» Marele favorit in alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, prim-vicepremierul Dmitri Medvedev, si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, au facut ieri o vizita-fulger la Belgrad si Budapesta.
Vizita la Belgrad nu a avut drept scop doar reafirmarea sprijinului Moscovei fata de Serbia in problema independentei Kosovo, ci si obiective mult mai pragmatice: semnarea unor documente prin care se concretizeaza acordul strategic ruso-sarb de cooperare in domeniul petrolului si gazelor, semnat la Kremlin pe data de 25 ianuarie intre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau sarb, Boris Tadici. Ieri, la Belgrad a fost semnat un memorandum ce prevede toate etapele constructiei si darii in exploatare de catre compania rusa Gazprom a segmentului de 400 km din gazoductul South Stream de pe teritoriul Serbiei. Memorandumul mai prevede si finalizarea depozitului subteran de gaze "Banatski Dvor" de langa Novi Sad si achizitionarea pachetului de control de 51 la suta din actiuni al principalei companii petroliere a Serbiei, NIS, de catre Gazprom. Delegatia condusa de Medvedev, din care a facut parte si directorul Gazprom, Aleksei Miller, a vizitat si rafinaria de la Pancevo.
In privinta independentei Kosovo, dupa intalnirile cu presedintele sarb, Boris Tadici, si cu premierul Voislav Kostunita, Medvedev a declarat ca Rusia isi mentine pozitia potrivit careia "Serbia este un stat unitar, a carui jurisdictie acopera intregul sau teritoriu". "Ne-am pus de acord sa ne coordonam eforturile pentru a iesi din aceasta situatie complicata si a rezolva problema Kosovo. (…) Demersurile intreprinse in vederea recunoasterii independentei Kosovo distrug sistemele de drept international si de securitate internationala pe care omenirea le-a perfectionat in ultimii peste o suta de ani", a adaugat Medvedev.
» Initiativa Gazprom-ENI
Conducta South Stream, o initiativa a Gazprom si a companiei italiene ENI, ar urma sa aduca gaze din Siberia in Italia si Grecia, trecand pe sub Marea Neagra si traversand Bulgaria, Serbia si Ungaria. Gazoductul, pe care Rusia intentioneaza sa-l dea in exploatare in 2013, va avea o capacitate de 30 miliarde de metri cubi pe an, valoarea proiectului fiind estimata la aproximativ 10 miliarde dolari. Acordul intre Gazprom si compania ungara de petrol si gaze MOL privind participarea Ungariei la South Stream a fost semnat in iunie 2006, documentul prevazand si constructia unor depozite subterane de gaze pe teritoriul Ungariei. South Stream este considerat un concurent pentru proiectul european Nabucco, o conducta ce ar urma sa transporte gaze naturale din Asia Centrala prin Turcia, Romania, Serbia, Croatia si Austria.