Trei dintre alpinistii surprinsi de o avalansa de gheata pe masivul K2 din Himalaya au fost salvati, avand sansa sa supravietuiasca tragediei.
Ultimul salvat a fost italianul Marco Confortela (37 de ani), care a ajuns abia ieri dimineata in tabara de baza, desi coborarea incepuse inca de luni. Deplasarea a fost extrem de dificila si inceata, pentru ca alpinistul avea degeraturi grave la ambele picioare si nu putea sa faca nici un pas.
Cu o zi inaintea italianului au ajuns in tabara de baza doi alpinisti olandezi, dintre care unul a avut puterea de a face primele relatari despre cosmarul ce a urmat triumfului de a fi cucerit ucigasul varf K2. Wilco van Rooijen a povestit ca, in timp ce cobora orbit de zapada si luptandu-se cu vantul inghetat, a trecut pe langa trei alpinisti sud-coreeni. "Unul statea ametit in zapada. Altul tinea o franghie. Al treilea atarna la celalalt capat al franghiei, cu capul in jos. Incercau sa supravietuiasca", a povestit Van Rooijen, citat de "Jerusalem Post". Olandezul spune ca s-a oferit sa ii ajute, dar sud-coreenii l-au refuzat, convinsi ca salvatorii pornisera deja in cautarea lor. Din pacate, nu a fost asa, iar cei trei au fost declarati morti. La asemenea altitudini si in conditii meteorologice extreme, sunt foarte putine cazurile in care un alpinist, el insusi epuizat, reuseste sa ii salveze pe altii, iar cei care pornesc in astfel de expeditii accepta tacit acest lucru.
Van Rooijen a mai spus ca a petrecut prima noapte de dupa avalansa impreuna cu irlandezul Gerard McDonnell si cu italianul Marco Confortola. Dimineata, desi erau inconjurati de nori care faceau aproape imposibila gasirea unor repere, olandezul s-a hotarat sa coboare si a reusit sa se salveze. Confortola a fost gasit si el in viata de echipele de salvare, dar Gerard McDonnell, primul irlandez care a cucerit Varful K2, este dat disparut si considerat mort.
Avalansa de gheata a facut 11 victime, trei sud-coreeni, doi nepalezi, doi pakistanezi, un sarb, un irlandez, un norvegian si un francez. Un ultim mesaj al francezului, Hugues d'Aubarede, a fost postat pe un blog, preluat de "Jerusalem Post": "Mi-ar placea ca toata lumea sa poata contempla acest ocean de munti si de ghetari. M-au strivit, dar este atat de frumos! Noaptea va fi lunga, dar frumoasa".