» Pretul cerealelor pe piata mondiala a explodat, antrenand scumpirea alimentelor in general. Mai multe publicatii au analizat recent acest fenomen, care accentueaza spectrul foametei.
Cererea de cereale pe piata internationala a crescut, doua dintre principalele cauze fiind cresterea consumului in Asia si extinderea productiei de biocombustibili. Oferta nu face fata, motiv pentru care preturile au explodat. De la consumatorii casnici la marile companii multinationale, de la fermieri la persoanele defavorizate din lume, intreaga omenire resimte efectele – arata mai multi experti americani, citati de "The Wall Street Journal". Iar cresterea rapida a preturilor s-ar putea prelungi in intreg deceniul urmator.
Pana acum, fluctuatiile de pret erau determinate de perturbari trecatoare ale ofertei (o recolta proasta sau buna, de exemplu). Inflatia actuala, care a inceput in urma cu un an prin cresterea cursului porumbului la Bursa din Chicago, este diferita, pentru ca tendinta de crestere este constanta si antreneaza toata gama de produse agricole, de la cereale la leguminoase, oua, carne, lactate si branzeturi. Fara precedent este aparitia de noi surse de cerere, datorita cresterii economice inregistrate in Asia si America Latina, care le permite consumatorilor sa creasca cheltuielile pentru alimente. si, cum pentru ingasarea cu un kg a unei vite este nevoie de trei kg de furaje, iar in cazul unui porc – de doua kg de furaje, cresterea consumului de carne inseamna consumarea si mai multor cereale si produse agricole si, in final, o crestere suplimentara a pretului acestora.
Rezervele mondiale de cereale nu au mai fost atat de scazute din anii ‘70-‘80, epoca in care Asia s-a confruntat cu o penurie alimentara cronica, iar Uniunea Sovietica a devenit brusc importatoare de cereale. Acest lucru se intampla in conditiile in care nu se stie ce suprafete suplimentare vor putea fi alocate productiei si in ce masura progresele inregistrate in domeniul biotehnologiei se vor concretiza in cresterea randamentului in agricultura.
Fluctuatiile de pe piata cerealelor au luat prin surprindere intreaga lume, unele reactii fiind de-a dreptul bizare. Astfel, dupa trei ani de stagnare a preturilor, in iunie 2007, cand tendinta de crestere a devenit certa, Uniunea Europeana si-a vandut toate rezervele, in special catre tarile emergente. Acum depozitele europene sunt goale, iar incercarile de controlare a preturilor nu dau nici un rezultat – a aratat recent cotidianul italian "La Repubblica".
Din SUA pana in Pakistan, trecand prin Italia, alte state europene si Rusia, consumatorii platesc mai mult pentru alimente, autoritatile fiind silite sa se gandeasca la masuri ce ar putea sa stopeze sau sa contracareze cresterea preturilor. In Mexic a fost plafonat pretul la tortilla de porumb. Pakistanul si-a redus exporturile de grau, iar Rusia intentioneaza sa faca acelasi lucru. Nemultumiti de cresterea pretului pastelor (provocata de scumpirea fainii), italienii au intrat in greva pentru o zi, necumparand aceste produse de baza in bucataria lor traditionala.
Incurajarea productiei de biocombustibili este o alta cauza a cresterii preturilor cerealelor si ale altor produse agricole, dilema "hrana sau agrocarburant" devenind din ce in ce mai actuala.
RISC
» Criza umanitara
Organizatiile umanitare internationale au anuntat ca, din cauza cresterii preturilor, vor putea cumpara cantitati mai mici de alimente. Din 850 de milioane de persoane subnutrite din tarile cele mai sarace ale lumii, 200 de milioane depind de ajutoarele umanitare. "Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ideea ca vom pierde teren in fata foametei", a avertizat directoarea executiva a Programului ONU pentru Alimentatie, Josette Sheeran. Kofi Annan, fost secretar general al ONU, presedinte al Aliantei pentru o revolutie verde in Africa, estima ca singura sansa a africanilor este sa inceapa sa-si produca ei insisi hrana.
In tarile in curs de dezvoltare, fermierii beneficiaza prea putin de cresterea cererii de produse agricole si de cresterea preturilor acestora, intrucat fac fata cu greu concurentilor din state dezvoltate, care beneficiaza de subventii.