Proeuropeanul Boris Tadici a castigat, cu o mica diferenta, un nou mandat de presedinte al Serbiei, dar – intr-un context politic dificil – o criza guvernamentala este aproape sigura.
Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, Boris Tadici a obtinut 50,56 la suta din voturi. Adversarul sau, ultranationalistul prorus Tomislav Nikolici, a fost votat de 47,72 din alegatori, restul voturilor fiind invalidate. Participarea la vot a atins un nou record, de 67,6 la suta, comparativ cu 65 la suta in primul tur de scrutin.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, centrul Belgradului – in special Piata Republicii, scena amplelor mani-festatii impotriva lui Milosevici – a fost invadat de sustinatori ai lui Boris Tadici, care au sarbatorit victoria cu focuri de artificii si un "concert" de claxoane. "Suntem o democratie europeana. Le-am demonstrat membrilor UE potentialul democratic al acestei tari", a declarat Tadici, adaugand: "Aceasta este Serbia care va merge direct in Uniunea Europeana". Potrivit corespondentilor romani de la Belgrad, Tadici a multumit pentru sprijin mai multor state membre ale UE, printre care si Romania.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a salutat "victoria in favoarea democratiei si a valorilor europene". Slovenia, fosta republica iugoslava care exercita presedintia UE, a estimat ca victoria lui Tadici reflecta "hotararea fortelor democratice (din Serbia) de a urma calea integrarii in UE", idee care s-a regasit in toate mesajele transmise de state occidentale.
Rusia s-a declarat pregatita sa "lucreze cu orice presedinte sarb". "Mi se pare ca vom putea continua sa lucram cu presedintele reales, in special in ceea ce priveste sustinerea integritatii teritoriale a Serbiei", a declarat pentru AFP presedintele Comisiei pentru politica externa a Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev, facand aluzie la faptul ca si Tadici, la fel ca toti liderii sarbi, se pronunta impotriva independentei provinciei Kosovo.
TENSIUNI
» Coalitia, In pericol
Premierul Voislav Kostunita, partenerul de coalitie al lui Boris Tadici, este pus in dificultate dupa refuzul sau de a-l sustine pe acesta in al doilea tur de scrutin. Analistii avertizeaza ca exista riscul destramarii coalitiei de guvernamant, intrucat Kostunita refuza incheierea unui acord politic cu UE si insista ca Serbia sa se opuna activ desfasurarii preconizatei misiuni de supraveghere a UE in Kosovo, dupa declararea independentei provinciei. Tadici va ameninta cu alegeri parlamentare anticipate, iar Kostunita va ameninta ca va forma un guvern impreuna cu Tomislav Nikolici, a estimat un politolog sarb, citat de AFP.