Premierul israelian, Ariel Sharon, in varsta de 77 de ani, a suferit un atac cerebral grav, in noaptea de miercuri spre joi, fiind transportat si operat de urgenta la spitalul Hadassah din Ierusalim, medicii depistand o hemoragie cerebrala puternica. Acesta este cel de-al doilea atac cerebral avut de Sharon in ultimele trei saptamani, si a survenit cu numai cateva ore inaintea unei interventii chirurgicale pe cord, programate pentru joi. Potrivit surselor medicale, Sharon a fost supus unei prime interventii chirurgicale pe creier imediat dupa internare. Aceasta a durat aproximativ sapte ore, iar medicii au declarat ca „s-a desfasurat bine” si ca „situatia sa s-a stabilizat”. „Sper ca Sharon va castiga aceasta batalie, asa cum a castigat si bataliile din trecut”, a spus purtatorul de cuvant al premierului israelian, Ra'anan Gissin.
Dupa numai cateva ore insa, Sharon a revenit pe masa de operatie, fiind supus unei noi interventii, a anuntat televiziunea publica israeliana, citata de AFP. Aceasta decizie a fost luata de medici dupa ce premierului i-a fost facuta o tomografie. Un purtator de cuvant al spitalului Hadassah a anuntat ca, in urma celei de-a doua interventii, hemoragia cerebrala a fost oprita si ca semnele vitale ale lui Sharon sunt normale. „Premierul este, evident, sub anestezie si este ventilat artificial. Atacul si hemoragia au fost severe. Putem spune ca situatia este grava”, a declarat directorul spitalului, Shlomo Mor Yosef. De asemenea, el a adaugat ca Ariel Sharon a fost plasat sub „coma profunda si respiratie artificiala pentru cel putin 24 de ore, cu scopul de a mentine scazuta tensiunea sanguina in cutia craniana”.
Cu toate acestea, specialistii sunt destul de sceptici in ceea ce priveste starea lui Sharon si sansele acestuia de recuperare. „Este o operatie foarte riscanta si pacientul poate muri (…) Daca situatia este atat de grava pe cat spun ei, lucrurile ar putea sta foarte prost”, a apreciat, de exemplu, neurologul american Matthews Gwynn. „Daca va supravietui operatiei, va ramane cateva zile in coma”, a adaugat el. Iar un alt expert a spus ca sansele ca Sharon sa se recupereze total sunt reduse.
Degradarea brusca a starii de sanatate a premierului israelian a determinat o stare de incertitudine politica atat in Israel, cat si in intreaga regiune. Presa din Israel a avut ieri titluri precum „Sharon, ultima lupta” sau „Sfarsitul unei ere”, apreciind ca „si daca supravietuieste, Sharon isi va relua cu greu activitatea”.