polare este retrezit la viata dupa 65 de ani.
Ingrijorati de respingerea brutala a Tratatului Constitutional european in Franta si Olanda, liderii europeni au hotarat sa prelungeasca ratificarea acestuia, amanand termenul limita prevazut initial (noiembrie 2006) pentru jumatatea anului 2007 cel mai devreme, cu un moment intermediar de analiza la summitul european din iunie 2006.
Oficialii europeni au evitat cu mare grija termenul de „pauza” in procesul de ratificare, preferand sa vorbeasca despre o „perioada de reflectie”. „Nu ne putem purta ca si cum nu s-a intamplat nimic. Aceasta ne face sa spunem ca trebuie sa avem in toate tarile o perioada de reflectie, de explicatii si de dezbateri”, a explicat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, presedintele in exercitiu al UE. „Nu este vorba despre un plan B, ci despre un plan D, de la democratie si dezbatere”, a adaugat Juncker, preluand o sintagma lansata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Amanarea ratificarii Constitutiei a fost primita cu usurare de liderii din tarile in care erau programate referendumuri. Imediat a fost anuntata amanarea referendumurilor din Danemarca si Portugalia si a ratificarii Constitutiei in parlamentele din Suedia si Finlanda. Republica Ceha nu a decis inca nici formula prin care va fi ratificat Tratatul Constitutional (prin referendum sau in Parlament). Ieri era aproape o certitudine amanarea referendumurilor din Irlanda si Luxemburg. In schimb, Estonia a anuntat ca va continua procesul de ratificare a Constitutiei europene, care este deja in dezbaterea parlamentului national.

Rabatul britanic fata cu „inamicul”

Rabatul britanic si Politica Agricola Comuna (PAC) s-au aflat, asa cum se preconizase de altfel, in centrul dezbaterilor aprinse de ieri asupra bugetului comunitar pentru 2007-2013, cu cei doi protagonisti – premierul britanic Tony Blair si presedintele Frantei, Jacques Chirac, mai preocupati sa dea vina unul pe altul pentru esecul negocierilor decat sa gaseasca un compromis. Izolat in privinta rabatului britanic, Tony Blair si-a gasit aliati pentru propunerea sa de repunere in discutie a PAC, care pare sa nemultumeasca majoritatea statelor europene, cu exceptia principalului beneficiar: Franta. Refuzul categoric al lui Chirac de a accepta legarea dezbaterii rabatului britanic de cea a PAC a provocat o asemenea animozitate incat presa italiana l-a calificat drept „inamicul UE”. „Inamicul UE? Este Chirac. Primul pas pentru iesirea Europei din impas trebuie sa fie facut de presedintele francez, Jacques Chirac: el trebuie sa demisioneze si sa dispara de pe scena politica”, a scris ieri, intr-un editorial din prima pagina, cotidianul economic italian „Il Sole 24 Ore”. „Interesul Frantei pentru Politica Agricola Comuna este bine cunoscut. Dar noi, care pierdem din competitivitatea pe piete, noi avem alte interese, alte prioritati de afirmat”, a scris si „Corriere della Sera”, argumentand de ce Italia si alte state europene ar trebui sa il sustina pe Blair. Ieri circulau zvonuri ca premierului britanic i-ar conveni o amanare a deciziei asupra bugetului pana dupa alegerile din Germania, in speranta ca actualul cancelar, Gerhard Schroder, aliat-cheie al lui Chirac in dezbaterile europene, va fi inlocuit de crestin-democrata Angela Merkel, care impartaseste viziunea liberala a britanicilor asupra Europei.

Chirac nu vrea sa imparta prajitura

„Ma voi opune oricaror reduceri ale ajutoarelor financiare directe pana in 2013” din cauza aderarii Romaniei si a Bulgariei, a declarat ritos ieri presedintele Frantei, subliniind ca Parisul nu va accepta ca subventiile pentru fermierii romani si bulgari sa fie luate din bugetul propus pentru actuala formula a UE in 25 de membri. In conditiile in care statele UE lupta sa isi micsoreze contributia la bugetul comunitar si sa isi pastreze beneficiile, si Marea Britanie a cerut clarificari asupra modului in care va fi finantata extinderea.

Cele mai citite

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă