1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialScutul antirachetă - prima etapă

Scutul antirachetă – prima etapă

SUA vor trimite săptămâna viitoare un vas de război echipat cu un radar performant în Marea Mediterană – primul pas către dezvoltarea unui sistem antirachetă amplu pentru a apăra Europa de o potenţială ameninţare nucleară iraniană, a anunţat Pentagonul.

Măsura face parte din planul în patru etape al administraţiei Obama de amplasare a unor radare şi interceptori tereştri şi navali în diferite zone din Europa, relatează Daily Express, citat de NewsIn.

„Aceasta este prima dovadă concretă a angajamentului nostru privind apărarea antirachetă a forţelor desfăşurate, a aliaţilor şi a partenerilor noştri din Europa”, a declarat John Plumb, director pentru politica nucleară şi de apărare antirachetă în Pentagon. „Am spus că vom face acest lucru şi acum îl facem”, a adăugat el.

Vasul USS Monterey, ce va fi trimis în Mediterana, este un crucişător echipat cu un sistem radar performant Aegis.

SUA au prezentat în 2009 planurile pentru desfăşurarea unui sistem antirachetă în patru etape. Astfel, în 2011, Washingtonul urmează să desfăşoare nave cu interceptori Aegis în estul Mediteranei, susţinute de unităţi radar mobile şi coordonate de la centrul de control din Ramstein, Germania. Până în 2015, vor fi instalate sisteme terestre de rachete în Polonia, România sau în ambele ţări. În cea de a treia fază, care urmează să fie lansată în 2018, vor fi aduse drone. Iar până în 2020 ar urma să fie instalate sisteme cu rază mai lungă de acţiune, care să contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi susţinute de sisteme radar puternice, precum cel din Fylingdales (North Yorkshire).

Sistemul vizează să apere aliaţii SUA şi ţările din estul bazinului mediteranean de o ameninţare în creştere, în special de rachetele cu rază de acţiune Shahab-3 şi Qiam-1, care sunt dezvoltate de Iran.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă