0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSummitul discordiei, la Sankt Petersburg

Summitul discordiei, la Sankt Petersburg

Escaladarea tensiunilor din Abhazia si aspiratiile prooccidentale ale Georgiei si Ucrainei sunt doua dintre temele dificile abordate la Summitul informal al CSI, care incepe azi la Sankt Petersburg.

Pentru prima data de la instalarea sa la Kremlin, presedintele rus, Dmitri Medvedev, se va afla fata in fata cu vecinii sai prooccidentali, cu care va avea si intalniri bilaterale.
Discutia cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, "va fi dificila", prevede consilierul diplomatic de la Kremlin, citat de Nezavisimaia Gazeta. Saakasvili i-a telefonat inca de marti lui Medvedev pentru a cere retragerea imediata a celor 400 de militari rusi din fortele cailor ferate trimisi in regiunea separatista georgiana Abhazia, cu misiunea "oficiala" de a efectua reparatii ale retelei feroviare, in pregatirea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, care vor avea loc la Soci.
Nici intalnirea cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, nu se anunta mai usoara, dat fiind ca acesta a semnat, la sfarsitul lunii mai, un decret prin care cere "incetarea, incepand din 2017, a acordurilor internationale" prin care flota militara rusa a capatat dreptul de a folosi ca baza la Marea Neagra portul Sevastopol. Nici Moscova nu s-a lasat mai prejos, Duma cerandu-i presedintelui rus sa rupa tratatul de prietenie si colaborare cu Ucraina daca aceasta devine oficial candidata la aderarea la NATO. Medvedev l-a avertizat pe Iuscenko asupra riscurilor pe care le presupun "deciziile unilaterale ce contravin acordurilor incheiate".

» Sprijin pentru Georgia
SUA si-a reafirmat sprijinul pentru Georgia, intr-o convorbire telefonica dintre presedintele Saakasvili si secretarul de stat american, Condoleezza Rice. In plus, Senatul american a adoptat o rezolutie prin care condamna decizia Rusiei de a stabili legaturi diplomatice directe cu Abhazia si Osetia de Sud, cerand Moscovei sa se abtina de la actiuni si decizii care incalca integritatea teritoriala a Georgiei. Tensiunile dintre Moscova si Tbilisi vor figura si pe agenda summitului UE-SUA de saptamana viitoare, cand se vor discuta cele mai bune modalitati de sprijinire a presedintelui Saakasvili si initiativele sale de pace. Planul georgian, sustinut de Occident, prevede in primul rand modificarea componentei fortei de mentinere a pacii din Abhazia, preponderent rusesti, si inlocuirea treptata a acesteia cu o forta comuna georgiano-abhaza, pregatita de OSCE.

Cele mai citite

Bilanț și record pozitiv în 2024 pentru construcția de autostrăzi și drumuri expres

În anul 2024 s-au dat în circulație 197 de kilometri de drum de mare viteză (autostradă și drum expres), un record absolut în privința...

Lista primelor și a ultimelor țări care intră în 2025

Trecerea în noul an este un eveniment global unic, marcat de diversitatea fusurilor orare care dictează ordinea în care țările sărbătoresc. Unele țări întâmpină...

Schimbări importante privind pașaportul românesc de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, Ministerul de Interne implementează o schimbare semnificativă legată de livrarea pașapoartelor simple electronice, menită să simplifice interacțiunea cetățenilor cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă