5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSimeon, adus la guvernare

Simeon, adus la guvernare

Premier pentru o zi, chiar mai putin! In aceasta situatie s-a aflat liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanisev, care, dupa ce a fost investit miercuri in functia de premier, la limita (cu 120 de voturi pentru si 119 impotriva), s-a vazut in imposibilitatea de a impune un guvern minoritar (sprijinit de cei 82 de deputati socialisti si de cei 34 de deputati ai Miscarii pentru Drepturi si Libertati, din totalul de 240 de parlamentari).

Dupa o sesiune parlamentara de 17 ore, miercuri a avut loc un prim vot, in care a fost acceptata structura guvernului propus de Stanisev, dar nu si componenta acestuia. Presedintele Parlamentului de la Sofia, socialistul Gheorghi Pirinski, a „ordonat” un al doilea vot, care ar fi trebuit sa aiba loc ieri dimineata, la ora locala 10. Decizia lui Pirinski a provocat protestele opozitiei, care l-a acuzat de incalcare a Constitutiei si a regulamentului parlamentar si chiar de „tentativa de uzurpare” a puterii.
Votul de ieri pentru guvernul minoritar propus de Partidul Socialist bulgar si partenerul sau de coalitie, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (formatiune a etnicilor turci), a fost anulat, intrucat aproape toti parlamentarii Ð inclusiv presedintele Parlamentului, care ordonase repetarea votului! Ð au boicotat sesiunea.
Lui Stanisev nu i-a mai ramas altceva de facut decat sa isi accepte infrangerea. „In lipsa majoritatii necesare, coalitia formata din Partidul Socialist si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a ajuns la concluzia ca a esuat in mandatul care i s-a incredintat, de a forma un guvern”, a declarat el, adaugand ca, potrivit Constitutiei, „presedintele (al republicii, Gheorghi Parvanov) are obligatia de a acorda mandatul de a forma guvernul celui de-al doilea partid parlamentar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II)”.
Miscarea Nationala Simeon al II-lea s-a clasat pe pozitia a doua in alegerile legislative din 25 iunie, obtinand 53 de locuri in noul Parlament. Dupa ce, initial, se vehiculase ideea formarii unei mari coalitii de uniune nationala, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si-a declinat participarea la o coalitie cu socialistii.
Ieri, trei partide de dreapta Ð Fortele Democratice Unite, Democratii pentru o Bulgarie Puternica si Uniunea Populara Ð, care au impreuna 50 de deputati, s-au aratat dispuse sa participe la formarea unui guvern de tehnocrati, cu conditia ca Simeon de Saxa-Coburg-Gotha sa nu fie reinvestit in functia de premier. Daniel Valcev, unul dintre liderii formatiunii fostului suveran bulgar, a dat asigurari, ieri, ca Miscarea Nationala Simeon al II-lea este dispusa sa negocieze „cu toate partidele parlamentare” pentru a obtine investirea unui guvern de tehnocrati.
Prelungirea crizei politice risca sa compromita aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, periclitand realizarea reformelor cerute. Pentru a obtine o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene, al carei raport anual este asteptat in luna noiembrie, Bulgaria trebuie sa adopte urgent aproximativ 20 de legi, intre care si noul Cod Penal.
Daca nici Miscarea Nationala Simeon al II-lea nu reuseste sa formeze guvernul, Constitutia prevede ca presedintele Bulgariei va trebui sa incredinteze acest mandat formatiunii care a iesit pe locul al treilea in alegerile legislative, iar in cazul unui nou esec nu mai ramane decat solutia anticipatelor, care ar putea fi convocate in toamna. „Alegerile anticipate sunt tot mai aproape”, estima ieri liderul Miscarii pentru Drepturi si Libertati, Ahmed Dogan, facand aluzie la contradictiile care divizeaza dreapta bulgara.

Cele mai citite

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...
Ultima oră
Pe aceeași temă