» Mentinerea unui numar de comisari europeni egal cu numarul tarilor membre ale UE ar fi o solutie pentru iesirea din criza declansata de respingerea de catre Irlanda a Tratatului de la Lisabona.
Pierderea postului permanent de comisar european, prin introducerea sistemului "reprezentarii prin rotatie" a statelor membre ale UE in Comisie, a fost unul dintre argumentele cu cel mai puternic impact in Irlanda, in campania impotriva Tratatului de la Lisabona. Doi membri ai grupului de reflectie European Council on Foreign Relations (ECFR), Timothy Garton Ash, profesor la Universitatea Oxford, si José Ignacio Torreblanca, seful biroului din Madrid al ECFR, recomanda ca o solutie mentinerea unui numar de comisari egal cu numarul membrilor Uniunii. Intr-un interviu acordat unei agentii de presa romanesti, Torreblanca arata ca, de fapt, Tratatul de la Lisabona permite mentinerea posturilor permanente de comisar european intrucat prevederea referitoare la reducerea numarului membrilor CE incepand din 2014 este insotita de formularea "salvatoare": "Doar daca guvernele nationale nu hotarasc altfel". Timothy Garton Ash recomanda, la randul sau, mentinerea reprezentarii permanente in Comisie a tuturor membrilor UE, aratand insa ca aceasta ar presupune o modificare a Tratatului de la Lisabona.
Cei doi analisti au opinii opuse in privinta asumarii responsabilitatii pentru formularea unor recomandari pana la Consiliul European din octombrie. Pozitia lui Torreblanca ar putea fi rezumata prin ideea ca "irlandezii au respins Tratatul, ei sunt cei care trebuie sa vina cu solutii", in timp ce Garton Ash sustine ca si institutiile europene sunt chemate la reflectie. "Cand Franta spune «nu», Europa are o problema. Cand Irlanda spune «nu», Irlanda are o problema. Avem o lege pentru cei mari si o alta lege pentru cei mici", argumenteaza profesorul de la Oxford.
» Pozitiile izolate sunt riscante in UE.