Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a pledat din nou ieri, intr-un discurs in fata Parlamentului European, pentru intarirea capacitatii europene de aparare.
Europa trebuie sa faca eforturile necesare pentru a fi "capabila" sa isi asigure apararea, a spus Sarkozy, argumentand ca doar in acest mod Europa ar fi independenta si si-ar putea exercita "influenta politica in lume". "Cum altfel ar putea ea (Europa) sa fie un factor de pace si echilibru daca nu este in stare sa isi asigure propria aparare?", s-a intrebat retoric presedintele francez. El a subliniat ca eforturile pe care statele europene le fac pentru apararea comuna europeana si pentru "reinnoirea Aliantei atlantice" sunt adevarata masura a "angajamentului european".
Sarkozy a repetat ceea ce a spus saptamana trecuta, in fata Congresului american, cu privire la dorinta Frantei de a se apropia de NATO (din al carei comandament militar integrat s-a retras in 1966), cu conditia ca in paralel sa se instituie o politica europeana comuna de aparare.
Presedintele Frantei a salutat adoptarea Tratatului de la Lisabona, care a permis "reglementarea" crizei institutionale a Uniunii Europene provocate de respingerea proiectului Constitutiei europene, dar a estimat ca europenii trebuie sa faca mai mult pentru "reglementarea problemelor politice", dintre care a amintit stabilirea "obiectivelor" UE si problema "identitatii europene" in raport cu "identitatile nationale" (care dau "diversitatea" si "bogatia" Europei").
Sarkozy a mai pledat pentru independenta energetica si independenta alimentara a Europei. z
CATEGORIC
Cu usile Inchise
Intr-o intalnire cu usile inchise cu liderii grupurilor din Parlamentul European, Nicolas Sarkozy si-a reafirmat categoric opozitia fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana, argumentand ca Turcia nu este situata in Europa si ca frontierele Europei nu pot fi impinse pana la granita cu Siria, a declarat pentru AFP presedintele grupului socialist, Martin Schultz. Sarkozy a estimat ca este "o ipocrizie" sa i se promita Turciei aderarea, dar, intrebat daca va pune problema opririi negocierilor in timpul mandatului Frantei la presedintia UE (in al doilea semestru al anului viitor), a dat un raspuns evaziv.
El a respins si ideea desfiintarii sediului de la Strasbourg al Parlamentului European, declarand ca acesta "nu este negociabil".