16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialScepticii incalzirii globale declanseaza gherila digitala

Scepticii incalzirii globale declanseaza gherila digitala

» Sute de e-mail-uri, furate din serverul unei universitati britanice.

» Mesajele, publicate selectiv pentru a pune la indoiala incalzirea climei.

Cu numai cateva zile inainte de Conferinta ONU de la Copenhaga, la care liderii lumii vor incerca sa gaseasca un acord global pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, o selectie de e-mail-uri interceptate de hackeri si publicata selectiv pe Internet a reaprins dezbaterea cu privire la acuitatea cercetarilor stiintifice legate de incalzirea globala si legatura dintre aceasta si activitatea umana.

Reprezentanti ai opozitiei conservatoare din Marea Britanie au solicitat autoritatilor sa declanseze o ancheta publica cu privire la cercetarile stiintifice privind incalzirea globala dupa ce, duminica, o parte din e-mail-urile furate din serverul University of East Anglia (UEA) – unul dintre cele mai importante centre de cercetare in domeniul climatologiei – au aparut pe Internet.
Intr-unul dintre mesajele selectate de hackeri din cele peste 1.000 de e-mail-uri si 3.000 de documente sustrase, profesorul Phil Jones, directorul Unitatii de Cercetare Climatica a UEA, face referire la un "truc" nedetaliat care ar "ascunde scaderea". De asemenea, in alt mesaj interceptat, Jones afirma ca nu vrea sa mai aiba de-a face cu o revista pana cand aceasta "nu scapa" de un editor "problematic". Intr-un alt mesaj electronic, Kevin Trenberth, cercetator al Centrului National de Cercetare Atmosferica din SUA, afirma ca "sistemul nostru de observare este inadecvat".

 

Desi actorii corespondentei sustin ca, in ciuda selectiei atente, mesajele nu dovedesc nimic, scepticii incalzirii globale – fie ei contestatari dezinteresati sau grupuri de lobby – sustin ca e-mail-urile dovedesc ca informatiile stiintifice si intreaga cercetare cu privire la fenomenul incalzirii globale ar fi fost manipulate de o cabala a oamenilor de stiinta. "La prima vedere, arata ca si cum informatiile au fost manipulate pentru a dovedi ceea ce voiau sa dovedeasca", a declarat lordul Lawson, fostul cancelar (ministru de Finante) in guvernul Margaret Thatcher, devenit in ultima vreme un critic al incalzirii globale. "Ar putea sa existe o explicatie inocenta a tuturor acestor lucruri… dar este nevoie de o ancheta fundamentala si independenta pentru a afla adevarul."

» Bush, acuzat ca a manipulat dezbaterea
Si tabara celor care privesc cu scepticism procesul de incalzire globala a fost acuzata ca manipuleaza informatiile furnizate de cercetatori pentru a minimaliza pericolul incalzirii globale sau macar legatura directa dintre cresterile de temperatura si activitatea umana. Administratia presedintelui republican George W. Bush, care in cei opt ani de mandat a evitat constant sa angajeze SUA in efortul de reducere a emisiilor, a fost acuzata chiar de membrii Congresului SUA de cosmetizarea datelor.

In 2007, un raport al Comisiei de Supraveghere si Reforma a Guvernului din Camera Reprezentantilor afirma ca administratia Bush "s-a angajat intr-un efort sistematic de manipulare a informatiilor stiintifice si de inducere in eroare a decidentilor si a opiniei publice cu privire la pericolele incalzirii globale". Conform raportului, Casa Alba a facut presiuni si a cenzurat documente ale responsabililor stiintifici ai guvernului pentru a pune la indoiala aportul uman la procesul de incalzire globala si pentru a sustine fara dovezi ca aderarea la Protocolul de la Kyoto ar insemna pierderea a milioane de locuri de munca in SUA.

Cele mai citite

Tragedie la Barajul Vidraru: George Țelinoiu, cunoscut sub numele de Țeli, s-a sinucis la vârsta de 34 de ani

George Țelinoiu, un fotograf apreciat și cunoscut sub numele de Țeli, a ales să-și pună capăt vieții la doar 34 de ani, într-un gest...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă